Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Oscarsgalan

Så påverkas Oscarsgalan 2021 av Coronaviruset

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 april 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 april 2020

"Ett engångsundantag"

I samband med Coronaviruset har merparten av årets stora filmpremiärer ställts in eller flyttats. Något som har fått många filmälskare att undra över hur Oscarsgalan 2021 kommer att se ut. Nu har akademien berättat att den kommer vara olik alla andra.

Igår natt meddelade CNN att Oscarsgalan 2021, där årets bästa filmer ska lyftas fram, kommer att vara annorlunda mot tidigare galor. Framförallt kommer man att acceptera bidrag som saknar biodistribution.

De senaste åren har det pågått en stor diskussion i filmvärlden huruvida filmer som släpps direkt på streamingtjänster ska kunna nomineras på olika filmgalor. En regissör som har varit starkt emot detta är Steven Spielberg.

Med tidens gång har framför allt har Netflix vunnit stor mark i frågan. Förra året hade de flera Oscarsnomineringar och innan dess såg vi Roma vinna priset för Bästa utländska film.

Nu verkar det som att Netflix har bättre chanser än någonin.

Enligt CNN underströk akademiens ordförande, David Rubin, att deras syn på bioupplevelsen är "oförändrad och orubblig", men att de kommer att lätta på sina regler för framförallt Netflix medverkan på galan. Han beskrev det hela som ett "engångsundantag" sett till rådande omständigheter och att endast filmer som haft planerad biopremiär kan bli nominerade.

Tidigare har det varit ett krav att en film måste visas på bio för att ha en chans att nomineras.

En annan förändring Oscarsgalan har gjort, är att sammanslå kategorierna Bästa ljudmix och och Bästa ljudredigering till "Bästa ljud".

För mer läsning, besök vår samlingssida för Oscarsgalan.