Nu är det bevisat – Breaking Bad är tidernas bästa serie

Nu är det bevisat – Breaking Bad är tidernas bästa serie

Emil Oscar Rasmussen
01 maj 2024 kl. 17:05

Walter White och Jesse Pinkman har tagit över tronen

Sedan en tid tillbaka är det "Breaking Bad" som parkerar på platsen som den högst rankade serien av IMDb:s användare.

Det finns en handfull tv-serier som alltid kommer på tal när tidernas bästa tv-serie ska utses. The Sopranos (1999–2007) är ett exempel, The Wire (2002–2008) ett annat, och så har vi givetvis Breaking Bad (2008–2013) som ett aningen modernare exempel.

Vince Gilligans unika kriminaldrama om den cancersjuka läraren Walter White (Bryan Cranston), som ger sig in i världen av droger med hjälp av sin tidigare elev Jesse Pinkman (Aaron Paul), är erkänt en av tidernas bästa serier. Variety gav Breaking Bad femteplatsen på sin senaste lista över tidernas bästa tv-serier, Rolling Stone tyckte den förtjänade tredjeplatsen och Empire utsåg den till tidernas näst bästa tv-serie.

Men nu har vi bevis på att det faktiskt är Breaking Bad som kan pekas ut som nummer ett genom tiderna, och det tack vara åsikterna från de som betyder allra mest – tittarna.

Nu är det bevisat – Breaking Bad är tidernas bästa serie
Foto: AMC.

Breaking Bad är nu den högst rankade tv-serien på IMDb

Under stora delar av 2000-talet är det naturdokumentärerna Planet Earth (2006) och Planet Earth II (2016) som har parkerat på tronen av IMDb:s topp 250-lista över de bästa tv-serierna. Kring de där topplaceringarna har även serier som de tidigare nämnda The Sopranos och The Wire funnits som ständigt närvarande, tillsammans med Band of Brothers (2001) och på senare år även Chernobyl (2019).

Bland dessa favoriter har vi också hittat Breaking Bad – och sedan en tid tillbaka är det AMC:s dundersuccé som tagit över topplaceringen från Planet Earth II. Med sitt snittbetyg på 9,5 av 10 anser IMDb:s användare att Breaking Bad är den bästa serien som finns. Bakom Breaking Bad hittar vi alltså Planet Earth II (9,5), följt av Planet Earth (9,4), Band of Brothers (9,4) och Chernobyl (9,3).

Något som gör Breaking Bads övertagande av förstaplatsen på listan ännu mer imponerande är att den har betygssatts betydligt fler gånger än sina närmaste konkurrenter. Vanligtvis innebär en stor mängd betygssättningar att snittbetyget vattnas ur något, men så har inte varit fallet för Breaking Bad.

Hela 2,1 miljoner användare har sagt sitt om serien, medan ingen av de närmaste konkurrenterna på topplistan ens är i närheten av en miljon omdömen. Faktum är att det bara är Game of Thrones (2,3 miljoner) på plats 13 på topplistan som har fler betygssättningar.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL