Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Prehistoric Planet (2022)

Prehistoric Planet (2022)

 • 5 x 40 min
 • Naturdokumentär
 • Apple TV+
Ebba Bengtsson | Recension
21 maj 2022
Ebba Bengtsson | Recension
21 maj 2022

En episk upplevelse du inte får missa

Apple och BBC:s nya storsatsning är ett mästerverk i CGI och ger liv till det förhistoriska på ett sätt vi aldrig tidigare skådat.

 • Regi:
  Andrew R. Jones, Adam Valdez
 • Manus:
  Paul D. Stewart, Dom Walter, Paul Thompson, Simon Bell, Matthew Wright
 • I rollerna:
  David Attenborough

Titt som tätt kommer det en naturdokumentär som ändrar perspektiv på världen vi lever i. The Blue Planet (2001), Planet Earth (2006), Planet Earth II (2016) och Blue Planet II (2017) är fyra av de största dokumentärerna som hjälpt till att skapa förståelse för planeten vi bor på och hur viktigt det är att vi tar vara på livet som finns här. Bakom dessa tungviktare står BBC:s Natural History Unit, som nu ännu en gång producerat ett bildskönt och tankeväckande mästerverk.

Öppnar upp en dörr till dinosauriernas värld

Förfadern till Prehistoric Planet är BBC:s serie Walking with Dinosaurs (1999) som garanterat funkat som inspiration. Walking with Dinosaurs var revolutionerade när den kom ut: den var en första dokumentären att visa dinosaurier som levande djur i ett traditionellt naturdokumentär-stuk. Den blev som ett fönster in i en gången värld och räknas både som den dyraste och en av de största vetenskapliga dokumentärserierna någonsin gjorda.

En Quetzelcoatlus flyger över vidsträckta skogar på jakt efter en plats att lägga sina ägg. Foto: AppleTV+

CGI-tekniken och vetenskapen om dinosaurier har utvecklats enormt på de 23 år sedan Walking with Dinosaurs kom ut, och skaparna av Prehistoric Planet har verkligen utnyttjat teknologin till fullo. Dinosaurierna kommer till liv på ett unit sätt och går inte att jämföra med Jurrasic Parks mestadels fiktiva representationer. Vi får se sociala beteenden som tidigare varit okända för den breda allmänheten och nya perspektiv skapas på några av våra mest välkända dinosaurier. Tyrannosaurus Rex visar sig kunna simma och vara väldigt kärleksfulla djur, långhalsar kan ha haft utblåsbara luftsäckar och Velociraptorn är återgiven så som den troligtvis såg ut: befjädrad. 

Stjärnspäckat team bakom projeketet

Med Jon Favreau och Mike Gunton som huvudproducenter går det inte att förvänta sig mindre än ett tekniskt mästerstycke. Favreau är känd för sina CGI-skapelser Lejonkungen (2019) och Djungelboken (2016), men också för sitt arbete på Marvel och diverse Star Wars-projekt. Om någon vet hur man får liv i döda ting så är det han. Tillsammans med Gunton, ett av genierna bakom Planet Earth II, så har de lyckats blanda fiktivt filmskapande med dokumentär på ett sätt vi aldrig tidigare skådat. Den eggar definitivt fantasin om hur planeten såg ut för miljontals år sedan och visar att dinosaurierna, trots deras storlekar, har beteenden som både kan ses hos dagens djur och oss människor. Om skolorna visade denna serie under NO-lektionerna så skulle fler garanterat ha ett dinosaurieintresse. 

Två Dreadnoughtus-hanar brottas för att visa dominans. Foto: AppleTV+

Serien utspelar sig under Maastricht-eran från slutet av kritaperioden för 66 miljoner år sedan. Tiden kännetecknas för sin rika mångfald, både bland djurarter och växter. Det är även den tiden av dinosauriernas tidsålder vi vet mest om. Det märks att skaparna har gjort sin läxa och verkligen baserat dokumentären på den senaste vetenskapen, vilket närvaron av paleontologen Dr. Darren Naish betryggar. Inget är gjort för att skapa sensation, utan snarare för att utbilda oss om dessa magnifika varelser. Serien är stundvis bedårande med dinosaurieungar och kärleksfulla beteenden, för att i nästa stund vara brutal med rovdjur och död. 

Med musiken gjord av ingen mindre än Hans Zimmer och berättarröst från Mr. Naturdokumentär han själv, Sir David Attenburough, så är Prehistoric Planet en riktigt upplevelse som kommer att fascinera både barn och vuxna. 

"Prehistoric Planet" har premiär på Apple TV+ under ett femdagarsevent mellan den 23 och 27 maj. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL