Biografer ska öppna i Saudiarabien igen efter 35 år

Biografer ska öppna i Saudiarabien igen efter 35 år

Uppdaterad 03 juli 2021 kl. 06:07 | Publicerad 12 december 2017 kl. 10:12

Saudiarabiens kronprins upphäver ett 35-årigt biografförbud.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har beslutat att låta öppna biografer i landet igen efter 35 år av förbud. Flera investerare har påbörjat biografbyggen.

Saudiarabien genomgår många förändringar under ledning av deras kronprins Mohammed bin Salman. En av dessa är att biograferna ska öppna i landet igen, efter 35 år av förbud som gjort det omöjligt för invånarna att gå på bio. The Hollywood Reporter rapporterar att Saudiarabiens kulturminister Awwad bin Saleh Alawwad säger i ett uttalande att de första biograferna kan öppna redan i mars nästa år.

Beslutet kommer inte som en överraskning, och flera investerare har redan suttit igång med byggnationen av biografer runt om i landet. Alawwad lägger till att det är ett avgörande utslag, som kommer att fungera som en katalysator för både ekonomisk vinst och mångfald i landet.

VD:n för The National Association of Theatre Owners (förkortas NATO, men inte det NATO du tänker på), John Fithian hade det här att säga:

"Movies are one of the great shared pleasures that highlight our common humanity. The growing and young population of the Kingdom is hungry for the cinematic experience."

Vi får se hur detta beslut kommer att påverka den saudiarabiska filmindustrin. Givetvis hoppas vi att det bäddar för en våg av spännande kvalitetsfilm.

NÄSTA ARTIKEL