Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Boris Johnson avgår – fyra filmer om politiska skandaler

Boris Johnson avgår – fyra filmer om politiska skandaler

Filmtopp
Filmtopp | Lista
07 juli 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
07 juli 2022

Drabbande historier som lever med oss än

Boris Johnson avgår från sin post som Storbritanniens premiärminister, detta efter en rad skandaler. För den som vill ha tips på filmer om politiska skandaler kommer här fyra stycken.

Efter valet i höst blir det som följande att Boris Johnson avgår från sin roll som premiärminister, detta rapporterar The Guardian. Efter ett flertal skandaler inom hans parti har hela femtiofem ministrar och tjänstemän lämnat Johnsons regering i protest. 

Som bekant är Johnson långt ifrån den enda skandalomsusade politikern i mannaminne. Övriga händelser inom staten som rört upp känslor finns det också gott om. Här följer fyra bra tips på filmer om politiska skandaler. 

All the President's Men (1976)

Boris Johnson avgår – fyra filmer om politiska skandaler
Foto: Warner Bros.

Denna politiska thriller är inte bara den mest spännande på hela listan, utan också den allra bästa. Är du en av de lyckligt lottade som ännu inte hänförts av All the President's Men? Då har du en drabbande upplevelse framför dig.

I filmen spelar Dustin Hoffman och Robert Redford de två The Washington Post-reportrarna Bob Woodward och Carl Bernstein. Tillsammans lyckas de under valet 1972 avslöja detaljer i den okända Watergate-skandalen som leder till president Richard Nixons ofrivilliga avgång. 

Streama på: iTunes (hyr), SF Anytime (hyr), Viaplay (hyr), Blockbuster (hyr), Google Play (hyr), YouTube Movies (hyr), Rakuten TV (hyr)

Frost/Nixon (2008)

Frost/Nixon
Foto: Universal Pictures.

För att följa upp All the President's Men kommer Frost/Nixon, som bygger vidare på den omkullkastande skandalen.

Filmen utspelar sig efter att Richard Nixon ha hållit tyst i flera år sedan han tvingades lämna sin post. Det hela tar fart när han sommaren 1977 går med på att göra en omfattande intervju om hans tid i ämbetet och Watergate-skandalen.

Nixon förvånar då alla med att välja David Frost som sin TV-sända biktfader, med avsikt att enkelt överträffa den luftiga brittiska showmanen och säkra en plats i amerikanernas hjärtan och sinnen (liksom en avgift på 600 000 dollar). Men när kamerorna väl rullar igång, drar en oväntat laddad pratstund igång. 

Streama på: Blockbuster (hyr), Rakuten TV (hyr)

Charlie Wilson's War (2007)

Boris Johnson avgår – fyra filmer om politiska skandaler
Foto: Universal Pictures.

Vi fortsätter att rada upp måste-filmerna. I Charlie Wilson's War spelar Tom Hanks en berömd amerikansk kongressledamot som tillsammans med CIA-agenten Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman), spelade en viktig roll för att hjälpa afghanska jihadister under det sovjetisk-afghanska kriget.

Filmen är gjord utifrån ett manus skrivet av Aaron Sorkin och i de övriga rollerna ser vi även Julia Roberts och Amy Adams.

Streama på: Viaplay

LBJ (2016)

Filmen LBJ
Foto: Electric Entertainment.

I denna politiska dramafilm med Woody Harrelson i spetsen står efterskalvet av mordet på den tidigare amerikanska presidenten John F. Kennedy i fokus. Filmen fokuserar på den omvälvning vicepresident Lyndon B. Johnson stod inför när han kastades in i presidentposten. Samtidigt som han fick ta politiska strider till höger och vänster kämpade han för att hela en nation och säkra sitt presidentskap.

Streama på: Cineasterna (gratis), Viaplay

Gaslit (2022) – serietips

Har du missat Gaslit med Julia Roberts och Sean Penn? Nu går serien att streama i Sverige.

När Watergate-skandalen inträffar tar Martha Mitchells historia en ny vändning, och de val hon gör i kölvattnet av detta kommer att sätta hennes rykte på spel och därtill hennes äktenskap i fara.

Streama på: Viaplay

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL