Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Doctor Strange.

Saudiarabien vill ta bort scen ur nya Doctor Strange

Linda Forssén | Nyhet
28 april 2022
Linda Forssén | Nyhet
28 april 2022

Landet vill ta bort 12 sekunder ur filmen.

Den kommande Doctor Strange-filmen som skulle ha släppts den 5 maj är nu bannad i Saudiarabien, då deras begäran om att ta bort en scen med två gay-mammor inte blev godkänd av Disney.

Den kommande Marvel-filmen Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) har blivit bannad i Saudiarabien. Anledningen till detta grundar sig i en dispyt om två homosexuella karaktärer i filmen.

Saudiarabiens föreståndare Nawal Alsabhan, som har hand om cinema classification (filmvärderingssystemet), berättade för The Guardian att Disney inte vill ta bort 12 sekunder av filmen där karaktären America Chaves (Xochitl Gomez) pratar om sina två mammor.

Alsabhan förklarar:

-       – Det är bara när hon pratar om hennes mammor, för hon har två mammor. I Mellanöstern är det väldigt svårt att få sådant här att bli godkänt. Vi skickade detta till distributören, och distributören skickade detta vidare till Disney, och Disney har berättat att de inte är villiga att ändra detta. Det finns ingen anledning till att banna filmen helt, det är bara en enkel redigering. Vi har inte stängt dörrarna. Vi försöker fortfarande.

I   Censuren är inget nytt

Gulfstaterna har regler om vad som får och inte får visas i filmer. Exempelvis är sex, homosexualitet och religiösa moment bortklippta på grund av deras censur. Ett exempel är filmen "Eternals" (2021) som förbjöds på grund av en scen som innehöll en gay-kyss.

”Doctor Strange in the Multiverse of Madness” har biopremiär den 4 maj i Sverige.

Se även:

NÄSTA ARTIKEL