Se mäktiga trailern till Hammarskjöld med Mikael Persbrandt i huvudrollen

De nya filmerna som ingår i Biopasset – festivalvinnare och svenska filmer

Filmtopp
05 september 2023 kl. 11:09

Biopassets nya säsong – här är filmerna

Nu i september är det dags för en ny säsong för Biopasset – och i dag har filmerna som ingår i den nya säsongen presenterats. Bland titlarna du kommer att kunna se till rabatterat pris med passet hittar vi såväl svenska storsatsningar som internationella festivalvinnare.

Nu är det klart att två av höstens stora svenska filmer, Tillsammans 99’ och Hammarskjöld kommer att ingå i det svenska Biopassets nya säsong. Hyllade Past Lives inleder hösten och bland övriga filmer kan nämnas Ridley Scotts Napoleon, Cornelis-dokumentären Somliga går med trasiga skor och danska Möte i Rom med Rolf Lassgård.

Biopasset, som är en satsning från den svenska film- och biografbranschen för att öka biobesökandet, släpper i dag programmet för den tredje säsongen och det är en blandning av skratt och gråt, drama och spänning för alla bioälskare.

Det har sedan tidigare varit klart att Hammarskjöld ingår i Biografklub Danmarks nya säsong och nu kan Svenska Biopasset avslöja att filmen som går upp på bio den 25 december kommer att ingå även här. Biografklub Danmark som funnits i 25 år och har drygt 200 000 medlemmar är föregångaren till svenska Biopasset och drar varje år storpublik till de medverkande filmerna vilket också är målsättningen för Biopasset.

De nya filmerna som ingår i Biopasset – festivalvinnare och svenska filmer
"Tillsammans 99'". Foto: SF Studios.

De nya filmerna som ingår i Biopasset – hela programmet:

Past Lives – premiär 22 september

En tidlös kärlekshistoria som älskas lika mycket av publiken som kritikerna. Två barndomsvänner från Sydkorea återser varandra som vuxna i New York och snart börjar båda fundera över de vägar deras liv tagit. "Ett fantastiskt romantiskt drama med perfekt tonträff" skriver Rolling Stone.

Tillsammans 99’ – premiär 13 oktober

Lukas Moodysson återvänder nu, 20 år senare, till kollektivet från Tillsammans; Göran, Lena, Lasse, Klasse och de andra. Under ett dygn återförenas de i skratt, tårar, olösta konflikter och nostalgi. En film som berör med sin humor, glädje och även sorg.

Somliga går i trasiga skor – premiär 17 november

Cornelis Vreeswijk tillhör svensk musiks allra största ikoner. Men framgångarna hade ett pris och hans stormiga privatliv hamnade ofta på löpsedlarna. Med hjälp av nyupptäckt arkivmaterial tecknas ett starkt porträtt av en komplex artist som gav röst till samhällets svaga och trasiga.

Napoleon – premiär 22 november

Napoleon, med Joaquin Phoenix i titelrollen, är ett spektakulärt actionepos om den franska kejsaren uppgång och fall. Med storskaligt filmskapande, orkestrerad av den legendariske regissören Ridley Scott, skildras Bonapartes obevekliga resa till makten genom hans komplicerade förhållande till sin stora kärlek, Josephine.

Hammarskjöld – premiär 25 december

Dag Hammarskjöld är en av de internationellt mest kända svenskarna i modern tid. 1961 har han ett år kvar som FN:s generalsekreterare när världens ögon riktas mot det krisande Kongo. Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

The Old Oak – premiär januari 2024

Puben The Old Oak kämpar för sin överlevnad i en alltmer avfolkad nordengelsk gruvby. När ett antal syriska flyktingar kommer till samhället blir stämningen laddad i byn. Men pubägaren TJ Bannatyne hittar vänner bland flyktingarna och börjar snart se möjligheter snarare än hot.

Zone of Interest – premiär februari 2024

Vinnaren av Grand Prix i Cannes 2023 är en film om ett till synes banalt liv i skuggan av den absoluta ondskan. Kommendanten i Auschwitz, Rudolf Höss, och hans fru Hedwig, strävar efter att bygga ett drömliv för sin familj i ett hus och en trädgård bredvid lägret.

May December - Premiär mars 2024

Julianne Moore och Natalie Portman drabbar samman i det här underhållande och eleganta dramat signerat Todd Haynes. 20 år efter att ett pars romans blivit ett hett ämne i skvallerpressen, besöks de av en skådespelerska som gör research för en film om deras skandalösa förflutna. Något som naturligtvis får konsekvenser.

Möte i Rom – premiär april 2024

En romantisk dramakomedi där Rolf Lassgård spelar Johannes, vars oväntade möte i Rom med det danska paret Gerda och Kristoffer (Bodil Jørgensen och Kristian Halken) får oanade konsekvenser då Gerda och Johannes har ett förflutet som Kristoffer inte känner till.

The Pot au Feu – premiär maj 2024

Året är 1885 och den makalösa kocken Eugenie (Juliette Binoche) har arbetat för den berömda gourmeten Dodin i 20 år. Med tiden förvandlas deras relation till en romans som ger upphov till alltmer enastående rätter, den ena läckrare än den andra. Men Eugenie älskar sin frihet och vill inte gifta sig med Dodin. Så han bestämmer sig för att göra något som han aldrig tidigare har gjort: Att laga mat åt henne.

Överraskningsfilm! – premiär juni/juli 2024

Sista filmen i säsongen blir en överraskning och kommer att presenteras under hösten.

Biosuccén Barbie ingår också som bonusfilm till de som köper Biopasset tidigt.

Redan rekordmånga medlemmar

Biopasset, som startade 2021 och nu går in i sin tredje säsong, har redan lockat rekordmånga medlemmar trots att programmet släpps först idag.

– Vi har redan sålt över 8 000 Biopass för säsong tre vilket är mer än hela första året. Den här sommaren har visat att bion verkligen är tillbaka och att det finns något unikt i bioupplevelsen. Med Biopasset har man alltid något spännande att se fram emot, säger Per Erik Hotti, Styrelseordförande för Biopasset, i ett pressutskick.

Biopasset är en rikstäckande bioklubb där medlemmarna får noggrant utvalda biofilmer från den ordinarie repertoaren till halva priset med premiärdatum jämnt fördelade över ungefär ett år. Filmerna har nominerats av filmdistributörerna och har därefter valts ut av ett programråd av film- och branschkunniga experter för att skapa ett varierat program från Sverige, Europa och övriga världen.

Av hela 50 nominerade filmer har följande titlar valts ut efter en noggrann bedömning av Biopassets programråd med representanter från både filmdistributörerna och biografägarna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL