Recension: Young Royals (säsong 2)

5 serier för dig som gillar Young Royals

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad kl. 15:11 | Publicerad 01 november 2022 kl. 15:11

Serietips till alla som älskade Young Royals!

Blev du också trollbunden av “Young Royals” – Netflix stora satsning? Då har vi tips på ytterligare några serier som vi tror att du kommer att uppskatta.

Netflix svenska succé Young Royals är äntligen tillbaka med en ny säsong efter fansens alldeles för långa väntan. Många av oss har svept de nya avsnitten med storm och upplever nu återigen den där tomheten vi hade efter att första vändan tog slut.

Vi vet hur tungt det kan kännas när man sett det sista avsnittet av favoritserien och längtar efter fler säsonger. Av den anledningen har vi knåpat ihop några tips på serier som skulle kunna falla dig i smaken om du gillade Young Royals

Nedan följer 5 serietips till dig som gillar “Young Royals”

Elitskolan på Netflix – 5 serier för dig som gillar Young Royals
Foto: Netflix

Elitskolan (2018– )

“Elitskolan” är det givna förslaget för dig som letar efter en serie som liknar Young Royals. Den spanska Netflix-serien har ett helt annat typ av mörker än Young Royals, men det finns också en hel del som känns igen – både i form av handling och känsla.

Elitskolan handlar om tre ungdomar från arbetarklassen som börjar på en exklusiv privatskola. Skillnaderna mellan skolans nykomlingar och tonåringarna som redan går på skolan leder till en tragisk utveckling.

Gillade du Young Royals och vill krydda upplevelsen med både thriller- och såpoperavibbar, så är Elitskolan ett perfekt val för dig.

Finns på: Netflix

Zebrarummet
Ungdomarna i "Zebrarummet". Foto: C More.

Zebrarummet (2021)

Precis som Young Royals är Zebrarummet en svensk serie som utspelas på en internatskola. Här är dock ritualerna (och eleverna) ännu grymmare.

Baserad på en idé av Henrik Schyffert får vi här se hur flera elever drabbas av ett eventuellt mord – vad var det egentligen som hände och finns det någon av dem som bär skulden? Därtill blir det svettigt för skolans ledning när en video börjar läcka på ett övergrepp. Intrigerna blir bara fler och flera!

Finns på: C More

Sjukt på SVT Play – tips till dig som gillar Young Royals
Foto: SVT Play

Sjukt (2021– )

“Sjukt” är innehållsmässigt ganska långt ifrån Young Royals, men bli inte förvånad om du ändå hittar en del element som får dig att känna att serierna är besläktade. Precis som Young Royals är Sjukt nämligen skapad av Lisa Ambjörn – stjärnskottet som har tagit den svenska tv-scenen med storm den senaste tiden. 

Sjukt är inspirerad av Ambjörns eget liv och handlar om Alice (Carla Sehn) som har överlevt livmoderhalscancer och nu måste få ordning på sitt liv igen – något som givetvis är lättare sagt än gjort.

Här får vi se serien som påbörjade Carla Sehns raketkarriär. På bara ett år har hon guldbaggenominerats och sett i titlar som Kärlek & Anarki, Unga vuxna och Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.

Finns på: SVT Play

Yellowjackets – en serie för de som gillar Young Royals
Ord och inga visor i hårda "Yellowjackets". Foto: SkyShowtime

Yellowjackets (2021-)

Långt borta från internatskolans kontrollerade miljöer utspelas Yellowjackets i den norra vildmarken. När ett team av talangfulla fotbollsspelare från gymnasiet överlever en flygkrasch i den kanadensiska skogen blir varje dag en ny och hård kamp om att få se gryningen ännu en gång.

Perfekt för den som vill se ett välspelat drama med inslag av skräck och mystik. Dessutom – deras jackor är ju så jäkla snygga.

Finns på: SkyShowtime

Skins på Netflix
Foto: Netflix.

Skins (2007–2013)

Det går givetvis inte för sig att enbart inkludera purfärska titlar på listan, så därför skulle vi vilja slå ett slag för den brittiska ungdomsfavoriten Skins, som hade premiär 2007. Trots att serien avslutades 2013 fortsätter den att locka till sig nya fans.

Som i många av serierna vi tipsat om i artikeln ligger fokuset i Skins på en grupp ungdomar som försöker att navigera kärlek och identitet, medan de är på väg att bli vuxna. Det som Skins effektivt lyckas sätta fingret på är att till och med de som redan är vuxna mycket väl kan ha precis lika svårt att hitta rätt i livet som ungdomarna.

I serien ser vi bland annat stjärnor som Kaya Scodelario (The Maze Runner) och Nicholas Hoult (Mad Max, The Favourite). 

Finns på: Netflix

“Young Royals” är utan tvekan en unik svensk serie – och det var inte helt lätt att hitta tips som garanterat kommer att falla fans av Netflix-serien i smaken – men förhoppningsvis kommer något av förslagen att passa dig.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL