Mikael Håfström – Stockholm Bloodbath "hade inte hänt" utan Viaplay

Mikael Håfström – Stockholm Bloodbath "hade inte hänt" utan Viaplay

Eric Diedrichs
19 januari 2024 kl. 16:01
ANNONS
ANNONS

Den krisande streamingtjänsten vågade satsa

I dag är det premiär för Mikael Håfströms "Stockholm Bloodbath". Filmen hade inte blivit av utan Viaplay, säger regissören i en intervju med Filmtopp.

Under fjolårets gång har det skrivits mycket om Viaplays ekonomiska kollaps. Hur Skandinaviens största streamingtjänst hade ett värdetapp från 524 kronor aktien till bara några kronor. Detta på grund av en väldigt offensiv lanseringsstrategi på flera internationella marknader i kombination med hutlöst dyra sportlicenser.

I vintras fick vi ta del av Börje och i dag är det premiär för Stockholm Bloodbath, två projekt som vittnar om Viaplays otroliga ambitionsnivå. Senare i år släpps även Ronja, men hos Netflix i stället eftersom Viaplay tvingats sälja sitt hjärteprojekt vidare. Viaplay vågade helt enkelt göra det som inga andra svenska aktörer har gjort.

Mikael Håfström
Mikael Håfström. Foto: Filmtopp Int.

Mikael Håfström: Stockholm Bloodbath "hade inte hänt" utan Viaplay

Stockholm Bloodbath är en annorlunda produktion av svenska mått mätt – regisserad av Mikael Håfström, en budget på cirka 150 miljoner kronor och smockad med storslagna actionscener. Hela projektet initierades av Viaplay i en del av deras ambitiösa strategi att göra fler internationella produktioner och föregicks av bland annat Lasse Hallström-filmen Hilma och den norska krigsfilmen Guldtransporten. I en intervju med Filmtopp berättar Mikael Håfström om Viaplays betydelse för hans stjärntäta storfilm.

– Vi spelade in filmen och sen när vi gick in i efterarbetet så började hela den här Viaplay-cirkusen. Så det är ingenting som riktigt har påverkat vare sig mig eller filmen på något sätt alls. Filmen var hela tiden tänkt som en biograffilm. Vad som händer efter biograffönstret får vi väl se.

Tror du att filmen hade blivit gjord om det inte vore för Viaplay?

– Nej, det tror jag inte. Då, när den producerades, fanns det ju en ambition att göra större produktioner. Helena Danielsson, filmens producent, är också anställd som producent för Viaplay. Vi presenterade en gedigen prestation av projektet, ambition och visuell ambition och så vidare, de gillade det och gav filmen grönt ljus. Det hade inte hänt någon annanstans.

"Stockholm Bloodbath" har premiär i dag på landets biografer.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL