EXTRA: Då kommer Stranger Things säsong 4

Nya serier 2022 – bästa serietipsen

Filmtopp
Uppdaterad 07 juli 2022 kl. 16:07 | Publicerad 25 februari 2022 kl. 15:02

De hetaste nya serierna 2022.

Här listar vi de hetaste nya titlarna bland alla serier 2022. Filmtopp lyfter fram årets mest efterlängtade höjdpunkter på streamingtjänsterna!

I den guldålder för tv-serier som vi befinner oss i har det blivit några fantastiska produktioner de senaste åren och även 2022 blir ett minnesvärt år för nya serier. Under året har det kommit/kommer det komma några av de största seriesatsningarna någonsin. Även bland de svenska serierna kan vi hitta många nya spännande produktioner.

År 2022 ser kort och gott ut att bli ett fantastiskt serieår.

För tips på serier som Filmtopp rekommenderar, se vår lista med de bästa serierna 2022

Nya serier 2022 – favoriterna hittills

De 10 senaste favoriterna bland alla bra nya serier 2022:

 • Black Bird – Apple TV+
 • Kärlek och anarki (säsong 2) – Netflix
 • Irma Vep – HBO Max
 • The Boys (säsong 3) – Amazon Prime Video
 • Obi-Wan Kenobi – Disney+
 • Allt som blir kvar – SVT Play
 • Clark – Netflix
 • Gaslit – Viaplay
 • The Staircase – HBO Max
 • The Offer – Paramount+

Nya serier i fokus

The Terminal List (säsong 1) – Amazon Prime Video

The Terminal List – Nya serier 2022
Foto: Prime Video

The Terminal List är en Amazon Prime Videos nya seriesatsning med Chris Pratt i huvudrollen. Filmtopps recensent var inte imponerad av serien, men för den som uppskattar dramathrillers kan den ändå falla i smaken. Handlingen i serien kretsar kring en före detta officer inom marinkåren, som nu försöker ta reda på hur hela hans pluton kunde utsättas för ett förödande bakhåll under ett viktigt uppdrag.

Black Bird (säsong 1) – Apple TV+

Nya serier 2022 – Black Bird (säsong 1)
Foto: Apple TV+

Black Bird är en ny serie av The Wire-författaren Dennis Lehane – och den är riktigt bra. I den här dramathrillern, som är baserad på en sann historia, för vi följa den före detta fotbollsspelaren Jimmy Keene (Taron Egerton), som numera langar droger och lever att allt annat än städat liv. När han blir dömd till 10 års fängelse får han chansen till frihet om han går med på att utvinna information från en seriemördare åt FBI.

Westworld (säsong 4) – HBO Max

Nya serier 2022 – Westworld säsong 4
Foto: HBO Max.

Westworld är tillbaka med sin fjärde säsong efter ett långt uppehåll på två år. Den mystiska sci-fi-serien som gillar att utmana sina tittare fortsätter på samma spår även i den nya säsongen. I den gör vi ett tidshopp, nästan ett decennium framåt i tiden för slutet av den tredje säsongen, och nu lever Caleb och Maeve fredliga liv. Caleb som pappa tillsammans med sin fru och Maeve i skymundan. Men snart knackar deras förflutna på dörren och plötsligt måste de slåss både för sin egen överlevnad och mänsklighetens.

Man vs. Bee – Netflix

Man vs. Bee (säsong 1) – nya serier 2022
Foto: Netflix.

I Netflix komediserie Man vs. Bee spelar Rown Atkinson rollen som Trevor, en klumpig men godhjärtat pappa som har en förmåga att försätta sig själv i orimliga situationer. När serien tar vid har Trevor precis fått ett nytt jobb som husvakt åt ett rikt par som ska åka på semester. Deras hem att fyllt till bredden med dyrbara ägodelar och konstverk, och när ett bi tar sig in i hemmet är det bara en tidsfråga innan de katastrofala olyckorna börjar inträffa.

Kärlek och anarki (säsong 2) – Netflix

Kärlek och anarki säsong 2 – nya serier 2022
Foto: Netflix.

Den svenska Netflix-serien Kärlek & Anarki är tillbaka med en andra säsong – och den är riktigt bra. Mycket är sig likt från föregående säsong, men nu tycks insatserna vara ännu högre och det finns dessutom ett större allvar i serien. En anna styrka med den nya säsongen är att seriens bikaraktärer framgångsrikt ges mer utrymme.

Irma Vep – HBO Max

Irma Vep – Nya serier 2022
Foto: HBO Max.

Irma Vep är HBO Max nya satsning med Alicia Wikander i huvudrollen som en framstående, amerikansk skådespelare som tröttnat på att göra stora blockbusters och åker till Frankrike för att spela in en remake av en åtta timmar lång stumfilm från 1915.

Serien riktar sig knappast till en så bred målgrupp som möjligt, men för den som gillar komplexa och stilsäkra serier kommer det här garanterat vara en serie som uppskattas.

 

Ms. Marvel – Disney+

Ms Marvel. Foto: Disney.
Foto: Disney.

I Ms Marvel ser vi MCU:s första muslimska huvudrollsinnehavare när 18-åriga Iman Vellani tar på sig sin spandexdräkt. I berättelsen följer vi en 16-årig pakistansk-amerikan från New Jersey, som använder sina shapeshiter-förmågor för att besegra brottslingar. Det här är en Marvelserie som passar utmärkt för den aningen yngre superhjälepubliken.

 

The Boys (säsong 3) – Amazon Prime Video

The Boys
I sommar återvänder "The Boys". Foto: Amazon Prime Video.

Den satiriska serien The Boys lär oss vad som händer när superhjältar, lika populära som kändisar, lika inflytelserika som politiker och vördade som gudar, missbrukar sina superkrafter snarare än att använda dem för gott. Nu är serien tillbaka med sin tredje säsong och grabbarna är precis lika, galna och elaka som vanligt.

 

Obi-Wan Kenobi – Disney+

Allas vår favoritjedi, Obi-Wan Kenobi, är tillbaka – och det med besked. Den älskade karaktären spelas återigen av Ewan McGregor och i serien har 10 år passerat sedan händelserna i Episod III. Nu lever Obi-Wan under aliaset "Ben" och har lämnat livet som jedi bakom sig. Han håller ett vakande öga på Luke från distans, men lever i övrigt ett stilla liv. Det ändras dock när Leia blir kidnappad och Kenobi måste rädda henne – ett uppdrag som gör att han riskerar att ställas mot Darth Vader.

Stranger Things (säsong 4) – Netflix

När den fjärde säsongen av Stranger Things har premiär kommer det att ha gått över 2,5 år sedan vi senast såg någonting nytt ifrån serien. Handlingen i den kommande säsongen är inte helt kartlagd, men baserat på de korta förhandsvisningar vi har fått ta del av hittills vet vi följande: Hopper, som spelas av David Harbour, befinner sig i fångenskap i Ryssland, och Dr. Martin Brenner (Matthew Modine) ser ut att återvända.

Vi i villa – Discovery+

Bästa svenska serierna 2022 – Vi i villa
Foto: discovery+

Vi i villa är en annan av discovery+ stora satsningar 2022. Serien är baserad på Hans Koppels bok med samma namn från 2008 och handlar om 43-årige Anders som känner sig alltmer låst i det medelklassliv han lever. Desperat efter någon form av förändring börjar han en dag trakassera sina grannar.

Halo – Paramount+

En av de nya serier 2022 som många väntat otåligt på är den efterlängtade serien Halo Paramount+. Handlingen utspelar sig drygt femhundra år framåt i tiden där ett högteknologiskt krig närmar sig sin absoluta spets. I det episka slagets två läger har vi FN:s rymdkommando och en militär allians som består av flera avancerade främmande raser.

Serien har kanske inte nått de höjder som många hoppats på, men den har trots allt lockat en hel del tittare.

Bridgerton (säsong 2) – Netflix

Den första säsongen av Bridgerton välte nätet. Det romantiska kostymdramat har återvänt och i den nya säsong får vi i första hand att få följa Anthony Bridgerton (Jonathan Bailey) – det äldsta Bridgerton-syskonet – i hans jakt på en hustru. 

Se också Filmtopps lista med de bästa serierna på Netflix 2022.

Moon Knight – Disney+ 

I Marvelserien Moon Knight följer vi en före detta legosoldat vid namn Marc Spector, spelad av Oscar Isaac, som slits av en splittrad personlighet. När han en dag får en egyptisk månguds krafter vänder livet – men inte nödvändigtvis till det bättre. Han inser snart att hans nyfunna krafter kan vara både en välsignelse och en förbannelse för hans besvärliga liv. I rollen som Spectors främsta motståndare ser vi Ethan Hawke.

Roar – Apple TV+

"Roar" på Apple TV+.
Nicole Kidman i "Roar" på Apple TV+.

En ny kvinnodriven antologiserie på åtta avsnitt baserad på en novellbok av Cecelia Ahern, skapad av Carly Mensch och Liz Flahive. Nicole Kidman, Alison Brie och Betty Gilpin är några av seriens största namn framför kameran.

Fler nya bra serier:

 • Wolf Like Me – Amazon Prime Video
 • The Principles of Pleasure – Netflix
 • Lust – HBO Max
 • Pachinko – Apple TV+
 • Better Things (säsong 5) – HBO Max
 • Our Flag Means Death – HBO Max
 • Severance – Apple TV+
 • Mörkt hjärta – discovery+
 • The Afterparty – Apple TV+

Nya serier att se fram emot 2022

Favoriter bland alla efterlängtade nya serier 2022 som inte kommit ut än: 

 • Sagan om Ringen: Maktens ringar
 • House of the Dragon
 • Westworld (säsong 4)
 • Mr & Mrs. Smith

Förutom helt nya serier tillkommer även en rad nypremiärer på redan befintliga storproduktioner. Det rör sig inte minst om den fjärde säsongen av den efterlängtade återkomsten av Netflix flaggskepp och Disneys The Mandalorian säsong 3.

House of the Dragon – HBO Max

Kommande storserien House of the Dragon utspelar sig tvåhundra år innan händelserna i Game of Thrones, och följer huset Targaryen. Handlingen är baserad på den första delen i George R.R. Martins bok Eld & Blod – historien om huset Targaryen. Det går just nu rykten om att vi kommer få se svenska skådespelerskan Nanna Blondell i en av rollerna.

Premiär: 22 augusti 2022.

Sagan om Ringen: Maktens Ringar – Amazon Prime Video

Än så länge vet vi inte särskilt mycket om vad årets kanske allra mest efterlängtade serie kommer att handla om, förutom att Maktens Ringar utspelar sig flera hundra år innan berättelsen om Frodo och följarskapet, när det fanns flera starka ringar i Midgård. Sagan om Ringen: Maktens Ringar är planerad att bli åtminstone fem säsonger lång. 

Premiär: 2 september

Riket: Exodus – Viaplay

"Riket: Exodus". Foto: Viaplay.
Under inspelningen av "Riket: Exodus". Foto: Viaplay.

Lars von Triers legendariska kultserie från mitten av 90-talet fick sig ett oväntat slut, men snart återvänder den för att äntligen knyta ihop säcken. I Riket Exodus som är en av nya serier 2022 vi väntar spänt på, ser vi flera stora svenska stjärnor: Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, Alexander Skarsgård, Ida Engvoll och David Dencik för att nämna några. 

Så här lyder det korta synopsis vi fått ta del av inför premiären: 

Starkt påverkad av spökandet i TV-serien Riket söker sömngångaren Karen efter svar på seriens olösta mysterium för att rädda sjukhuset från undergång. En kväll faller Karen i djup sömn och i sömngångartillstånd hamnar hon på något oförklarligt sätt utanför Rigshospitalet. Porten till Riket har börjat att öppna sig.

Premiär: någon gång under 2022

Gåsmamman (säsong 6) – C More

I år får vi ta del av den sjätte och troligtvis sista säsongen av Gåsmamman C More. Det finns inte allt för mycket att säga kring handlingen, utan det du kan få ta reda på om den gör du bäst själv genom att kika på Filmtopps intervju med Alexandra Rapaport. Där delar hon med sig av sina tankar om serien och varför den med största sannolikhet blir det sista hon gör i rollen som Sonja. 

Premiär: någon gång under 2022

Andor – Disney+

Andor. Foto: Disney.
Foto: Disney.

Senare i år släpper Disney deras nästa originalserie Star Wars-universumet efter den om Obi-Wan Kenobi. Andor beskrivs som en nervkittlande spionthriller och utspelar sig innan händelserna i spinoff-filmen Rogue One, som berättar hur rebellerna fick tag på ritningarna för dödsstjärnan inför Stjärnornas krig. I berättelsens fokus är rebellen Andor, som tillhört rörelsen sedan han var sex år gammal. Bland de mest efterlängtade av nya serier 2022.

Premiär: någon gång under 2022

The Wheel of Time/Sagan om Drakens återkomst (säsong 2) – Amazon Prime Video

The Wheel of Time
Foto: Amazon Prime Video.

I slutet på 2021 släppte Amazon den första säsongen i vad som är en av deras största satsningar parallellt med den nya Sagan om Ringen-serien, The Wheel of Time. Serien med Rosamund Pike i spetsen är något för alla fantasy-fantaster där ute. Handlingen kretsar fall kring fem ungdomar från det avlägsna området Two Rivers, som plötsligt får veta att någon av dem troligtvis är den förutspådde ”Draken” som har återvänt. Detta i värld där magi existerar, men där bara kvinnor klarar av att hantera den utan att bli galna. 

Premiär: någon gång under 2022

Westworld (säsong 4)

"Westworld" lider snart mot sitt slut.
"Westworld" lider snart mot sitt slut. Foto: HBO Max.

HBO:s mastodontserie Westworld förväntas under årets gång lida mot sitt slut, detta på grund av andra projekt seriens skapare Lisa Joy och Jonathan Nolan bestämt sig för att inleda. Gällande detaljer kring handlingen i den nya säsongen tillhör Westworld de serier där sådan information hålls innanför produktionen.

Premiär: sommaren 2022

Assassin's Creed – Netflix

"Assassin's Creed" (2017).
"Assassin's Creed" (2016). Foto: 20th Century Fox.

Assassin's Creed är en av världens mest populära TV-spelsserier och har redan fått sin filmatisering med Michael Fassbender i huvudrollen. Senare i år släpper Netflix en episk live action-version i serieformat. I skrivande stund har vi väldigt lite övrig information om produktionen gällande både handling och medverkande, men det lär inte dröja länge tills vi vet mer om vad som komma skall. En av klart mest efterlängtade av nya serier 2022.

Premiär: Okänt premiärdatum. Föhoppningsvis någon gång under 2022

Mr. & Mrs. Smith – Amazon Prime Video

Dan Glover i "Atlanta".
Donald Glover från "Atlanta" är med i nya Mr. & Mrs. Smith-serien. Foto: FX.

2005 fick vi filmen Mr. & Mrs. Smith med Angelina Jolie och Brad Pitt, som gjorde braksuccé och än idag är en av de två skådespelarnas mest populära filmer. Under 2022 får vi serien med en ny cast. Den enda som hittills är bekräftad bland de två huvudrollerna är Donald Glover som ska spelar Mr. Smith. Snart får vi mer information om serien och vi längtar till att få dela med oss av den till dig.

Premiär: någon gång under 2022

Resident Evil – Netflix

Resident Evil-serien
Foto: Netflix.

Bland stora nya serier 2022 kommer en annan TV-spelsserie som snart ska få sin live action-serie, Resident Evil. Även den har filmatiserats – flera gånger förut. Då under Paul W.S. Andersons ledning. Förhoppningsvis blir den lika bra som filmerna stundtals varit, i synnerhet originalet från 2002.

Premiär: sommaren 2022.

The Mandalorian (säsong 3) – Disney+

Mandalorian säsong 3 en av nya serier 2022 att se fram emot.
"Mandalorian" säsong 3 är en av nya serier 2022 att se fram emot. Foto: Disney.

Efter en andra säsong som var lika uppskattad, om inte än mer så än den första säsongen, kommer The Mandalorian tillbaka med sin tredje säsong under 2022. Då får vi återigen följa prisjägaren "Mando" när han tar sig an äventyr i galaxens yttre kant. Vad den tredje säsongen kommer att handla om är ännu inte känt i detalj, men vi hoppas på att kunna dela med oss mer information om den biten så snart som möjligt.

Premiär: någon gång under 2022

År 2022 ser inte bara ut att bli fantastiskt för den som älskar att svepa i sig nya serier. För den som ser fram emot nya filmer finns det även på den fronten oerhört mycket att kasta sig över under 2022. På blockbuster-scenen väntar vi oss kanske fler stora titlar än någonsin förut.

 

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL