Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Medlem i filmakademin fälls efter övergrepp mot barn

Medlem i filmakademin fälls efter övergrepp mot barn

Oscar Pettersson | Nyhet
25 maj 2022
Oscar Pettersson | Nyhet
25 maj 2022

Känd för att ha designat biografer och filmstudios

Jeff Cooper är en arkitekt känd för att ha designat biografer och filmstudios för bland andra George Lucas, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese och Steven Spielberg. Cooper har nu funnits skyldig till tre fall av övergrepp mot barn.

En jury avkunnade dessa domar i fredags efter en två veckor lång rättegång vid Los Angeles Superior Court i Van Nuys. Besluten kommer fyra år efter Coopers gripande och åtal i åtta fall som involverade två barn. 

På fredagen dömde hans rättegångsjury honom på tre anklagelser om en oförskämd handling på ett barn som involverade en av hans anklagare. Men juryn kunde inte nå en dom på de fem åtalspunkterna som involverade hans andra anklagare. 

Straffet har fastställts till den 1 juni där Cooper riskerar upp till 12 års fängelse. Han hålls utan rätt till borgen eftersom domaren ser honom som en risk för att fly. 

Detektiver arresterade Cooper i juni 2018. Den 66-åriga arkitekten åtalades för flera fall av ofredande av barn enligt domstolsprotokoll. Gärningarna påstods ha inträffat mellan november 2006 och november 2007 på ett offer, och mellan januari 2012 och juli 2016 på det andra. De två som anklagar Cooper är nu 16 och 28 år gamla.

"Självklart är familjerna besvikna över att juryn in dömde båda offren, men de är glada över att juryn åtminstone dömer Cooper för det ena offret", säger Dave Ring, en advokat för de två anklagarna och deras familjer.

Cooper blev en medlem i filmakademin Academy of Motion Picture Arts and Sciences 2002, vilka har blivit varse om det påstådda avskyvärda beteendet och kommer att ta itu med denna fråga i enlighet med de uppförandestandarden de har. 

"Vi skulle ha skäl, enligt våra regler, att utvisa varje medlem som dömts för ett våldsbrott", sa organisationen i ett uttalande före rättegången.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL