Netflix stoppar all sina danska filmer och serier

Netflix stoppar all sina danska filmer och serier

  • Netflix
Filmtopp
Uppdaterad 11 september 2022 kl. 08:09 | Publicerad 03 juni 2022 kl. 22:06

För dyrt att spela in i Danmark

Efter ett nytt, danskt rättighetsavtal väljer Netflix att stoppa alla sina produktioner hos våra grannar i syd. Anledningen uppges vara att det inte är ekonomiskt hållbart för streamingjätten.

Den 25 maj rapporterade DN att danska politiker har enats om ett nytt medieavtal, som tvingar globala streamingtjänster att avsätta 6 procent av omsättningen på sina danska produktioner till ett slags "kulturbidrag". Pengarna som kommer in därigenom används därefter till att skapa nya danska produktioner.

Netflix reagerar svarar nu med full kraft på detta och avbryter alla sina produktioner i landet. Detta rapporterade Politiken.dk så sent som i kväll.

Kommer från en EU-lag

Att kräva att de globala streamingjättarna bidrar till en inhemsk kulturpott är ingen ny idé. Redan 2018 klubbades en lag igenom i EU, den så kallade Netflixlagen, som håller på att implementeras i samtliga EU-länder. Enligt Netflixlagen måste streamingtjänsterna ha minst 30 procent europeiskt innehåll i sitt utbud, vilket är en av förklararingarna till att allt fler aktörer också producerar originalproduktioner i olika länder.

Enligt Aftonbladet ger lagen också EU-länderna möjligheten att kräva att strreamingaktörerna bidrar till den inhemska produktionen, vilket nu alltså har skett i Danmark.

Filminstitutet i Sverige undersöker samma möjligheter

Vidare menar DN att Filminstitutet i Sverige har efterfrågat en statlig utredning om att göra samma sak i Sverige, men att detta ännu inte har verkställts av regeringen.

– Någon sådan avgift har vi inte i dag i Sverige Hade den funnits i dag hade den behövt gälla både utländska och svenska aktörer med anledning av EU:s regler om konkurrensneutralitet.

Det är inte självklart hur en eventuell framtida avgift skulle kunna se ut och vilka som i så fall skulle omfattas. Frågor som denna behöver analyseras noga. Regeringskansliet arbetar med att se över flera frågor i detta område och för en löpande dialog med branschen, skriver kulturminister Jeanette Gustafsdotter i ett svar till DN.

Om Netflix kommer att producera danska originalproduktioner längre fram återstår att se.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL