Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen

Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen

Filmtopp
Filmtopp | Lista
20 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
20 december 2021

De bästa kommande filmerna 2022

År 2022 ser ut att kunna bli ett riktigt bra filmår. Under året väntar både en hel del rejäla blockbusters, men också kära gamla återseenden och guldkorn i överflöd. Nedan lyfter vi fram några av de bästa tipsen på nya filmer 2022.

LÄS OCKSÅ:

Bra nya filmer att se fram emot 2022

The Northman

Alexander Skarsgård spelar huvudrollen i The Northman, och rollbesättningen i övrigt är knappast blygsam. Ethan Hawke, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy och Willem Dafoe är bara några av de tungviktare som är med i filmen, som är regisserad av Robert Eggers (The Lighthouse).

Denna vikingafilm handlar om prins Amleth (Skarsgård), som är ute efter hämnd efter att hans far blivit mördad. Baserat på trailern, ser vi ut att kunna vänta oss någonting i hästväg.

Premiär: April 2022.

Killers of the Flower Moon

Nya filmer 2022 – Killers of the Flower Moon
Foto: Apple TV+

Killers of the Flower Moon är stjärnregissören Martin Scorseses nästa film – och den ser onekligen intressant ut. Handlingen kretsar kring de mystiska mord av medlemmar från Osage-stammen som skedde i Oklahoma på 1920-talet. De brutala morden ledde till en stor FBI-utredning som involverade J. Edgar Hoover.

Givetvis har Scorsese som vanligt lyckats samla ihop en namnkunnig skådespelarensemble. Denna gången med profiler som Leonardo Dicaprio, Robert De Niro och Jesse Plemons i täten.

Premiär: Okänt premiärdatum.

The Batman

Nya filmer 2022 – The Batman
Foto: Warner Bros.

Batman är tillbaka i ny tappning ännu en gång och nu är det dags för Robert Pattinson att slänga på sig manteln för att axla rollen som Batman och Bruce Wayne. I nya The Batman kommer han få sällskap av bl.a. Paul Dano i rollen som Gåtan, Colin Farrell som Pingvinen, Andy Serkis som Alfred och Zoë Kravitz som Catwoman.

Rollbesättningen avslöjar redan vilka skurkar som Batman kommer att ställas emot i filmen, men han kommer också att nysta i korruptionen som finns i Gotham City.

Premiär: 4 mars.

Knives Out 2

Framgångarna med Knives Out, Rian Johnsons pusseldeckare med Daniel Craig i huvudrollen som gentlemannadetektiven Benoit Blanc, gjorde att Netflix nästan omedelbart satte klorna i regissören och beställde två uppföljare.

Exakt vad Knives Out 2 kommer att handla om är inte fastställt, men vi vet att Craig återvänder i sin roll samt att han får sällskap av namn som Edward Norton, Dave Bautista, Kate Hudson och Ethan Hawke.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Avatar 2

Nya filmer 2022 – Avatar 2
Konceptbild. Foto: 20th Century Studios.

Uppföljaren som aldrig kommer ser ut att faktiskt få sin efterlängtade premiär under 2022. Går allt som det ska kommer vi att kunna sätta oss i biograferna för att se Avatar 2 i december. I James Camerons första uppföljare har tillräckligt många år passerat för att Jake Sully och Neytiri nu ska ha bildat familj. Deras familjefrid störs när människorna återvänder för att avsluta det de påbörjat.

I Avatar 2 kommer vi i stort att förflytta oss från djungeln på Pandora och istället bege oss ut till havs för att upptäcka nya makalösa miljöer. Det här är utan tvekan en av den nya filmer 2022 som många av oss ser fram emot allra mest.

Premiär: December 2022.

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter

Nya filmer 2022 – Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter
Foto: Warner Bros.

Det är dags för en tredje Fantastiska vidunder-film och denna gången blir det en djupdykning i mysteriet som är Albus Dumbledore. Karaktären spelas återigen av Jude Law och vi kommer även få se Eddie Redmayne som Newt Scamander. Även Katherine Waterson, Alison Sudol och Ezra Miller är tillbaka i sina roller. Däremot har Mads Mikkelsen tagit över rollen som Grindelwald. Tidigare spelades rollen av Johnny Depp.

Premiär: 8 april.

Jurassic World: Dominion

Jurassic World-filmerna har blandat och gett en hel del, men med Dominion ser regissör Colin Trevorrow ut att höja ribban rejält. Prologen som delades under hösten 2021 lovar gott och med tanke på hur den senaste filmen slutade så kan vi nog räkna med något ordentligt storskaligt och imponerande.

Chris Pratt och Bryce Dallas Howard återvänder i sina roller, men vi kommer också att få återse flera kära ansikten, som Sam Neill, Laura Dern och Jeff Goldblum.

Premiär: Juni 2022.

Scream

Nya filmer 2022 – Scream
Foto: SF Studios.

En ny mördare i Ghostface-mask träder fram, 25 år efter de klassiska morden i Woodsboro. I denna femte film i Scream-filmserien kommer vi att få se Courtney Cox, Neve Campbell och David Arquette tillsammans igen, men de får också sällskap av nya förmågor som Melissa Barrera, Jenna Ortega, Jack Quaid och Mikey Madison.

Premiär: 14 januari.

Svart krabba

Nya filmer 2022 – Svart krabba
Konceptbild. Foto: INDIO.

Svart krabba är en kommande svensk film som landar på Netflix någon gång under 2022. Filmen är baserad på Jerker Wirdborgs roman med samma namn och utspelar sig i en värld som sargats av klimatförändringar och krig. En lite grupp soldater får ett livsfarligt uppdrag – att leverera ett paket, som de inte vet vad det innehåller, över det frusna havet. Slutför de uppdragen finns chansen att det blir ett slut på allt krig. 

En av filmens huvudroller spelas av Noomi Rapace.

Premiär: 18 mars.

Top Gun: Maverick

Nya filmer 2022 – Top Gun: Maverick
Foto: Paramount Pictures.

Det har gått några år sedan sist, men till våren får vi återse Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) igen. När vi nu får följa honom har han varit en av flygvapnets bästa piloter i flera decennier och testar återigen gränserna som testpilot. Han är dock inte redo att lämna cockpiten ännu och han gör vad han kan för att undvika den befordran som skulle hålla honom kvar nere på marken. Maverick kommer dessutom att stöta på "Rooster", som är son till hans bortgångne radarpartner "Goose".

Premiär: Maj 2022.

Texas Chainsaw Massacre

Nya filmer 2022 – Texas Chainsaw Massacre
Foto: Netflix.

Snart släpper Netflix en uppföljare till Motorsågsmassakern (1974). I Texas Chainsaw Massacre gör Leatherface sin motorsåg redo för nya dåd, nästan 50 år efter händelserna i originalfilmen. Denna gången blir hans tillvaro störd av ett gäng ungdomar som nog önskar att de hade hållit sig på sin kant.

Premiär: Februari 2022.

John Wick 4 (uppskjuten)

Nya filmer 2022 – John Wick 4
Foto: Lionsgate.

Visst kan man aldrig få nog av Keanu Reeves? Det kan åtminstone inte vi och därför är John Wick 4 en av de nya filmer 2022 som vi ser fram emot allra mest. Handlingen i filmen är inte offentliggjord ännu, men vi vet ungefär vad vi får av denna actionfyllda filmserie.

Skådespelarensembeln i filmen består även av Bill Skarsgård, Donnie Yen, Ian McShan och Laurence Fishburne m.fl.

Premiär: *Uppdatering: Premiären framskjuten till mars, 2023.

UFO Sweden

Många imponerades av Crazy Pictures katastroffilm Den blomstertid nu kommer och i slutet av 2022 kommer vi att få ta del av deras nästa satsning – som knappast ser mindre ambitiös ut. UFO Sweden handlar om en tonårsrebell som inte känner sig övertygad om att hennes pappa är död. Istället tror hon att han kan ha blivit kidnappad av utomjordingar.

Premiär: Julen 2022.

Thor: Love and Thunder

Nya filmer 2022 – Thor: Love and Thunder

Taika Waititi gjorde stor succé när han regisserade Thor: Ragnarök och därför är det glädjande att se honom återvända även för Thor: Love and Thunder, som ser ut att kunna bli den största Thor-satsningen hittills. I filmen har Chris Hemsworths Thor sällskap av delar av Guardians of the Galaxy-gänget (inklusive Pratt), men även tunga namn som Russell Crowe, Melissa McCarthy, Matt Damon, Sam Niell och Christian Bale är med i filmen.

Dessutom gör Natalie Prtman comeback i rollen som Jane Foster och Tessa Thompson och Jaime Alexander återvänder i sina roller.

Premiär: Juli 2022.

Mission: Impossible 7

Nya filmer 2022 – Mission: Impossible 7

Är Top Gun: Maverick inte tillräckligt med Tom Cruise för dig? Slappna av, du har även en ny Mission: Impossible att se fram emot under hösten. Handlingen i filmen är än så länge okänd, men utöver Cruise ser vi Rebecca Ferguson, Hayley Atwell och Simon Pegg m.fl. i rollerna. Regissör, för tredje Mission: Impossible-filmen i rad, är Christopher McQuarrie.

Premiär: September 2022.

Tips på fler nya filmer

Superhjältefilmer 2022:

 • Black Adam (juli) – spinoff till Shazam! med Dwayne Johnson i huvudrollen.
 • The Flash (november) – den snabbe superhjälten från DC reser tillbaka i tiden för att stoppa mordet på sin mamma.
 • Morbius (28 januari) – gränsen mellan hjälte och skurk suddas ut i denna film med Jared Leto i huvudrollen.
 • Aquaman and the Lost Kingdom (december) – Jason Momoa simmar vidare i rollen som Aquaman.
 • Doctor Strange in the Multiverse of Madness (maj) – Benedict Cumberbatch återvänder som Doctor Strange.
 • Spider-Man: Across the Spider-Verse (oktober) – uppföljare till animerade Into the Spider-Verse.
 • Black Panther: Wakanda Forever (november) – uppföljare till Black Panther.

Action- och äventyrsfilmer 2022:

 • The 355 (21 januari) – actionthriller med Jessica Chastain, Lupita Nyong'o, Penélope Cruz, Diane Kruger m.fl.
 • The Contractor (mars) – actionthriller med Chris Pine, Ben Foster, Fares Fares m.fl.
 • Argylle (okänt premiärdatum) – spionfilm med Henry Cavill och Bryce Dallas Howard.
 • Bullet Train (8 april) – actionthriller med Brad Pitt och Joey King.
 • Wicked Game (september) – romantisk actionthriller.
 • A Day to Die (februari) – action med Bruce Willis i huvudrollen.
 • Operation Fortune: Ruse de guerre (21 januari) – Guy Ritchie-action med Jason Statham.
 • Moonfall (4 februari) – katastroffilm av Roland Emmerich.
 • Uncharted (16 februari) – adaptation av den hyllade spelserien, med Tom Holland och Mark Wahlberg.
 • The Expendables 4 (augusti) – muskelknuttarna återvänder i ännu en film.
 • Ambulance (18 februari) – Michael Bay-action med Jake Gyllenhaal.
 • The Adam project (okänt premiärdatum) – sci-fi-äventyr med Ryan Reynolds som åker tillbaka i tiden.
 • The Gray Man (okänt premiärdatum) – actionthriller med Chris Evans och Ryan Gosling.

Komedi- och familjefilmer 2022:

 • Shotgun Wedding (juni) – actionkomedi med Jennifer Lopez och Josh Duhamel.
 • The Retirement Plan (okänt premiärdatum) – actionkomedi med Nicolas Cage.
 • Länge leve bonusfamiljen (julen 2022) – Bonusfamiljen blir långfilm.
 • Hocus Pocus 2 (okänt premiärdatum) – klassiska Hocus Pocus får en uppföljare.
 • Sonic the Hedgehog 2 (8 april) – uppföljare till succén Sonic the Hedghog.
 • The Lost City (25 mars) – stjärnspäckad actionkomedi med Sandra Bullock och Channing Tatum m.fl.
 • Lightyear (17 juni) – Pixarfilm om mannen som inspirerade Toy Story-leksaken Buzz Lightyear.
 • Röd (11 mars) – Pixarfilm om en nybliven tonåring som förvandlas till en stor röd panda när hon är exalterad.
 • Legally Blonde 3 (maj) – ny Legally Blonde-uppföljare med Reese Witherspoon, nu som mamma.
 • Minioner: Berättelsen om Gru (1 juli) – berättelse med fokus på Gru och minionerna förr i tiden.

Skräckfilmer 2022:

 • Don't Worry Darling (september) – rysare med Florence Pugh, Harry Styles och Chris Pine.
 • Halloween Ends (14 oktober) – sista delen med Michael Myers och Laurie Strodes i fokus.
 • The Black Phone (4 februari) – skräck med Ethan Hawke i en av huvudrollerna.
 • Evil Dead Rise (okänt premiärdatum) – Evil Dead-franchisen får nytt liv.
 • Firestarter/Eldfödd (okänt premiärdatum) – Blumhouse-remake av Stephen King-filmen Eldfödd (1984).
 • Nope (juli) – nästa rysare från Jordan Peele, med Daniel Kaluuya i huvudrollen.

Drama- och övriga filmer 2022:

 • Hilma (okänt premiärdatum) – Viaplay-film om Hilma af Klint, av Lasse Hallström.
 • Dag för dag (4 mars) – livsbejakande film med Sven Wollter.
 • Jag är Zlatan (14 januari) – film baserad på Zlatan Ibrahimovics liv och karriär.
 • Jackass Forever (februari) – Jackass-gänget är tillbaka, lika galna som alltid.
 • Blonde (okänt premiärdatum – kommande biopic om Marilyn Monroe, med Ana de Armas.
 • Brazen (13 januari) – thriller med Alyssa Milano.
 • Reptile (okänt premiärdatum) – dramathriller med Benicio Del Toro och Justin Timberlake.
 • The Good Nurse (okänt premiärdatum) – drama med Jessica Chastain och Eddie Redmayne.
 • Döden på nilen (11 februari) – nästa Hercule Poirot-myserium som ska lösas med Kenneth Branagh i spetsen.

Vet ni vad det bästa är? Att samtliga av de ovan listade filmerna bara är en liten bråkdel av de många sevärda nya filmer som väntar 2022. Vi filmälskare lär inte ha svårt att hitta saker att se under året, men däremot kan det bli betydligt svårare att bestämma vad som ska prioriteras.

Ha du filmer kvar att beta av från förra året? Då kan du kolla in vår lista över de bästa filmerna 2021.