Ridley Scott hånar kritiker: ”Fransmännen tycker inte ens om sig själva”

Ridley Scott hånar kritiker: ”Fransmännen tycker inte ens om sig själva”

Emil Oscar Rasmussen
20 november 2023 kl. 15:11

Napoleon-regissören går hårt åt sina franska kritiker

Premiären av Ridley Scotts "Napoleon", med Joaquin Phoenix i titelrollen, är bara dagar bort och de tidiga reaktionerna har börjat trilla in. Nu har filmens regissör gett svar på tal gällande kritik från franskt håll.

Den 22 november är det biopremiär för Napoleon, Ridley Scotts senaste film, med Joaquin Phoenix i huvudrollen. Med en premiär som kommer allt närmare är det en hel del kritiker som hunnit granska filmen. Överlag tycks mottagandet vara positivt, men inte nödvändigtvis från alla håll.

Franska medier tycks nämligen gå betydligt hårdare åt filmen än många andra.

Ridley Scott hånar kritiker: ”Fransmännen tycker inte ens om sig själva”
Fransmän redo att förklara krig mot Ridley Scott? Foto: SF Studios.

Ridley Scott till motattack mot franska kritiker: ”Fransmännen tycker inte ens om sig själva”

I en intervju med brittiska BBC uppmärksammas mästerregissören Ridley Scott – som har Alien, Blade Runner, Thelma & Louise, Gladiator m.fl. på sitt CV – om att hans nya satsning Napoleon inte mottagits lika väl från franskt håll som från andra. BBC lyfter bland annat fram franska GQ:s recension som kallar filmen för "djupt klumpig, onaturlig och omedvetet rolig". De hänvisar också till en expert på Napoleon, Patrice Gueniffery, från Le Point, som menar att filmen är "väldigt anti-fransk och väldigt pro-brittisk".  

Kritiken verkar dock inte vara något som stör den erkänt självsäkre Ridley Scott; som svar på den ger han sina franska kritiker en rejält syrlig replik.

– Fransmännen gillar inte ens sig själva, säger han om kritikerna. Publiken jag visade den för i Paris älskade den, tillägger han.

En annan aspekt som tas upp i intervjun är att Scott aldrig vunnit en Oscar för bästa regi (han har nominerats tre gångar, för Thelma & Louise, Gladiator och Black Hawk Down). Inte heller det verkar störa den framgångsrike regissören.

– Jag bryr mig inte direkt, har han att säga om den saken.

"Napoleon" har svensk biopremiär den 22 november. Det återstår att se vad svenskarna tycker om filmen, men vi misstänker att det lär vara fortsatt kyligt från franskt håll efter Scotts senaste uttalande. Missa inte att "Napoleon" är en av filmerna som går att se till rabatterat pris med Biopasset.

NÄSTA ARTIKEL