KLART: Då har Ridley Scotts Napoleon med Joaquin Phoenix biopremiär

Nytt på bio i november 2023 – höjdpunkter och tips

Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 19:10 | Publicerad 28 oktober 2023 kl. 18:10

Filmtopp synar bioutbudet

Efter Halloween-helgen är det dags att välkomna november. Filmtopps Eric Diedrichs kartlägger alla höjdpunkter på bio i november.

Oktober bjöd på en flera spännande titlar med Dumb MoneyPast Lives Höstlöv som faller, Tillsammans 99, Killers of the Flower Moon och Paradiset brinner. På förhand ser kanske inte november ut att bli lika vasst. Johnny Depps comebackfilm Jeanne du Barry, med premiär 3 november, imponerade föga. Samtidigt släpper Hayao Miyazaki sin sista film – Pojken och tranan – och Ridley Scott bjuder på episka Napoleon. Dessutom är det dags att återvända till Hungerspelen med Songbirds and snakes och så har vi det svenska spänningsdramat Syndabocken. Så nog finns det några potentiella dunderfilmer att se fram emot!

Höjdpunkter på bio – november 2023

The Marvels
Brie Larson i "The Marvels". Foto: Disney

The Marvels – 8 november

Det är dags att återse Carol "Captain Marvel" Danvers, som har återtagit sin identitet från de brutala Kree och hämnats Supreme Intelligence. Men oväntade följder gör att Carol får axla oket av ett universum i obalans. Sett till hur ljummet mottagande Marvels filmvärld generellt sett har fått på sistone är The Marvels en mycket viktig film för Disney, som efter ekonomiska biobesvikelser har bestämt sig för att göra stora nedskärningar.

Dogman
Caleb Landry Jones i "Dogman". Foto: Shanna Besson/SF Studios

Dogman – 10 november

Luc Besson är tillbaka med ett actionladdat drama om en pojke som växer upp under svåra förhållanden och finner sin räddning genom kärleken till sina hundar. Detta är Bessons första film på fyra år, men kritikerna har än så länge inte varit nådiga. I skrivande stund har Dogman ynka 39 av 100 i Metascore, som är ett uträknat kritikersnitt baserat på recensioner från engelskspråkiga tidskrifter. Vi får se om den europeiska kritikerkåren är mer givmild.

Somliga går med trasiga skor – 17 november

Snart fyrtio år efter sin död är Cornelis Vreeswijk fortfarande en av svensk musiks största ikoner. Den fattige invandrarkillen från Holland blev folkkär när han moderniserade den svenska visan i mitten på 60-talet. Samtidigt kämpade han hela sitt liv med missbruksproblem och ett stormigt privatliv som ofta hamnade på löpsedlarna. Inget nytt under solen, men vi känner oss trygga med att Magnus Gertten kommer att göra en klart sevärd dokumentär om den älskade artisten. Halva priset med biopasset.

The Hunger Games. The Ballad of Songbirds and Snake – 17 november

Det är dags att återvända till Hungerspelen. Denna gången i en prequel i vilken vi följer Coriolanus Snow vid 18 års ålder – flera år innan han skulle bli Panems tyranniska president. Coriolanus är stilig och charmig, och även om det är svåra tider för Snow-familjen, ser han en chans till en förändring när han väljs till mentor för de 10:e hungerspelen. Snabbt krossas hans glädje när han får i uppdrag att vara mentor för en flicka från fattiga distrikt 12. Tom Blyth, som glänste i Viaplays westernserie Billy the Kid, spelar huvudrollen.

Napoleon
Foto: Apple TV+

Napoleon – 22 november

Efter Killers of the Flower Moon är det dags för Apple TV+ att glänsa med nästa dunderprojekt. I Ridley Scotts händer berättas nu historien om den franska kejsaren Napoleon Bonapartes snabba, hänsynslösa klättring till makten genom hans komplicerade förhållande till sin stora kärlek, Josephine. Joaquin Phoenix spelar titelrollen och vi är mycket taggade. Halva priset med biopasset.

Pojken och hägern
Foto: Tōhō

Pojken och hägern – 24 november

Tokyo, i slutet av andra världskriget. 11-årige Mahito har förlorat sin mor i en brand och har svårt att acceptera att hans far har gift om sig med mammans yngre syster, Nahuto. På gården där de bor finns ett isolerat torn. När Nahuto plötsligt försvinner letar Mahito i tornet och hamnar plötsligt i en annan värld. Ett mystiskt rike där de levande och döda går sida vid sida. Hayao Miyazaki gör här vad som sägs vara hans sista film – ett absolut måste!

Syndabocken – 24 november

I skuggan av Maltas brännande sol, i utkanten av den svenska e-gamingkolonin, dyker lotterisvindlaren Dimman upp för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning. Regisseras av Axel Petersén och med Joel Spira i huvudrollen. På pappret låter Syndabocken som precis den svenska film vi behöver just nu.

Alla biofilmer i november

 • Sound of Freedom – 1 november
 • Jeanne du Barry – 3 november
 • Rheingold – 3 november
 • The Marsh King's Daughter – 3 november
 • The Marvels – 8 november
 • Within Love – 9 november
 • Dogman – 10 november
 • Nille på Ringsö – 10 november
 • November – 10 november
 • Pysslingarna – 10 november
 • Somliga går med trasiga skor – 17 november
 • The Hunger Games. The Ballad of Songbirds and Snake – 17 november
 • There's Something in the Barn – 17 november
 • Napoleon – 22 november
 • How to Have Sex – 24 november
 • Pojken och hägern – 24 november
 • Syndabocken – 24 november

För mer läsning, besök Filmtopps avdelning för bio.

NÄSTA ARTIKEL