Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen

Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen

Filmtopp
Filmtopp | Lista
20 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
20 december 2021

De bästa nya filmerna 2022

År 2022 ser ut att kunna bli ett riktigt bra filmår. Under året väntar både en hel del rejäla blockbusters, men också kära gamla återseenden och guldkorn i överflöd. Nedan lyfter vi fram några av de bästa tipsen på nya filmer 2022.

Året bjuder på en hel del spännande filmer i alla dess genrer för både streaming och bio. Med andra ord finns det gott med alternativ för alla oss filmälskare att välja emellan. Vilka av följande nya titlar ser du allra mest fram emot?

LÄS OCKSÅ:

Sevärda nya filmer 2022

Streamtopp

Guillermo Del Toro's Pinocchio

Ny trailer till Guillermo del Toros Pinocchio
Foto: Netflix

Efter sin sons tragiska bortgång önskar sig Geseppo inget mer än att än att få sin son tillbaka, men den karga verkligheten är inte speciellt vänlig. En natt, under ett makabert fylle-rus, snickrar karln ihop trädocka och önskar sig inget hellre än att den kunde få liv. Sagt och gjort, en magisk varelse uppfyller hans önskan och plötsligt ska pojkdockan Pinocchio hitta sig själv och sin plats i en värld som kan vara allt annat än välmenande. 

Tonalt rör det sig om en helt annan upplevelse än någon tidigare version. Del Toros signifikativa lust, mörker och fabliska fingertoppskänsla genomsyrar varenda sekund av Pinocchio och regissören blandar hjärta och smärta som ingen annan.

Bones and All

Recension: Bones and All (2022)
Bones and All. Foto: MGM

Kannibalfilm om Maren, en ung tjej som lever i samhällets utkant, möter den laglöse dagdrivaren Lee, och tillsammans ger de sig ut på en lång roadtrip genom 1980-talets USA. Trots deras starka gemenskap och hårda ansträngningar leder alla vägar tillbaka till deras skrämmande förflutna, vilket slutligen avgör om deras kärlek kan överleva deras säregna livsstil.

Terrifier 2

Terrifier 2
Foto: Bloody Disgusting.

Det närmar sig Halloween när den mytomspunne och mordiska clownen Art vaknar till liv. Hans sikte må vara inställt på syskonen Sienna och Elliott, men hela Miles Country försätts i stor fara. Åtminstone alla de invånare som kommer i hans väg.

Black Panther: Wakanda Forever

Black Panther: Wakanda Forever (2022)
Foto: Disney

I "Black Panther: Wakanda Forever" sörjer Wakanda kung T'Challas bortgång. Hans mor, Ramonda, tar över som drottning för det resursrika kungadömet, men utan en Black Panther som beskyddare blir omvärldens stormakter allt oförsiktigare i sin iver att få ta del av Wakandas unika tillgångar. Det allra största hotet mot nationen ska dock visa sig komma från en tidigare okänd undervattenscivilisation, inte helt olikt Wakanda.

Raymond & Ray

Raymond & Ray
Ewan McGregor och Ethan Hawke i "Raymond & Ray". Foto: Apple TV+

Ethan Hawke och Ewan McGregor spelar två, olycka halvbröder som inte har träffats på länge, men när deras tyrann till pappa dör träffas återförenas de för att arrangera en rätt märklig begravning. Det är en udda pärla till film som bjuder på en hel del nedtonad humor, helt klart en av alla nya filmer från 2022 som är värda din tid.

She Said

She Said (2022)
 Carey Mulligan och Zoe Kazan i "She Said". Foto: Universal Pictures. 

För alla som är svaga för journalister på film är She Said ett utmärkt tillskott att ta vara på. Här följer vi två kvinnor som arbetar på ett omtumlande scope rörande den notoriske filmproducenten Harvey Weinstein. Under drygt två timmar får vi följa deras jakt på sanningen och en kamp om att avslöja ett helt system av maktmissbruk och sexuella övergrepp.

"X"

X
"X" är en av årets bästa nya filmer. Foto: A24.

Titt som tätt dyker det upp en skräckfilm som faktiskt är värd ens tid. En sådan är Ti Wests film med den mycket korta titeln X. Här följer vi en grupp ambitiösa unga vuxna som bestämmer sig för att göra en porrfilm ute på vischan. Inte ens i sina vildaste fantasi hade de kunnat föreställa sig den mardrömsvärld de snart kommer att infinna sig i.

Triangle of Sadness

Triangle of Sadness
Foto: SF Studios

Med Triangle of Sadness knep Ruben Östlund sin andra Guldpalm i rad – en oerhörd bedrift som vittnar om den svenske regissörens otroliga säkerhet. Här driver han om rika knösar och snygga modeller vars liv kastas omkull fullständigt i en skoningslös satir. Otroligt välgjort och mycket underhållande.

Barbarian

Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen
Bill Skarsgård i "Barbarian". Foto: 20th Century Studios.

En ung kvinna (Georgina Campbell) anländer en regnig natt till ett Airbnb, bara för att upptäcka att det dubbelbokats av en ung man (Bill Skarsgård). Eftersom alla hotell är fullbokade på grund av ett konvent i stan, bestämmer hon sig efter visst tvekande för att acceptera mannens erbjudande och sova över.

Vad som sedan följer är en briljant konstruerad mardröm där filmen tar oanade riktningar. Och var beredda på att filmen är smått galen med en minst sagt bisarr och obehaglig story, även om det också finns en gnutta mörk humor.

Havsmonstret

Havsmonstret – nya filmer 2022
Foto: Netflix.

Netflix animerade familjeäventyr Havsmonstret är helt klart en ny film under 2022 som är sevärd. Den utspelar sig i en magisk värld som hemsöks av vidunderliga havsmonster. En dag tar sig föräldralösa Maisie ombord på ett skepp för att komma närmare hennes föräldrar, som omkom på havet. Livet på öppet vatten visar sig dock inte vara vad hon tänkte sig och kanske är allt som gömmer sig under ytan inte riktigt så hemskt som hon fått höra.

Elvis

Austin Butler som Elvis Presley
Foto: Warner Bros.

Regissören Baz Luhrmann är tillbaka med en biopic med självaste Elvis Presley (Austin Butler)i fokus – och den håller en riktigt hög nivå. Ett stor fokus ligger på Elvis relation till sin manager, general Parker (Tom Hanks), som tillsammans med skildringen av Elvis karriär ger filmen både substans och ögonblick av publikfrieri.

Spiderhead

Spiderhead – nya filmer 2022
Foto: Netflix.

Spiderhead är en fascinerande sci-fi-berättelse om ett experiementellt fängelse, där fångarna får vistas fritt inom området i utbyte mot att ägaren bakom fängelset får experimentera på dem med droger. I huvudrollerna ser vi bl.a. Chris Hemsworth och Miles Teller.

The Black Phone

The Black Phone – nya filmer 2022
Foto: Universal Pictures.

The Black Phone är en ny rysare från skräckfilmsfabriken Blumhouse, och här visar de sig från sin allra bästa sida. Filmtopps recensent föreslår till och med att filmen är deras bästa sedan Get Out. Handlingen kretsar kring en seriemördare (spelad av en lysande Ethan Hawke) som kidnappar en ung pojke och låser in honom i en ljudisolerad källare. Där finns en urkopplad telefon som snart börjar ringa, och på andra sidan kan pojken höra sin förövares tidigare offer, som har information som kan rädda hans liv.

Hustle

Hustle (2022) – Nya filmer 2022
Foto: Netflix.

Hustle är Netflix nya sportdrama med Adam Sandler i huvudrollen. I filmen spelar stjärnan en avdankad NBA-scout vars kärlek till sporten får nytt liv när han identifierar en oupptäckt talang på Madrids bakgator. Under filmen får vi följa duons jakt på drömmen om att trotsa oddsen och ta sig hela vägen till NBA.

Men

Alex Garland, regissören bakom succén Ex Machina, är tillbaka med en rysare som sätter igång hjärnkontoret ordentligt. Handlingen i filmen kretsar kring en kvinna som hyr ett hus på landsbygden för att återhämta sig efter sin makes bortgång. I den idylliska miljön visar det sig dock finnas en och annan man som hindrar henne från att uppnå harmonin hon är ute efter.

Top Gun: Maverick

Top Gun: Maverick – en av många bra nya filmer 2022
Foto: Paramount+

Tom Cruise är tillbaka i rollen som Pete "Maverick" Mitchell efter över 35 år sedan vi först såg honom i kultfilmen från 80-talet. Denna uppföljare är ett härligt actionspektakel som du inte vill missa.

Handlingen i Top Gun: Maverick kretsar fortsatt kring just Maverick, som nu varit en av flygvapnets bästa piloter i över 30 år. Nu försöker han undvika att behöva tjänstgöra nere på marken och han utbildar samtidigt en grupp nya avgångselever från Top Gun.

Piff och Puff: Räddningspatrullen

Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen
Foto: Disney.

I den här filmen om Disneys klassiska ekorre-duo Piff och Puff bor de bland seriefigurer och människor i dagens Los Angeles. Men deras liv ser nu annorlunda ut – långt efter den framgångsrika TV-serien tagit slut bor de inte längre med varandra. När en tidigare kollega mystiskt försvinner måste de däremot gå tillbaka in i sina detektivroller och rädda sin vän.

I Piff och Puff: Räddningspatrullen är det fullt ut fokus på nostalgi. Samtidigt menar filmen på att man inte ska försöka leva så mycket i det förflutna och att man ska ta vara på sin vänskap. Det här äventyret är allt som oftast underhållande och lär gå hem hos de flesta.

Operation Mincemeat (2022)

Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen
Foto: Nordisk Film.

Bland nya filmer 2022 värda att lyfta fram hittar vi krigsdramat Operation Mincemeat med Colin Firth. Filmen återberättar historien om hur underrättelseofficerare och deras allierade fullbordade en sensationell brittisk operation som förvred huvudet på tyskarna under Andra världskriget. 

Förutom att vara en lärorik film är Operation Mincemeat en spännande upplevelse med starka rollprestationer, inte minst av Firth. Den brittiska charmen står sig ännu en gång stark. 

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Benedict Wong om Doctor Strange 2
Foto: Disney.

I Doctor Stranges (Benedict Cumberbatch) andra självbetitlade film är det en nedslagen magiker vi möter. Efter kriget med Thanos och förlusten av sin livs kärlek försöker Strange hitta tillbaka till motivationen som gjorde honom till en hjälte, och chansen slänger sig plattfall framför honom i formen av America Chavez (Xochitl Gomez).

Hon besitter kanske universums (alla universums?) mäktigaste krafter vilket har gjort henne till en måltavla för en annan förtvivlad superhjälte: Wanda Maximoff, eller Scarlet Witch (Elizabeth Olsen). Ett kaos på alla fysiska och metafysiska plan öppnar upp sig när Doctor Strange svär att beskydda America från en häxa som är beredd att göra allt för att få tillbaka det hon har förlorat.

The Northman

Alexander Skarsgård i The Northman
Alexander Skarsgård som vikingaprins i "The Northman". Foto: SF Studios.

Alexander Skarsgård spelar huvudrollen i The Northman, och rollbesättningen i övrigt är knappast blygsam. Ethan Hawke, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy och Willem Dafoe är bara några av de tungviktare som är med i filmen, som är regisserad av Robert Eggers (The Lighthouse).

Denna vikingafilm handlar om prins Amleth (Skarsgård), som är ute efter hämnd efter att hans far blivit mördad. Utmärkt action för alla som är svaga för det.

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter

Nya filmer 2022 – Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter
Foto: Warner Bros.

Det är dags för en tredje Fantastiska vidunder-film och denna gången blir det en djupdykning i mysteriet som är Albus Dumbledore. Karaktären spelas återigen av Jude Law och vi kommer även få se Eddie Redmayne som Newt Scamander. Även Katherine Waterson, Alison Sudol och Ezra Miller är tillbaka i sina roller. Däremot har Mads Mikkelsen tagit över rollen som Grindelwald. Tidigare spelades rollen av Johnny Depp.

Skuggan i mitt öga

Skuggan i mitt öga
Foto: Netflix

I Netflix nya danska film Skuggan i mitt öga, flätas flera personers öden samman när en skola i Köpenhamn bombas av misstag under andra världskriget. Baserad på verkliga händelser och mycket gripande, annorlunda krigsskildring ur barnens perspektiv. Ruggigt välgjort, känslosamt och väl värd din tid.

Röd

Barn och familjefilmer 2022
Foto: Disney.

I Disney och Pixars nya färgstarka film Röd följer vi Mei Lee, en självsäker, nördig trettonåring som slits mellan att vara en duktig dotter, och att hantera sitt tonårskaos. Röd har en energisk animation och lyser med sin komiska tajming. Den lyckas också ta spännande risker, vilket är en bristvara i dessa tider. Den här gången säger vi hatten av till animationsjättarna!

The Adam Project

Trailerpremiär: The Adam Project med Ryan Reynolds
Foto: Netflix.

Ryan Reynolds är tillbaka med en ny rökare på Netflix! I The Adam Project spelar han en en pilot från framtiden som kraschlandar i vår samtid. För att rädda världen från att hamna i den kaotiska framtid han precis kommit ifrån måste han bege sig ut på ett uppdrag, detta tillsammans med sitt yngre jag. Samtidigt är han på jakt efter något han är villig att offra hela universums stabilitet för – sin försvunna fru.

Paris 13:e Arrondissement

Paris 13:e arrondissement (2021)
Foto: Scanbox Entertainment.

För dig som vill se en både unik och rykande färsk film på bio, rekommenderar vi den franske regissören Jacques Audiards senaste verk. Paris 13:e Arrondissement bearbetar ett gäng noveller av Adrian Tomine om unga vuxna i Paris trettonde distrikt. Med humor och svärta har de också gemensamma teman i sex, kärlek och vänskap. Det är också genomgående otroligt läckert svartvitt foto. Bland nya filmer 2022 under våren finns det helt enkelt inte mycket bättre att se än det här.

The Batman

Nya filmer 2022 – The Batman
Foto: Warner Bros.

Batman är tillbaka i ny tappning ännu en gång och nu är det dags för Robert Pattinson att slänga på sig manteln för att axla rollen som Batman och Bruce Wayne. I nya The Batman kommer han få sällskap av bland andra Paul Dano i rollen som Gåtan, Colin Farrell som Pingvinen, Andy Serkis som Alfred och Zoë Kravitz som Catwoman.

Rollbesättningen må avslöja vilka skurkar som Batman ställs emot i filmen, men han kommer också att nysta i korruptionen som finns i Gotham City.

The Fallout

16-åriga Vada (Jenna Ortega) går på en normalstor amerikansk high-school och brottas med de saker som alla tonåringar gör. Hon hänger med polaren Nick (Will Ropp) och har både oroligt och optimistiskt börjat fundera över collage. En dag möter hon skolans populäraste tjej, influencerdrottningen Mia (Maddie Ziegler), på toaletten. De båda hinner knappt hälsa på varandra innan ljudet av snabba skottsalvor ekar mot porslinet. Trots att både Vada och  Mia klarar sig oskadda blir den fruktansvärda skolattacken startskottet på ett trauma som kommer påverka de båda på flera olika sätt.

The Fallout är en gripande film som defintivt kvalar in på listan med nya bra filmer.

Scream

Nya filmer 2022 – Scream
Foto: SF Studios.

En ny mördare i Ghostface-mask träder fram, 25 år efter de klassiska morden i Woodsboro. I denna femte film i Scream-filmserien kommer vi att få se Courtney CoxNeve Campbell och David Arquette tillsammans igen, men de får också sällskap av nya förmågor som Melissa BarreraJenna OrtegaJack Quaid och Mikey Madison.

Nightmare Alley

Nightmare Alley är en av de bästa filmerna 2022. Foto: Disney.
Foto: Disney. Cate Blanchett och Bradley Cooper i Nightmare Alley – en av årets bästa nya filmer.

Många filmälskare har saknat honom. Efter att ha vunnit två Oscars för The Shape of Water är filmskaparen Guillermo del Toro äntligen tillbaka med en ny neo-noir-film. Den här gången är det tillsammans med en majestätisk rollbesättning där vi hittar stjärnor som  Bradley Cooper,  Cate Blanchett,  Rooney Mara,  Willem Dafoe och Toni Collette

I Nightmare Alley får vi följa en ambitiös karnevalsanställd med talang för att manipulera människor med endast några väl valda ord. Han inleder ett förhållande med en kvinnlig psykiatriker som visar sig vara ännu farligare än vad han är. Varenda detalj är genomtänkt och dialogen träffsäker. Vi tappar heller aldrig fokus i vad som är en tajt och spännande historia.

Licorice Pizza

Licorice Pizza
Foto: SF Studios.

Mästerregissören Paul Thomas Anderson är tillbaka med en ny film om den är riktigt vass. Filmen gör av stamp i 70-talets San Francisco, där vi får följa Alana och Gary som växer upp och förälskar sig i varandra.

Fotot och bildberättandet håller som alltid i Paul Thomas Andersons filmer högsta klass och det gör även dialogen.

Parallella mödrar

Pedro Almodóvars Parallella mödrar finns nu att se på bio, och filmen är onekligen värd sin väntan. Den är ett tekniskt fulländat hantverk där mödraskap, svartsjuka och lögner vävs samman med bravur. Handlingen i Parallella mödrar kretsar kring Janis (Penélope Cruz) som blir gravid efter en affär och knyter band till en kvinna hon träffar på ett förlossningscenter.

Bra nya filmer att se fram emot 2022

Killers of the Flower Moon

Nya filmer 2022 – Killers of the Flower Moon
Foto: Apple TV+

Killers of the Flower Moon är stjärnregissören Martin Scorseses nästa film – och den ser onekligen intressant ut. Handlingen kretsar kring de mystiska mord av medlemmar från Osage-stammen som skedde i Oklahoma på 1920-talet. De brutala morden ledde till en stor FBI-utredning som involverade J. Edgar Hoover.

Givetvis har Scorsese som vanligt lyckats samla ihop en namnkunnig skådespelarensemble. Denna gången med profiler som Leonardo Dicaprio, Robert De Niro och Jesse Plemons i täten.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Avatar 2

Nya filmer 2022 – Avatar 2
Konceptbild. Foto: 20th Century Studios.

Uppföljaren som aldrig kommer ser ut att faktiskt få sin efterlängtade premiär under 2022. Går allt som det ska kommer vi att kunna sätta oss i biograferna för att se Avatar 2 i december. I James Camerons första uppföljare har tillräckligt många år passerat för att Jake Sully och Neytiri nu ska ha bildat familj. Deras familjefrid störs när människorna återvänder för att avsluta det de påbörjat.

I Avatar 2 kommer vi i stort att förflytta oss från djungeln på Pandora och istället bege oss ut till havs för att upptäcka nya makalösa miljöer. Det här är utan tvekan en av den nya filmer 2022 som många av oss ser fram emot allra mest.

Premiär: December 2022.

John Wick 4 (uppskjuten)

Nya filmer 2022 – John Wick 4
Foto: Lionsgate.

Visst kan man aldrig få nog av Keanu Reeves? Det kan åtminstone inte vi och därför är John Wick 4 en av de nya filmer 2022 som vi ser fram emot allra mest. Handlingen i filmen är inte offentliggjord ännu, men vi vet ungefär vad vi får av denna actionfyllda filmserie.

Skådespelarensembeln i filmen består även av Bill Skarsgård, Donnie Yen, Ian McShan och Laurence Fishburne m.fl.

Premiär: *Uppdatering: Premiären framskjuten till mars, 2023.

UFO Sweden

Många imponerades av Crazy Pictures katastroffilm Den blomstertid nu kommer och i slutet av 2022 kommer vi att få ta del av deras nästa satsning – som knappast ser mindre ambitiös ut. UFO Sweden handlar om en tonårsrebell som inte känner sig övertygad om att hennes pappa är död. Istället tror hon att han kan ha blivit kidnappad av utomjordingar.

Premiär: Julen 2022.

Tips på fler nya filmer

Superhjältefilmer 2022:

 • Black Adam (juli) – spinoff till Shazam! med Dwayne Johnson i huvudrollen.
 • The Flash (november) – den snabbe superhjälten från DC reser tillbaka i tiden för att stoppa mordet på sin mamma.
 • Aquaman and the Lost Kingdom (december) – Jason Momoa simmar vidare i rollen som Aquaman.
 • Spider-Man: Across the Spider-Verse (oktober) – uppföljare till animerade Into the Spider-Verse.
 • Black Panther: Wakanda Forever (november) – uppföljare till Black Panther.

Action- och äventyrsfilmer 2022:

 • Argylle (okänt premiärdatum) – spionfilm med Henry Cavill och Bryce Dallas Howard.
 • Wicked Game (september) – romantisk actionthriller.
 • The Expendables 4 (augusti) – muskelknuttarna återvänder i ännu en film.
 • The Gray Man (okänt premiärdatum) – actionthriller med Chris Evans och Ryan Gosling.

Komedi- och familjefilmer 2022:

 • Shotgun Wedding (juni) – actionkomedi med Jennifer Lopez och Josh Duhamel.
 • The Retirement Plan (okänt premiärdatum) – actionkomedi med Nicolas Cage.
 • Länge leve bonusfamiljen (julen 2022) – Bonusfamiljen blir långfilm.
 • Hocus Pocus 2 (okänt premiärdatum) – klassiska Hocus Pocus får en uppföljare.
 • Lightyear (17 juni) – Pixarfilm om mannen som inspirerade Toy Story-leksaken Buzz Lightyear.
 • Legally Blonde 3 (maj) – ny Legally Blonde-uppföljare med Reese Witherspoon, nu som mamma.
 • Minioner: Berättelsen om Gru (1 juli) – berättelse med fokus på Gru och minionerna förr i tiden.

Skräckfilmer 2022:

 • Don't Worry Darling (september) – rysare med Florence Pugh, Harry Styles och Chris Pine.
 • Halloween Ends (14 oktober) – sista delen med Michael Myers och Laurie Strodes i fokus.
 • Evil Dead Rise (okänt premiärdatum) – Evil Dead-franchisen får nytt liv.
 • Firestarter/Eldfödd (okänt premiärdatum) – Blumhouse-remake av Stephen King-filmen Eldfödd (1984).
 • Nope (juli) – nästa rysare från Jordan Peele, med Daniel Kaluuya i huvudrollen.

Drama- och övriga filmer 2022:

 • Hilma (okänt premiärdatum) – Viaplay-film om Hilma af Klint, av Lasse Hallström.
 • Blonde (okänt premiärdatum – kommande biopic om Marilyn Monroe, med Ana de Armas.
 • Reptile (okänt premiärdatum) – dramathriller med Benicio Del Toro och Justin Timberlake.
 • The Good Nurse (okänt premiärdatum) – drama med Jessica Chastain och Eddie Redmayne.

Vet ni vad det bästa är? Att samtliga av de ovan listade filmerna bara är en liten bråkdel av de många sevärda nya filmer som väntar 2022. Vi filmälskare lär inte ha svårt att hitta saker att se under året, men däremot kan det bli betydligt svårare att bestämma vad som ska prioriteras.

Ha du filmer kvar att beta av från förra året? Då kan du kolla in vår lista över de bästa filmerna 2021.

 

 

 

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL