Bild på skådespelaren Elisabeth Moss i nya AppleTV+ serien Shining Girls.

7 riktigt bra kriminalserier 2022

03 juni 2022 kl. 19:44

Dessa nagelbitare måste du kolla in!

Vi har snart nått mitten av året 2022 och har benådats med en samling rysligt bra krimserier. Här kommer vår lista på dessa!

För de som älskar crime och är sugna på någonting nytt har vi på Filmtopp skapat en lista med några av de bästa kriminalserierna från 2022! Krim är en av de största genrerna och utbudet är i dag stort, vilket vi krimfantaster självklart gläds åt. 

7 kriminalserier från 2022 som hugger tag

The Staircase (säsong 1)

Handling: The Staircase bygger på dokumentären med samma titel från 2004, som i sin tur bygger på den sanna berättelsen om Michael Peterson, som anklagades för att ha haft ihjäl sin egen fru. Serien fungerar mycket bra eftersom den hela tiden gnager tittaren i bakhuvudet med frågorna: talar Peterson sanning eller ljuger han? Om han ljuger, vilka är hans skäl?

Huvudrollerna innehas av Colin Firth som Michael Peterson och Toni Collette som Katherine, Michaels fru.

Finns att se på: HBO Max

Hamilton (säsong 2)

Handling: I den andra säsongen av Hamilton får vi åter möta en ung och viril Carl Hamilton, redo att lösa nya brott. Den här gången bär vägarna till den franska rivieran och en kollegas mystiska död till havs. Med mycket energi och action får tittarna ta del av svensk crime av hög kvalitet. 

Liksom den första säsongen spelas Carl Hamilton av Jakob Oftebro

Finns att se på: C More och TV4

Clark (säsong 1)

Handling: I Clark möter vi den kriminelle Clark Olofsson vars liv gick i kriminalitetens tecken från barndom och senare in i  mandomen. Clark blev ökänd efter sitt misslyckade bankrån, mer känt som Norrmalmstorgsdramat 1973.

I denna serie bjuds vi på både krim och svensk historia, och Clark Olofsson spelas av ingen mindre än Bill Skarsgård

Finns att se på: Netflix

Tokyo Vice (säsong 1)

Handling: Tokyo Vice ger oss en inblick i Japans under värld. Serien bygger på reportern Jake Adelsteins egna observationer av denna mörka del av det japanska samhället, och är en fascinerande och annorlunda berättelse som vi på Filmtopp starkt rekommenderar. För den som vill veta mer om detta finns Adelsteins memoarer med samma namn som serien, utgiven 2009.

I rollen som Jake Adelstein ser vi Baby Driver-stjärnan Ansel Elgort

Finns att se på: HBO Max

The Tourist (säsong 1)

Handling: I The Tourist träffar vi nordirländske Elliot Stanley, som vaknar upp på ett sjukhus i Australien utan några minnen om vem han är. Bit för bit börjar dock hans minne återvända, liksom det förflutnas mörka skuggor. 

Elliot Stanley spelas av Jamie Dornan

Finns att se på: HBO Max

Power Book IV: Force (säsong 1)

Handling: Tommy Egan (Joseph Sikora) lämnar New York för att läka ett sår som smärtat honom i många år. Läkningsprocessen går dock inte så fort som han hoppats och snart kommer lögner och hemligheter upp till ytan som han trodde att han lagt bakom sig. I Chicago kommer han i kontakt med den undre världen – och sig själv. 

Finns att se på: Viaplay

Shining Girls (säsong 1)

Handling: Kirby Mazrachi har efter ett hemskt överfall i det förflutna fått en något skev verklighetsbild. När ett mord äger rum flera år senare börjar hon upptäcka kopplingar mellan detta och sitt eget överfall. Hon bestämmer sig för att börja nyste i mysteriet och en gång för alla reda ut det som tyngt henne.

Shining Girls är en spännande serie där Elizabeth Moss gör ett bra jobb som den komplicerade Kirby. Spana in den!

Finns att se på: Apple TV+

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL