15 sevärda filmer om valrörelser

Tips: 15 sevärda filmer om valrörelser

Johan Andreasson
Uppdaterad 11 september 2022 kl. 16:09 | Publicerad 25 augusti 2022 kl. 16:08

Förbered dig för riksdagsvalet

Det är valtider och Johan Andreasson från podden "Everdahl & Karlssons film TV" rekommenderar 15 filmer om just valrörelser.

Snart dags för riksdagsval och stan är full av valaffischer, så vad kunde vara mer naturligt än att fördjupa sig i filmer om politiska kampanjer. Jag föreslår följande 15 inbördes mycket olika rullar – 13 amerikanska, en svensk och en engelsk – som alla har det gemensamt att de är mycket underhållande och kanske till och med ger en del insikter om hur det politiska spelet fungerar.

Betty Boop for President (1932)

Festlig tecknad kortfilm av Max Fleischers studio, som hade premiär fyra dagar före presidentvalet 1932.

Finns på: YouTube

Karl Fredrik Regerar
Foto: AB Svensk Filmindustri.

Karl Fredrik regerar (1934)

Socialdemokratisk klassiker om Karl Fredrik (Sigurd Wallén) som tar sig från livet som statare ända upp till regeringen. Som jordbruksminister återvänder han till det nu konkurshotade godset Björnhammar som en gång jagade bort honom på grund av hans politiska idéer. Enligt Tage Erlander ”Den bästa propagandafilm vi någonsin fått!”

Finns på: SF Anytime

Citizen Kane
Foto: RKO Pictures.

Citizen Kane (1941)

Orson Welles första och bästa film, av många ansedd som den bästa film som nånsin gjorts. Handlar om mediemogulen Charles Foster Kane (så tydligt baserad på verklighetens William Randolph Hearst att det blev ett problem för filmen) som framgångsrikt bygger upp ett tidningsimperium men misslyckas när han försöker bli vald till guvernör. 

Finns på: TriArtPlay, SF Anytime, iTunes, Blockbuster och Rakuten TV och lånas gratis på biblioteket via Cineasterna

All the Kings Men
Foto: Columbia Pictures.

Alla kungens män (1949)

Uppgång och fall-skildring av en korrumperad och populistisk politiker vid namn Willie Stark (en lätt maskerad Huey Long, verksam på 1930-talet i Louisiana). Advokaten Stark lyckas bli vald till guvernör, berusas av makten och börjar bete sig som en brutal och härsklysten kung. Broderick Crawford är mycket övertygande i huvudrollen och Alla kungens män fick Oscar som 1949 års bästa film.

Finns på:  Microsoft Store och iTunes

A Face in the Crowd
Foto: Warner Bros.

Ett ansikte I mängden/A Face in the Crowd (1957)

Andy Griffith, mest känd som tv-komiker i The Andy Griffith Show på 1960-talet, är häpnadsväckande obehaglig i rollen som en radiopersonlighet på vischan som utvecklas från att vara en oförarglig lokalkändis till att bli en hänsynslös politisk demagog på riksnivå av närmast fascistiskt snitt.

Filmen är regisserad av Elia Kazan (Linje Lusta, Storstadshamn) och en tydlig föregångare till mediekritiska filmer som Network från 1976.

Finns på:  DVD och Blu-ray

Hjärntvättad
Foto: United Artists.

Hjärntvättad/The Manchurian Candidate (1962)

Kombinerad thriller och politisk satir som utspelar sig under det kalla krigets höjdpunkt i början av 1950-talet. Hjärntvättad är oavbrutet spännande och samtidigt filmad på ett sätt som känns närmast experimentellt – förmodligen den enda Hollywoodthriller som för tankarna till franska nya vågen och Orson Welles.

Filmen handlar om en amerikansk soldat, Raymond Shaw (Laurence Harvey), som tagits till fånga under Koreakriget och fått medalj för tapperhet i strid. I hemlighet har han under fångenskapen blivit hjärntvättad till att mörda en presidentkandidat. En annan amerikansk krigsfånge, spelad av Frank Sinatra, fattar misstankar och börjar undersöka saken.

Allra mest minnesvärd bland många lysande skådespelare är Angela Lansbury som Raymonds krävande och manipulativa mor. Som grädde på moset är hon gift med en antikommunistisk senator som bedriver politisk häxjakt med sikte på Vita huset. En lika bisarr som unik filmupplevelse.

Tillgänglig på DVD

Shampoo
Foto: Columbia Pictures.

Shampoo (1975)

Melankolisk sexkomedi om USA och Hollywood 1968, året då man föreställer sig att vänstervågen skulle ha varit som starkast, men Richard Nixon blev vald till president. Handlingen utspelar sig, symboliskt nog, under valkampanjen som förde Nixon till Vita huset. Vi får en humoristisk bild av ett samhälle befolkat av själviska, ytliga, och sexuellt frigjorda människor som är så uppslukade av sin egen spegelbild att de inte ens bryr sig om att rösta. Warren Beatty spelar en chick Hollywoodfrisör, som – om man ska tolka något han gör politiskt – för en kampanj mot maktens män genom att ligga med deras fruar.

Kan hyras på Microsoft Store, iTunes och Blockbuster

Nashville
Foto: Paramount Pictures.

Nashville (1975)

Robert Altmans myllrande skildring av countrymusikens huvudstad, som får bli en bild av det politiska tillståndet i hela USA. Handlingen följer ett stort antal personer från musikindustrin i Nashville under fem dagar inför en galakonsert för en populistisk outsider som kandiderar till presidentvalet. Den påhittade presidentkandidaten får vi aldrig se i bild, men allt annat finns i överflöd: filmen har 24 huvudpersoner, en timmes livemusik och otaliga intrigtrådar.

Tillgänglig på import-DVD och Blu-ray

All the Presidents Men
Foto: Warner Bros.

Alla presidentens män (1976)

Kanske den mest klassiska av alla filmer om politik, om den allra mest berömda politiska skandalen, den som började med inbrottet på demokraternas partihögkvarter Watergate i Washington, D.C.. Två reportrar, Bob Woodward (Robert Redford) och Carl Bernstein (Dustin Hoffman) avslöjar hur den sittande presidenten Richard Nixon använde olagliga metoder för att bli återvald 1972.

Finns på: Microsoft Store, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster och Rakuten TV

The War Room
Foto: October Films.

The War Room (1993)

Oavbrutet spännande dokumentär av D.A. Pennebaker och Chris Hegedus som följer Bill Clintons presidentkampanj 1992, med särskild tonvikt på valstrategerna James Carville och George Stephanopoulos, vars nyskapande taktik blev avgörande för den relativt okände Clintons seger.

Finns på: Blu-ray/DVD

Wag the Dog
Foto: New Line Cinema.

Wag the Dog (1997)

Robert De Niro spelar spindoktorn Conrad Breen som skrider till verket när en sexskandal hotar att förstöra den sittande presidentens chanser till omval. Breen engagerar en flashig Hollywood-producent (Dustin Hoffman) för att fejka ett krig i Albanien, som ska ge presidenten chansen att agera hjältemodigt. Det välskrivna manuset (David Mamet är en av författarna) bygger tydligt på Gulfkriget i början av 1990-talet.

Finns på: Microsoft Store, SF Anytime och iTunes

Election (1999)
Foto: Paramount Pictures.

Election (1999)

Tidig, besk satirpärla om ett skolval av Alexander Payne (Sideways, Nebraska) med en mycket ung och mycket skrämmande Reese Witherspoon som mönsterelev/stridsvagn i envig med magister Matthew Broderick. Chris Klein från American Pie är utmärkt som den tröga men populära idrottaren som blir motståndare i valet. Roligt och hjärtlöst.

Finns på: Blockbuster och GooglePlay

Napoleon Dynamite
Foto: Paramount Pictures.

Napoleon Dynamite (2004)

Kultklassiker om en bisarr nörd som hjälper en latinamerikansk utbytesstudent att vinna skolvalet på en high school i Idaho. Allra mest minnesvärd för huvudpersonen Napoleon Dynamites utflippade dansnummer, som till slut avgör valet.

Finns på: Rakuten TV, SF Anytime, iTunes och Blockbuster

The Queen
Foto: Pathé Distribution.

The Queen (2006)

Handlar om de privata samtalen, i kölvattnet efter prinsessan Dianas död, mellan drottning Elizabeth II (Helen Mirren) och premiärministern Tony Blair (Michael Sheen), som just vunnit en jordskredsseger i valet 1997. Han hade bättre koll på allmänna opinionen än hon, och förstod att monarkin faktiskt stod inför ett allvarligt hot, men hur skulle han han förklara det för någon som besteg tronen innan han föddes? Kvick och fängslande komedi med manus av Peter Morgan, som fortsatte skildra Elizabeth i den hyllade TV-serien The Crown (Netflix).

Finns på: Viaplay och hyras på Google Play, Microsoft Store, Blockbuster, TriArtPlay och iTunes

The Ides of March
Foto: Sony Pictures.

Maktens män/The Ides of March (2011)

”Republikaner hatar början av filmen och demokrater hatar slutet", enligt regissören George Clooney. Clooney spelar själv huvudrollen som en idealistisk guvernör från Pennsylvania som startar en progressiv presidentkampanj, som nog ligger mycket nära den plattform Clooney själv skulle använda om han satsade på en karriär som politiker. Men kampanjen förlorar sig i politiskt rävspel och allt går åt skogen.

Clooney är lysande i huvudrollen och Ryan Gosling (naiv ung pressekreterare), Philip Seymour Hoffman (kampanjens chefsstrateg) och Paul Giamatti (illmarig politisk motståndare) går inte heller av för hackor.

Finns på: Amazon Prime, Viaplay och C More och hyras på Blockbuster, Google Play, SF Anytime och iTunes

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL