Morbius kan just ha blivit en historisk flopp

Morbius kan just ha blivit en historisk flopp

Filmtopp
05 juni 2022 kl. 10:06

Två usla premiärer på ett och samma år

Efter att den svalt mottagna Marvelfilmen "Morbius" trendar på internet med olika memes bestämmer sig Sony för att ge filmen en ny chans i biovärlden. Resultatet, visar det sig, är under all kritik.

I slutet av mars var det premiär för den Jared Leto-frontade Marvelfilmen Morbius, som regisserades av Daniel Espinosa – den svenske filmregissören som gett oss favoriter som Snabba Cash och Life.

Filmen fick ett svalt mottagande från både kritikerkåren och publiken (läs Filmtopps recension här), vilket resulterade att filmen med sin budget på 75 miljoner dollar blott inkasserade 73 miljoner dollar på den inhemska marknaden. Internationellt gick det något bättre med en total intjäning på 163 miljoner dollar – inga stora siffror i superhjältebranschen.

Trendar på sociala medier

Sedan dess har det hänt något och nu trendar Morbius på sociala medier i forms av olika (ofta narrande) memes. Snabba med att snappa upp detta smällde Sony Pictures upp filmen på nytt på 1 037 olika biografer i USA i fredags, något som endast bäddade för en ny kalldusch.

Enligt Forbes genererade nysatsning i endast 280 000 dollar, vilket alltså blir cirka 270 dollar per biograf – katastrofsiffror som pushar filmen till precis plats 20 på biotoppen.

Flera amerikanska tidningar rapporterar om floppen, varav vissa kallar den för "potentiellt historisk" sett till att Morbius haft två floppar på ett och samma år.

Framtiden för uppföljaren osäker

Alla vi som har sett Morbius vet om att filmen bäddar för en uppföljare, åtminstone för en återkomst för den bitske karaktären. Efter den misslyckade nyöppningen borde det rent tekniskt sett inte bli någon mer solofilm, men sett till hur hårt Sony arbetar med att hålla sin kaka av Marvelvärlden vid liv i skuggan av Disney, kan vi inte utesluta det.

I en intervju med Daniel Espinosa utesluter inte heller regissören att det kommer att bli fler filmer, även om han själv inte vill göra dem:

– Ja, om fansen vill ha mer av den här karaktären så kommer de att få mer. Det är så det är med Marvel, det fansen vill ha, det kommer fansen att få, säger Daniel Espinosa till Filmtopp.

Han fortsätter:

– Det vore jättekul att se vad någon annan kommer att göra och förhålla sig till mitt arbete. Jag har aldrig varit något fan av att göra sequels. Därför gjorde jag inte de andra Snabba Cash-filmerna och tackade nej till en uppföljare till Safe House. Jag är lite för rastlös. Det var jätteroligt att se vad Jesper Ganslandt gjorde med TV-serieversionen av Snabba Cash.

Låt oss bara hoppas att den Larry David-inspirerade videon där Jared Leto läser manuset till Morbius 2 är ett skämt – annars är det bara att göra sig redo för "a whole lotta morbin' time". Eller är det helt rätt väg att gå, att ironiskt göra en uppföljare och sluta ta sig på för stort allvar?

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL