Sexscenen i Delete Me som fick norsk film att ändra riktlinjer

Sexscenen i Delete Me som fick norsk film att ändra riktlinjer

Filmtopp
26 september 2022 kl. 11:09

Gjort att produktioner får intimitetskoordinatorer

Den stora sexscenen i "Delete Me" har bidragit till att norsk Film och TV nu gör saker annorlunda bakom kulisserna, berättar skådespelaren Axel Bøyum.

Viaplays norska ungdomsserie Delete Me blev stor när den kom ut förra året. Men trots att många sett den är det nog få som hängt med på att den bidragit till att norsk film och TV nu ändrar riktlinjer framöver.

Serien kretsar kring en festnatt där en sexvideo skapas mellan tre elever som går sista året i skolan, och som kort därefter hamnar på nätet där den till deras förtvivlan får stor spridning. Därifrån inleds jakten på att stoppa den från att spridas, men också att komma till botten med vem som först spred den.

Sexscenen i Delete Me som fick norsk film att ändra riktlinjer

Sexscenen i Delete Me som fick norsk film att ändra riktlinjer
Stillbild från den omtalade scenen i "Delete Me" säsong 1. Foto: Viaplay.

I det tredje avsnittet, Sveketfår vi se närmare bilder från den anmärkningsvärda sexscenen i fråga. I en intervju med norska tidningen VG berättar Axel Bøyum om hur den sedan serien gick upp påverkat norsk film och TV: 

– Jag tror att serien tillsammans med andra gjort att man fått dessa intimitetskoordinatorer. Inte för att det är något fel scenen, men jag tror att den gav det behovet.

Vidare förklarar Bøyum vad en intimitetskoordinator gör på en inspelningsplats:

– När du ska göra en sexscen så visar den hur du ska göra. På så vis slipper du komma på det själv. Den har också samtal med dig inför en inspelning och får dig helt enkelt att känna dig trygg. 

Med detta sagt verkar det inte som att norsk film och TV-industri påverkar hur deras sexscener framställs, utan endast processen bakom dem. 

I den andra säsongen av Delete Me kommer serien fortsätta att belysa aktuell kultur bland ungdomar. Den här gången får fenomenet med unga som säljer intima bilder på nätet ett extra stort fokus.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL