Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Eternals stoppas i Saudiarabien, Kuwait och Qatar

Eternals stoppas i Saudiarabien, Kuwait och Qatar

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
04 november 2021
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
04 november 2021

Stopp även i Oman och Bahrain

Den senaste stortiteln i Marvels filmuniversum, "Eternals", går i detta nu upp på biografer världen över. I Saudiarabien, Kuwait och Qatar skulle filmen ha premiär den 11 november, men nu ser den ut att stoppas helt och hållet. Anledning påstås bland annat vara att den ger utrymme till ett samkönat förhållande.

"Eternals" har uppmärksammats för att vara Marvels mest inkluderande film hittills och det är uppenbart att ansträngningar har gjorts för att filmens huvudkaraktärer ska representera många olika typer av människor. Bland annat ger filmen utrymme för ett förhållande mellan två personer av samma kön. Fint, tycker förhoppningsvis de flesta, men det har inte uppskattats på alla håll i världen.

Den 11 november var det tänkt att Eternals skulle ha premiär i Saudiarabien, Kuwait och Qatar, men nu rapporterar The Hollywood Reporter (THR) att filmen ser ut att stoppas helt och hållet i länderna. Enligt deras källor påstås anledningen vara just det samkönade äktenskapet. THR:s uppgifter säger att de tre Gulfstaterna – där homosexuella äktenskap är olagliga – ska har velat klippa bort innehåll från filmen som visar upp den samkönade relationen. Detta ska Disney dock ha sagt blankt nej till, vilket ser ut att leda till att filmen inte alls kommer visas i de tre länderna.

THR skriver också att det inte är första gången som detta sker. Under 2020 förbjöds Pixars Framåt i de tre länderna samt Oman på grund av en replik som refererar till ett lesbiskt förhållande.

LÄS OCKSÅ: Recension: Eternals

Enligt Deadline kan det dock finnas fler anledningarna till att filmen stoppas, åtminstone i Kuwait och Qatar. I de två länderna har det historiskt varit problematiskt att lansera filmer som på något vis skildrar gudar och profeter, vilket ofta setts som blasfemiskt. Deadline skriver också att censurerade versioner av filmen kommer att släppas i Förenade Arabemiraten, Jordanien, Libanon och Egypten. I dessa länder är det dock inte enbart intima scener mellan människor av samma kön som tas bort, utan även likartade scener med heterosexuella karaktärer.

"Eternals" är den senaste MCU-filmen (Marvel Cinematic Universe), och den handlar om 10 superhjältar som skickades till jorden för över 7 000 år sedan, för att skydda människor från varelser som kallas för "deviants". 500 år efter att samtliga deviants ska ha utrotats, börjar det plötsligt dyka upp nya. Hjältarna, som vid det laget lever sina separata liv, måste återförenas för att ta reda på vad det egentligen är som pågår.

"Eternals" visas just nu på bio.

LÄS OCKSÅ: Så ser du MCU-filmerna i kronologisk ordning

NÄSTA ARTIKEL