Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Dune04 (10)

Allt om Oscarsgalan 2023

Oscarsgalan 2022

Det har tagit sin tid men snart är det äntligen dags för årets upplaga av Oscarsgalan att äga rum. Vi på Filmtopp övervakar givetvis kalaset och här, på vår samlingssida, hittar du det senaste nytt om Oscarsgalan 2022.

Då hålls Oscarsgalan 2023

Årets upplaga av filmvärldens populäraste firmafest äger rum natten mellan söndagen den 26/4 och måndagen den 27/3 kl. 02.00 svensk tid.

I år kommer galan att finnas tillgänglig på TV4 och C More.

Ingen Zoom för årets gala

Likt 2020 och 2021 har 2022 varit ett speciellt år världen över där galor och pressträffar istället har fått ske online, ofta över videokommunikationsverktyget Zoom.

Oscarsgalan 2022 kommer att hållas på plats och livesändas. Vissa av kategorierna kommer däremot att delas ut i förväg och inte sändas live.

Exakt hur det kommer att gå till i praktiken återstår att se, men vi kan förvänta oss att det inte är lika trångt på röda mattan i år.

På Dolby Theatre i Lose Angeles, där Oscarsgalan hålls, finns det plats för 3 400 åskådare. Hur många utöver de nominerade som kommer att få vara i lokalen är ännu inte känt. Likaså blir det spännande att se hur akademin ska lösa det för de äldre filmpersonligheterna som förväntas vara på plats.

Oscarsvärden 2022

Till skillnad från föregående år återvänder nu Oscarsvärden till galan. Men denna gången, för att ta ikapp de år som har varit utan värd, blir det istället flera stycken.

Årets Oscarsvärdar är följande: Wanda Sykes, Amy Schumer och Regina Hall.

De nominerade på årets Oscarsgala

Oscarsgalan 2022 skiljer sig även när det kommer till de nominerade. Tidigare har det funnits krafter i Hollywood som försökt motverka nomineringarna av streamad film, en av dessa är den hyllade regissören Steven Spielberg, som menar att en film måste ha fått vara en viss tid på bio för att kunna få nomineras. I år får herr Spielberg erkänna sig besegrad.

Streamingtjänsterna står för flera av de nominerade titlarna, här kan du läsa var du kan streama de olika Oscarsfilmerna.

Du hittar alla Oscarsnomineringar här!