Ms. Marvel (säsong 1)

Ms. Marvel (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Action, Komedi
  • Disney+
Eric Diedrichs
04 juni 2022 kl. 17:06
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den nya Marvel-serien öppnar svagt

Den 8 juni är det premiär för den nya Marvel-serien "Ms. Marvel". Filmtopps Eric Diedrichs har sett de första två avsnitten och frågar sig om Kevin Feige har fallit i algoritmfällan.

  • Skapare:
    Bisha K. Ali
  • I rollerna:
    Iman Vellani, Matt Lintz m.fl.

Det är högt tryck på MCU. Sedan Iron Man (2008) har 28 långfilmer och närmare 20 stycken TV-serier släppts, jämför det med James Bond, som har lyckats skramla ihop 25 långfilmer på 60 år. Det jävliga är att MCU har lyckats hålla rätt jämn nivå, trots allt. Visst, några negativa avstickare har det blivit, samt en handfull riktigt bra filmer – men nästan alla ligger och skvalpar runt den stabila betygstrean.

Nästa MCU-serie att se världens ljus är Ms. Marvel och av de första två avsnitten att döma tillhör serien MCU:s negativa avstickare. Nu har man valt att gå all-in på den yngre tonårspubliken, men på ett sätt som mest ser ut som att algoritmerna har fått gå bananas. Precis som vi sett i senare Netflixfilmer är det späckat med handritad grafik och annat distraherande trams som oftast bara existerar för att stimulera en publik man är livrädd för ska: 1) inte fatta undertexten i vad som sägs, 2) tappa intresset så fort något nytt inte dyker upp på bildskärmen.

Innan jag går in och diskuterar själva handlingen vill jag understryka att det finns väldigt många tonårsfilmer jag gillar, alltså verkligen gillar.

Tillgång eller börda i det spretiga tonårslivet?

Recension av Ms Marvel säsong 1
Att vara hjälte eller icke vara hjälte, det är frågan. Foto: Disney+ 

16-åriga Kamala Khan är en full blown nörd, precis som man själv var på den tiden. Men till skillnad från hur denna förtidsgubbe hade det under sin tonårstid är hennes föräldrar överbeskyddande, otroligt krävande och vägrar fatta att hon börjar bli vuxen. När hon vill gå utklädd till favorithjälten Captain Marvel på ett "Avengers Con" blir det ett stenhårt nej. Tillsammans med sin uppfinningsrika killkompis (typ hennes "Q" för att prata Bondtermer) och ett mystiskt armband hennes mormor skickat i en låda med gammalt skräp smiter hon ut för att vinna eventets kostymtävling.

Den ena leder till det andra och snart inser hon att hon, precis som sin idol, faktiskt har superkrafter. En tillgång eller börda i det redan spretiga tonårslivet? Ja, det återstår att se.

Vad siktar Kevin Feige mot?

Ms Marvel
Foto: Disney+

Kamala Khan spelas av nykomlingen Iman Vellani som gör helt ok ifrån sig, tillräckligt charmig för att hålla ens intresse upp, typ. Nu är det förvisso några avsnitt kvar och om jag ser dem (ytterst tveksamt) blir jag mer än gärna positivt överraskad.

Förhoppningsvis kommer den yngre publiken tycka att Ms. Marvel är något bättre än vad jag själv tycker, men jag tror faktiskt inte det. För det känns onekligen som att den annars så träffsäkre Kevin Feige knappt vet vad han siktar mot – han borde vara bättre än att låta algoritmerna styra.

Ms. Marvel har premiär på Diseny+ den 8 juni.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL