Stora upproret från TV-arbetarna – fyra krav på cheferna

Här är Viaplays nya krisplan – stora konsekvenser för aktieägare

  • Viaplay
Emil Oscar Rasmussen
10 januari 2024 kl. 13:01

Ägarna har godkänt räddningsplanen

I dag har Viaplays ägare röstat igenom den föreslagna räddningsplan som presenterats. Åtgärderna innebär att inflytandet över bolaget i huvudsak flyttas över till Canal+ och PFF. Beslutet får även konsekvenser för Viaplays aktieägare.

Under ett möte under onsdagsmorgonen godkände Viaplays ägare den krisplan som har presenterats för bolaget. Beslutet innebär en nyemission där en majoritet av inflytandet över företaget flyttas till de befintliga delägarna franska Canal+ och tjeckiska PPF. Detta meddelar Viaplay Group i ett pressmeddelande.

Viaplays krisplan godkänd av ägarna

Ägare av Viaplay Group har röstat igenom räddningsplanen, som i praktiken innebär att Canal+ och PPF tar över 60 procent av aktieinnehavet och därmed får betydande beslutsfattningsrätt. Åtgärden genomförs via en nyemission som kommer att bringa in 4 miljarder kronor till Viaplay Group. Utöver nyemissionen tillkommer en markant skuldnedsättning som del av planen, samt en konvertering av lån till aktier.

Krisplanen har röstats igenom till följd av ett krisår för streamingjätten som inkluderat en aktiekollaps, sparken av den tidigare vd:n Anders Jensen och försäljningen av flera av Viaplays storsatsningar, som Ronja Rövardotter-serien och kriminalserien Veronika.

Stora konsekvenser för aktieägarna

De drastiska åtgärder som nu vidtas kommer att få konsekvenser för Viaplay Groups småsparare och övriga aktieägare. De nuvarande aktierna beskrivs bli närmast värdelösa och Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, kallar via SVT situationen för "oerhört brutal" och "ett blodbad".

– Det är oerhört brutalt för de befintliga aktieägarna [...] Nu har vi ett blodbad, där bolaget förhoppningsvis får behålla sitt huvud, säger Sverre Linton.

Det är inte bara småägarna som drabbas. Norska Schibstedt köpte så sent som i september över 10 procent av aktierna i Viaplay Group, till ett värde av omkring 380 miljoner kronor.

Trots beskedet har Viaplays B-aktie gått upp i värde under dagens gång. I skrivande stund med en ökning på 7,83 procent.

Hur detta beslut kommer att påverka Viaplays tidigare produktioner – släppta och ännu inte släppta – återstår att se. Filmtopp håller dig uppdaterad.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL