Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Skärpning Spielberg! – Alla filmer förtjänar samma Oscarschans

Skärpning Spielberg! – Alla filmer förtjänar samma Oscarschans

David Lindahl | Krönika
23 februari 2019
David Lindahl | Krönika
23 februari 2019

Regissören tycker inte filmer från streamingtjänster är välkomna på den finaste galan.

Steven Spielbergs kritik mot att Oscarsnominera filmer som produceras av streamingtjänster är orimlig och osmaklig. På privilegierade höga hästar är det lätt att säga vem som ska få fina priser. Men tänk på att alla inte har samma förutsättningar som du.

Legend, pionjär och geni. Kärt barn har många namn. Filmskaparen Steven Spielberg har genom åren haft många benämningar. Han är en man med hög status och mycket makt. Superhjältars motto bruka lyda: "med mycket makt kommer stort ansvar". Spielberg verkar dock inte hålla med utan har snarare blivit förblindad av sin auktoritet.

För ett år sedan klev Steven Spielberg ut och menade att film bäst ses på bio. Han uppmanade filmgalor att inte släppa in streamingtjänster som Netflix och HBO. Nyligen när han belönades med ytterligare ett filmpris gick han återigen hårt ut och menade att bara filmer som enbart visas på bio ska kunna vinna en Oscar. En tydlig markering mot Oscarsnominerade Netflix-filmerna Roma och The Ballad of Buster Scruggs. Roma leder årets fält med 10 nomineringar.

Spielbergs uttalanden kan verka ädla och det är lätt för branschens tungviktare att applådera hans åsikter. Men bakom hans ord vilar också en mer privilegierad och osmaklig sanning. Filmbranschen har alltid varit tuff och dagens klimat är inget undantag. Att över huvud taget göra en film är svårt. För att sedan få den att visas på bio krävs distributörer som är villiga att satsa pengar. Heter du Steven Spielberg, Quentin Tarantino eller Christopher Nolan och är en välkänd manlig regissör, är det där inga problem. Men heter du till exempel Dee Rees och är en kvinna som vill göra filmer som ligger dig nära hjärtat, är det kanske inte lika enkelt.

Ska inte alla ha samma ärliga chans?

2017 släpptes Dee Rees den hyllade filmen "Mudbound" på Netflix. Den kammade hem fyra Oscarsnomineringar och utan spridningen som streamingtjänsten kunde erbjuda, hade den troligen inte alls fått den internationella uppmärksamhet som den fick. Det var hennes väg mot ett större erkännande. Och hon är knappast den enda filmskaparen som kämpar för att få ut sina filmer till en bredare publik. Menar då Spielberg att hon inte ska ha en chans att vinna branschens finaste filmpris?

Det är lätt att heta Spielberg och ställa krav på vem som ska få vinna priser när dina egna filmer alltid visas på bio och nomineras till en Oscar. Men för andra är det inte lika enkelt. För andra kanske Netflix är den enda vägen in. Ska den dörren då vara stängd bara för att, rent ut sagt, en gammal gubbe vägrar acceptera att branschen förändras?

Spielberg ska respekteras för allt han har gjort för film. Men hans kritik mot streamingtjänster osar privilegierad man med en rädsla att förlora makt och status. Osmakligt och inte särskilt hedersamt. Kritiken och oron för bions framtid är dessutom också orimlig eftersom biointäkterna i USA fortsätter att öka för varje år som går. Publiken sviker knappast storfilmerna.

Med maktpositionen som Spielberg sitter på skulle han kunna bli en ambassadör och inspiratör för nya vägar in i branschen. Men han väljer i stället att envist leva i det förflutna med inställningen "mina filmer ska visas på bio och Oscarnomineras, men inte dina”.

Käre herr Spielberg! Det är dags att kliva ned från dina höga hästar och inse att filmbranschen liksom samhället förändras. Var inte en dinosaurie som lever i det förflutna. Fortsätt i stället att vara den där pionjären och välkomna in nya vägar i branschen för hungriga filmskapare. Eller är det faktiskt så att du tycker att bara du och dina privilegierade kompisar ska få mingla i finrummet?