Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen

Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen

Filmtopp
Filmtopp | Lista
20 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
20 december 2021

De bästa nya filmerna 2022

År 2022 ser ut att kunna bli ett riktigt bra filmår. Under året väntar både en hel del rejäla blockbusters, men också kära gamla återseenden och guldkorn i överflöd. Nedan lyfter vi fram några av de bästa tipsen på nya filmer 2022.

Året bjuder på en hel del spännande filmer i alla dess genrer för både streaming och bio. Med andra ord finns det gott med alternativ för alla oss filmälskare att välja emellan. Vilka av följande nya titlar ser du allra mest fram emot?

LÄS OCKSÅ:

Sevärda nya filmer 2022

Thor: Love and Thunder

Nya filmer 2022 – Thor: Love and Thunder
Foto: Walt Disney Pictures.

Taika Waititi gjorde stor succé när han regisserade Thor: Ragnarök och därför är det glädjande att se honom återvända även för Thor: Love and Thunder. Även denna gången balanserar Waititi hjärta med humor på ett utmärkt sätt och bjuder oss på en riktigt sevärd rulle.

I filmen har Chris Hemsworths Thor sällskap av delar av Guardians of the Galaxy-gänget (inklusive Pratt), men även tunga namn som Russell Crowe, Melissa McCarthy, Matt Damon, Sam Niell och Christian Bale är med i filmen. Dessutom gör Natalie Portman comeback i rollen som Jane Foster och Tessa Thompson och Jaime Alexander återvänder i sina roller.

 

Havsmonstret

Havsmonstret – nya filmer 2022
Foto: Netflix.

Netflix animerade familjeäventyr Havsmonstret är helt klart en ny film under 2022 som är sevärd. Den utspelar sig i en magisk värld som hemsöks av vidunderliga havsmonster. En dag tar sig föräldralösa Maisie ombord på ett skepp för att komma närmare hennes föräldrar, som omkom på havet. Livet på öppet vatten visar sig dock inte vara vad hon tänkte sig och kanske är allt som gömmer sig under ytan inte riktigt så hemskt som hon fått höra.

Elvis

Austin Butler som Elvis Presley
Foto: Warner Bros.

Regissören Baz Luhrmann är tillbaka med en biopic med självaste Elvis Presley (Austin Butler)i fokus – och den håller en riktigt hög nivå. Ett stor fokus ligger på Elvis relation till sin manager, general Parker (Tom Hanks), som tillsammans med skildringen av Elvis karriär ger filmen både substans och ögonblick av publikfrieri.

The Man from Toronto

The Man from Toronto (2022)
Foto: Netflix.

The Man from Toronto är Netflix stjärnspäckade actionkomedi med Kevin Hart och Woody Harrelson i huvudrollerna. Hart spelar en misslyckad entreprenör som blir misstagen för att vara en av världens bästa yrkesmördare, The Man from Toronto (Harrelson). Mannen från Toronto är dock situationen snabbt på spåren och när de två karaktärernas vägar korsars måste de, till bådas förtret, hjälpas åt för att ställa allt till rätta igen.

Spiderhead

Spiderhead – nya filmer 2022
Foto: Netflix.

Spiderhead är en fascinerande sci-fi-berättelse om ett experiementellt fängelse, där fångarna får vistas fritt inom området i utbyte mot att ägaren bakom fängelset får experimentera på dem med droger. I huvudrollerna ser vi bl.a. Chris Hemsworth och Miles Teller.

Lightyear

Lightyear (2022) – nya filmer 2022
Foto: Disney.

Med Luca och Röd har Pixar visat sig vara i fin form den senaste tiden. Därför har förtväntningarna varit riktigt höga på Lightyear, som är en spinoff på Toy Story-filmern. Den lever inte riktigt upp till förväntningarna, men för Toy Story- och Pixar-älskare är det trots allt en film som måste ses.

I filmen får vi följa Buzz Lightyear, men inte så som vi tidigare lärt känna honom, utan här är det astronauten som inspirerade den älskade leksaken som är i fokus.

The Black Phone

The Black Phone – nya filmer 2022
Foto: Universal Pictures.

The Black Phone är en ny rysare från skräckfilmsfabriken Blumhouse, och här visar de sig från sin allra bästa sida. Filmtopps recensent föreslår till och med att filmen är deras bästa sedan Get Out. Handlingen kretsar kring en seriemördare (spelad av en lysande Ethan Hawke) som kidnappar en ung pojke och låser in honom i en ljudisolerad källare. Där finns en urkopplad telefon som snart börjar ringa, och på andra sidan kan pojken höra sin förövares tidigare offer, som har information som kan rädda hans liv.

Jurassic World: Dominion

Nya filmer 2022 – Jurassic World: Dominion
Foto: Universal Pictures.

Jurassic World-filmerna har blandat och gett en hel del, och nya Domonion var knappast en hit baserat på Filmtopps recension. Med det sagt är det en av årets största filmer som helt klart kan vara värd att ge en chans. Dels för att få se Chris Pratt och Bryce Dallas Howard återvända i sina roller, men kanske än mer för att få återse namn som Sam Neill, Laura Dern och Jeff Goldblum.

Det här må inte vara en av de bästa filmerna i år, men det är helt klart en av de största nya filmerna 2022.

Hustle

Hustle (2022) – Nya filmer 2022
Foto: Netflix.

Hustle är Netflix nya sportdrama med Adam Sandler i huvudrollen. I filmen spelar stjärnan en avdankad NBA-scout vars kärlek till sporten får nytt liv när han identifierar en oupptäckt talang på Madrids bakgator. Under filmen får vi följa duons jakt på drömmen om att trotsa oddsen och ta sig hela vägen till NBA.

Men

Alex Garland, regissören bakom succén Ex Machina, är tillbaka med en rysare som sätter igång hjärnkontoret ordentligt. Handlingen i filmen kretsar kring en kvinna som hyr ett hus på landsbygden för att återhämta sig efter sin makes bortgång. I den idylliska miljön visar det sig dock finnas en och annan man som hindrar henne från att uppnå harmonin hon är ute efter.

Top Gun: Maverick

Top Gun: Maverick – en av många bra nya filmer 2022
Foto: Paramount+

Tom Cruise är tillbaka i rollen som Pete "Maverick" Mitchell efter över 35 år sedan vi först såg honom i kultfilmen från 80-talet. Denna uppföljare är ett härligt actionspektakel som du inte vill missa.

Handlingen i Top Gun: Maverick kretsar fortsatt kring just Maverick, som nu varit en av flygvapnets bästa piloter i över 30 år. Nu försöker han undvika att behöva tjänstgöra nere på marken och han utbildar samtidigt en grupp nya avgångselever från Top Gun.

Piff och Puff: Räddningspatrullen

Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen
Foto: Disney.

I den här filmen om Disneys klassiska ekorre-duo Piff och Puff bor de bland seriefigurer och människor i dagens Los Angeles. Men deras liv ser nu annorlunda ut – långt efter den framgångsrika TV-serien tagit slut bor de inte längre med varandra. När en tidigare kollega mystiskt försvinner måste de däremot gå tillbaka in i sina detektivroller och rädda sin vän.

I Piff och Puff: Räddningspatrullen är det fullt ut fokus på nostalgi. Samtidigt menar filmen på att man inte ska försöka leva så mycket i det förflutna och att man ska ta vara på sin vänskap. Det här äventyret är allt som oftast underhållande och lär gå hem hos de flesta.

Operation Mincemeat (2022)

Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen
Foto: Nordisk Film.

Bland nya filmer 2022 värda att lyfta fram hittar vi krigsdramat Operation Mincemeat med Colin Firth. Filmen återberättar historien om hur underrättelseofficerare och deras allierade fullbordade en sensationell brittisk operation som förvred huvudet på tyskarna under Andra världskriget. 

Förutom att vara en lärorik film är Operation Mincemeat en spännande upplevelse med starka rollprestationer, inte minst av Firth. Den brittiska charmen står sig ännu en gång stark. 

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Benedict Wong om Doctor Strange 2
Foto: Disney.

I Doctor Stranges (Benedict Cumberbatch) andra självbetitlade film är det en nedslagen magiker vi möter. Efter kriget med Thanos och förlusten av sin livs kärlek försöker Strange hitta tillbaka till motivationen som gjorde honom till en hjälte, och chansen slänger sig plattfall framför honom i formen av America Chavez (Xochitl Gomez).

Hon besitter kanske universums (alla universums?) mäktigaste krafter vilket har gjort henne till en måltavla för en annan förtvivlad superhjälte: Wanda Maximoff, eller Scarlet Witch (Elizabeth Olsen). Ett kaos på alla fysiska och metafysiska plan öppnar upp sig när Doctor Strange svär att beskydda America från en häxa som är beredd att göra allt för att få tillbaka det hon har förlorat.

The Northman

Alexander Skarsgård i The Northman
Alexander Skarsgård som vikingaprins i "The Northman". Foto: SF Studios.

Alexander Skarsgård spelar huvudrollen i The Northman, och rollbesättningen i övrigt är knappast blygsam. Ethan Hawke, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy och Willem Dafoe är bara några av de tungviktare som är med i filmen, som är regisserad av Robert Eggers (The Lighthouse).

Denna vikingafilm handlar om prins Amleth (Skarsgård), som är ute efter hämnd efter att hans far blivit mördad. Utmärkt action för alla som är svaga för det.

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter

Nya filmer 2022 – Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter
Foto: Warner Bros.

Det är dags för en tredje Fantastiska vidunder-film och denna gången blir det en djupdykning i mysteriet som är Albus Dumbledore. Karaktären spelas återigen av Jude Law och vi kommer även få se Eddie Redmayne som Newt Scamander. Även Katherine Waterson, Alison Sudol och Ezra Miller är tillbaka i sina roller. Däremot har Mads Mikkelsen tagit över rollen som Grindelwald. Tidigare spelades rollen av Johnny Depp.

Skuggan i mitt öga

Skuggan i mitt öga
Foto: Netflix

I Netflix nya danska film Skuggan i mitt öga, flätas flera personers öden samman när en skola i Köpenhamn bombas av misstag under andra världskriget. Baserad på verkliga händelser och mycket gripande, annorlunda krigsskildring ur barnens perspektiv. Ruggigt välgjort, känslosamt och väl värd din tid.

Röd

Barn och familjefilmer 2022
Foto: Disney.

I Disney och Pixars nya färgstarka film Röd följer vi Mei Lee, en självsäker, nördig trettonåring som slits mellan att vara en duktig dotter, och att hantera sitt tonårskaos. Röd har en energisk animation och lyser med sin komiska tajming. Den lyckas också ta spännande risker, vilket är en bristvara i dessa tider. Den här gången säger vi hatten av till animationsjättarna!

The Adam Project

Trailerpremiär: The Adam Project med Ryan Reynolds
Foto: Netflix.

Ryan Reynolds är tillbaka med en ny rökare på Netflix! I The Adam Project spelar han en en pilot från framtiden som kraschlandar i vår samtid. För att rädda världen från att hamna i den kaotiska framtid han precis kommit ifrån måste han bege sig ut på ett uppdrag, detta tillsammans med sitt yngre jag. Samtidigt är han på jakt efter något han är villig att offra hela universums stabilitet för – sin försvunna fru.

Paris 13:e Arrondissement

Paris 13:e arrondissement (2021)
Foto: Scanbox Entertainment.

För dig som vill se en både unik och rykande färsk film på bio, rekommenderar vi den franske regissören Jacques Audiards senaste verk. Paris 13:e Arrondissement bearbetar ett gäng noveller av Adrian Tomine om unga vuxna i Paris trettonde distrikt. Med humor och svärta har de också gemensamma teman i sex, kärlek och vänskap. Det är också genomgående otroligt läckert svartvitt foto. Bland nya filmer 2022 under våren finns det helt enkelt inte mycket bättre att se än det här.

The Batman

Nya filmer 2022 – The Batman
Foto: Warner Bros.

Batman är tillbaka i ny tappning ännu en gång och nu är det dags för Robert Pattinson att slänga på sig manteln för att axla rollen som Batman och Bruce Wayne. I nya The Batman kommer han få sällskap av bland andra Paul Dano i rollen som Gåtan, Colin Farrell som Pingvinen, Andy Serkis som Alfred och Zoë Kravitz som Catwoman.

Rollbesättningen må avslöja vilka skurkar som Batman ställs emot i filmen, men han kommer också att nysta i korruptionen som finns i Gotham City.

The Fallout

16-åriga Vada (Jenna Ortega) går på en normalstor amerikansk high-school och brottas med de saker som alla tonåringar gör. Hon hänger med polaren Nick (Will Ropp) och har både oroligt och optimistiskt börjat fundera över collage. En dag möter hon skolans populäraste tjej, influencerdrottningen Mia (Maddie Ziegler), på toaletten. De båda hinner knappt hälsa på varandra innan ljudet av snabba skottsalvor ekar mot porslinet. Trots att både Vada och  Mia klarar sig oskadda blir den fruktansvärda skolattacken startskottet på ett trauma som kommer påverka de båda på flera olika sätt.

The Fallout är en gripande film som defintivt kvalar in på listan med nya bra filmer.

Scream

Nya filmer 2022 – Scream
Foto: SF Studios.

En ny mördare i Ghostface-mask träder fram, 25 år efter de klassiska morden i Woodsboro. I denna femte film i Scream-filmserien kommer vi att få se Courtney CoxNeve Campbell och David Arquette tillsammans igen, men de får också sällskap av nya förmågor som Melissa BarreraJenna OrtegaJack Quaid och Mikey Madison.

Nightmare Alley

Nightmare Alley är en av de bästa filmerna 2022. Foto: Disney.
Foto: Disney. Cate Blanchett och Bradley Cooper i Nightmare Alley – en av årets bästa nya filmer.

Många filmälskare har saknat honom. Efter att ha vunnit två Oscars för The Shape of Water är filmskaparen Guillermo del Toro äntligen tillbaka med en ny neo-noir-film. Den här gången är det tillsammans med en majestätisk rollbesättning där vi hittar stjärnor som  Bradley Cooper,  Cate Blanchett,  Rooney Mara,  Willem Dafoe och Toni Collette

I Nightmare Alley får vi följa en ambitiös karnevalsanställd med talang för att manipulera människor med endast några väl valda ord. Han inleder ett förhållande med en kvinnlig psykiatriker som visar sig vara ännu farligare än vad han är. Varenda detalj är genomtänkt och dialogen träffsäker. Vi tappar heller aldrig fokus i vad som är en tajt och spännande historia.

Licorice Pizza

Licorice Pizza
Foto: SF Studios.

Mästerregissören Paul Thomas Anderson är tillbaka med en ny film om den är riktigt vass. Filmen gör av stamp i 70-talets San Francisco, där vi får följa Alana och Gary som växer upp och förälskar sig i varandra.

Fotot och bildberättandet håller som alltid i Paul Thomas Andersons filmer högsta klass och det gör även dialogen.

Parallella mödrar

Pedro Almodóvars Parallella mödrar finns nu att se på bio, och filmen är onekligen värd sin väntan. Den är ett tekniskt fulländat hantverk där mödraskap, svartsjuka och lögner vävs samman med bravur. Handlingen i Parallella mödrar kretsar kring Janis (Penélope Cruz) som blir gravid efter en affär och knyter band till en kvinna hon träffar på ett förlossningscenter.

Bra nya filmer att se fram emot 2022

Killers of the Flower Moon

Nya filmer 2022 – Killers of the Flower Moon
Foto: Apple TV+

Killers of the Flower Moon är stjärnregissören Martin Scorseses nästa film – och den ser onekligen intressant ut. Handlingen kretsar kring de mystiska mord av medlemmar från Osage-stammen som skedde i Oklahoma på 1920-talet. De brutala morden ledde till en stor FBI-utredning som involverade J. Edgar Hoover.

Givetvis har Scorsese som vanligt lyckats samla ihop en namnkunnig skådespelarensemble. Denna gången med profiler som Leonardo Dicaprio, Robert De Niro och Jesse Plemons i täten.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Knives Out 2

Framgångarna med Knives Out, Rian Johnsons pusseldeckare med Daniel Craig i huvudrollen som gentlemannadetektiven Benoit Blanc, gjorde att Netflix nästan omedelbart satte klorna i regissören och beställde två uppföljare.

Exakt vad Knives Out 2 kommer att handla om är inte fastställt, men vi vet att Craig återvänder i sin roll samt att han får sällskap av namn som Edward Norton, Dave Bautista, Kate Hudson och Ethan Hawke.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Avatar 2

Nya filmer 2022 – Avatar 2
Konceptbild. Foto: 20th Century Studios.

Uppföljaren som aldrig kommer ser ut att faktiskt få sin efterlängtade premiär under 2022. Går allt som det ska kommer vi att kunna sätta oss i biograferna för att se Avatar 2 i december. I James Camerons första uppföljare har tillräckligt många år passerat för att Jake Sully och Neytiri nu ska ha bildat familj. Deras familjefrid störs när människorna återvänder för att avsluta det de påbörjat.

I Avatar 2 kommer vi i stort att förflytta oss från djungeln på Pandora och istället bege oss ut till havs för att upptäcka nya makalösa miljöer. Det här är utan tvekan en av den nya filmer 2022 som många av oss ser fram emot allra mest.

Premiär: December 2022.

Nope

Efter Get Out och Us kommer den nyligen krönta skräckmästaren Jordan Peele snart tillbaka med sin nästa skräckfilm. Handlingen i Nope följer ett gäng invånare i en sömnig och isolerad stad, som plötsligt bevittnar en mystisk händelse. På rollistan ser vi Daniel Kaluuya som gjorde huvudrollen i just Get Out, Keke Palmer och Steven Yeun.

Premiär: 22 juli

John Wick 4 (uppskjuten)

Nya filmer 2022 – John Wick 4
Foto: Lionsgate.

Visst kan man aldrig få nog av Keanu Reeves? Det kan åtminstone inte vi och därför är John Wick 4 en av de nya filmer 2022 som vi ser fram emot allra mest. Handlingen i filmen är inte offentliggjord ännu, men vi vet ungefär vad vi får av denna actionfyllda filmserie.

Skådespelarensembeln i filmen består även av Bill Skarsgård, Donnie Yen, Ian McShan och Laurence Fishburne m.fl.

Premiär: *Uppdatering: Premiären framskjuten till mars, 2023.

UFO Sweden

Många imponerades av Crazy Pictures katastroffilm Den blomstertid nu kommer och i slutet av 2022 kommer vi att få ta del av deras nästa satsning – som knappast ser mindre ambitiös ut. UFO Sweden handlar om en tonårsrebell som inte känner sig övertygad om att hennes pappa är död. Istället tror hon att han kan ha blivit kidnappad av utomjordingar.

Premiär: Julen 2022.

Tips på fler nya filmer

Superhjältefilmer 2022:

 • Black Adam (juli) – spinoff till Shazam! med Dwayne Johnson i huvudrollen.
 • The Flash (november) – den snabbe superhjälten från DC reser tillbaka i tiden för att stoppa mordet på sin mamma.
 • Aquaman and the Lost Kingdom (december) – Jason Momoa simmar vidare i rollen som Aquaman.
 • Spider-Man: Across the Spider-Verse (oktober) – uppföljare till animerade Into the Spider-Verse.
 • Black Panther: Wakanda Forever (november) – uppföljare till Black Panther.

Action- och äventyrsfilmer 2022:

 • Argylle (okänt premiärdatum) – spionfilm med Henry Cavill och Bryce Dallas Howard.
 • Wicked Game (september) – romantisk actionthriller.
 • The Expendables 4 (augusti) – muskelknuttarna återvänder i ännu en film.
 • The Gray Man (okänt premiärdatum) – actionthriller med Chris Evans och Ryan Gosling.

Komedi- och familjefilmer 2022:

 • Shotgun Wedding (juni) – actionkomedi med Jennifer Lopez och Josh Duhamel.
 • The Retirement Plan (okänt premiärdatum) – actionkomedi med Nicolas Cage.
 • Länge leve bonusfamiljen (julen 2022) – Bonusfamiljen blir långfilm.
 • Hocus Pocus 2 (okänt premiärdatum) – klassiska Hocus Pocus får en uppföljare.
 • Lightyear (17 juni) – Pixarfilm om mannen som inspirerade Toy Story-leksaken Buzz Lightyear.
 • Legally Blonde 3 (maj) – ny Legally Blonde-uppföljare med Reese Witherspoon, nu som mamma.
 • Minioner: Berättelsen om Gru (1 juli) – berättelse med fokus på Gru och minionerna förr i tiden.

Skräckfilmer 2022:

 • Don't Worry Darling (september) – rysare med Florence Pugh, Harry Styles och Chris Pine.
 • Halloween Ends (14 oktober) – sista delen med Michael Myers och Laurie Strodes i fokus.
 • Evil Dead Rise (okänt premiärdatum) – Evil Dead-franchisen får nytt liv.
 • Firestarter/Eldfödd (okänt premiärdatum) – Blumhouse-remake av Stephen King-filmen Eldfödd (1984).
 • Nope (juli) – nästa rysare från Jordan Peele, med Daniel Kaluuya i huvudrollen.

Drama- och övriga filmer 2022:

 • Hilma (okänt premiärdatum) – Viaplay-film om Hilma af Klint, av Lasse Hallström.
 • Blonde (okänt premiärdatum – kommande biopic om Marilyn Monroe, med Ana de Armas.
 • Reptile (okänt premiärdatum) – dramathriller med Benicio Del Toro och Justin Timberlake.
 • The Good Nurse (okänt premiärdatum) – drama med Jessica Chastain och Eddie Redmayne.

Vet ni vad det bästa är? Att samtliga av de ovan listade filmerna bara är en liten bråkdel av de många sevärda nya filmer som väntar 2022. Vi filmälskare lär inte ha svårt att hitta saker att se under året, men däremot kan det bli betydligt svårare att bestämma vad som ska prioriteras.

Ha du filmer kvar att beta av från förra året? Då kan du kolla in vår lista över de bästa filmerna 2021.

 

 

 

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL