Nu på bio

Det senaste på biofronten!

5 serier för dig som gillar Young Royals

5 serier för dig som gillar Young Royals

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
03 juli 2021
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
03 juli 2021

Serietips till alla som älskade Young Royals!

Blev du också trollbunden av “Young Royals” – Netflix senaste svenska satsning? Då har vi tips på ytterligare några serier som vi tror att du kommer att uppskatta.

Netflix senaste svenska succé heter Young Royals och det är många av oss som tittat igenom den första säsongen i ett svep. De sex avsnitten av serien är innehållsrika och relativt långa (omkring 45 minuter), men när du väl fastnat flyger tiden som bekant förbi.

Vi vet hur tungt det kan kännas när man sett det sista avsnittet av favoritserien och längtar efter fler säsonger. Av den anledningen har vi knåpat ihop några tips på serier som skulle kunna falla dig i smaken om du gillade Young Royals

RECENSION: Young Royals (säsong 1)

Här är 5 serietips till dig som gillar “Young Royals”: 

Elitskolan (2018– )

Elitskolan på Netflix – 5 serier för dig som gillar Young Royals
Foto: Netflix

“Elitskolan” är det givna förslaget för dig som letar efter en serie som liknar Young Royals. Den spanska Netflix-serien har ett helt annat typ av mörker än Young Royals, men det finns också en hel del som känns igen – både i form av handling och känsla.

Elitskolan handlar om tre ungdomar från arbetarklassen som börjar på en exklusiv privatskola. Skillnaderna mellan skolans nykomlingar och tonåringarna som redan går på skolan leder till en tragisk utveckling.

Gillade du Young Royals och vill krydda upplevelsen med både thriller- och såpoperavibbar, så är Elitskolan ett perfekt val för dig.

Finns på Netflix.

Snabba Cash (2021– )

Snabba Cash på Netflix – för dig som gillade Young Royals
Foto: Netflix.

På ytan kan “Snabba Cash” kännas som ett udda förslag för någon som letar efter en serie som påminner om Young Royals, men det finns faktiskt en hel del beröringspunkter mellan serierna.

Båda har exempelvis ett tydligt fokus på klass och en tematik kring identitet – både i form av självbild och hur omvärlden ser på en. De har också en handling som kretsar kring krav och till vilken grad vi låter dem avgöra vad vi gör för vägval i livet.

Snabba Cash är tipset för dig som gillar både Young Royals och kriminalgenrens mer actionladdade produktioner.

Finns på Netflix.

Sjukt (2021– )

Sjukt på SVT Play – tips till dig som gillar Young Royals
Foto: SVT Play

“Sjukt” är innehållsmässigt ganska långt ifrån Young Royals, men bli inte förvånad om du ändå hittar en del element som får dig att känna att serierna är besläktade. Precis som Young Royals är Sjukt nämligen skapad av Lisa Ambjörn – stjärnskottet som har tagit den svenska tv-scenen med storm den senaste tiden. 

Sjukt är inspirerad av Ambjörns eget liv och handlar om Alice (Carla Sehn) som har överlevt livmoderhalscancer och nu måste få ordning på sitt liv igen – något som givetvis är lättare sagt än gjort.

Finns på SVT Play.

Thunder in My Heart (2021– )

Thunder in My Heart på Viaplay – serier för dig som gillar Young royals
Foto: Viaplay.

Vi passar på att tipsa om en tredje svensk serie från 2021 (hur bra har inte de nya svenska serierna varit den senaste tiden?!). Denna gången är det Amy Deasismonts Thunder in My Heart som vi tror att du skulle uppskatta.

Serien skiljer sig åt en hel del från Young Royals när det kommer till ton, men resonerade du med gruppen människor i Young Royals så kommer du sannolikt att göra det även med karaktärerna i Thunder in My Heart

Thunder in My Heart kretsar kring en grupp unga vuxna som kämpar för att hitta sin identitet, samtidigt som de försöker klara av övergången in i vuxenlivet.

Finns på Viaplay. 

Skins (2007–2013)

Skins på Netflix
Foto: Netflix.

Det går givetvis inte för sig att enbart inkludera purfärska titlar på listan, så därför skulle vi vilja slå ett slag för den brittiska ungdomsfavoriten Skins, som hade premiär 2007. Trots att serien avslutades 2013 fortsätter den att locka till sig nya fans.

Som i många av serierna vi tipsat om i artikeln ligger fokuset i Skins på en grupp ungdomar som försöker att navigera kärlek och identitet, medan de är på väg att bli vuxna. Det som Skins effektivt lyckas sätta fingret på är att till och med de som redan är vuxna mycket väl kan ha precis lika svårt att hitta rätt i livet som ungdomarna.

I serien ser vi bland annat stjärnor som Kaya Scodelario (The Maze Runner) och Nicholas Hoult (Mad Max, The Favourite). 

Finns på Netflix.

“Young Royals” är utan tvekan en unik svensk serie – och det var inte helt lätt att hitta tips som garanterat kommer att falla fans av Netflix-serien i smaken – men förhoppningsvis kommer något av förslagen att passa dig.

LÄS MER: 5 serier för dig som gillar Thunder in My Heart

NÄSTA ARTIKEL