KLART: De spelar Jönssonligan i nya storfilmen

KLART: De spelar Jönssonligan i nya storfilmen

Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 12:10 | Publicerad 27 oktober 2023 kl. 10:10

"Lysande Sickan!"

Tidigare i veckan blev det känt att en ny film om Jönssonligan kommer nästa år. Nu vet vi vilka som spelar de älskade karaktärerna.

"Vilken jävla smäll!" är bara en av alla de ikoniska repliker som förknippas med Jönssonligan. Nu kommer världens kanske mest påhittiga kuppmakare tillbaka i en ny film.

Under åren har vi fått se tio stycken filmer om Jönssonligan och ytterligare fyra stycken om Lilla Jönssonligan. Nu är det klart att en ny storfilm är på ingång, denna gången av FLX och SF Studios.

De ikoniska karaktärerna Vanheden, Dynamit-Harry, Charles Ingvar "Sickan" Jönsson och Doris har gestaltats av många, och nu är det dags för en ny skådespelartrupp att ta sig an den anrika uppgiften.

I onsdags släppte SF Studios en teaser, som direkt rörde upp spekulationer om att Robert Gustafsson skulle spela Sickan och Jonas Karlsson Vanheden. I dag bekräftas detta i ett pressmeddelande.

Vidare kan vi meddela att Dynamit-Harry spelas av HippHipp-legendaren Anders Jansson och att Doris axlas av ingen mindre än Jennie Silfverhjelm (Beck).

Skådespelarna som spelar Jönssonligan i nya filmen
Anders Jansson, Jennie Silfverhjelm, Jonas Karlsson och Robert Gustafsson. Foto: Tim Kinnander, SF Studios.

Detta handlar nya Jönssonligan om

De mycket (in)kompetenta tjuvarna återförenas efter ett år på flykt, redo för en ny kupp – planerad och tajmad in i minsta detalj. Denna gången ska de roffa åt sig ett komplett T-Rex-skelett från Naturhistoriska museet med avsikt för att sälja det till Jönssonligan-världens till synes ende affärsman – Wall Enbarg. Men, ack och ve, den hårdnackade, åldrade kriminalaren Rigmor Gren kan komma att sätta krokben för deras planer, ty hon är fast bestämd om att ställa dem inför rätta.

– Detta är ett uppdrag som både hedrar, kittlar och skrämmer. Underbart helt enkelt. Att nu få plocka det mest älskvärda ur dessa klassiska karaktärer och skapa nya, men ändå gå tillbaka till själva essensen av denna liga som svenska folket tagit till sina hjärtan, säger Robert Gustafsson om att spela Sickan i den nya filmen.

David Ritschard
David Ritschard skapade rubriker när han kollapsade på "Allsång på Skansen" tidigare i år. Nu har han en roll i Jönssonligan. Foto: SVT

David Ritschard syns på rollistan

Utöver Robert Gustafsson, Jonas Karlsson, Anders Jansson och Jennie Silfverhjelm är det klart att Lotta Telje, Thomas Bo Larsson, Johan Rabaeus, David Batra, Arvin Kananian, Felicia Danielsson, Alfred Svensson och countrymusikern David Ritschard ska ha roller i filmen.

David Ritschard, som slog igenom med albumet Blåbärskungen (2021) har skapat rubriker över hela landet efter två kollapser i TV, först i Jills veranda och sedan i Allsång på Skansen. Nyligen gick han också ut med att han hade "blödande magsår" vid det senaste tillfället. Vem han kommer att spela i Jönssonligan är inte känt.

"Tror ingen tidigare havererat två gånger i public service inom loppet av ett svenskt halvår men mår under omständigheterna bra. Tack & förlåt", skrev David Ritschard på Instagram efter Allsång på Skansen-framträdandet.

Vilka de spelar framkommer inte i informationen SF Studios har skickat ut, men gissningsvis spelar Lotta Telje, känd från bland annat Smala Sussie (2003), kriminalaren Rigmor Gren.

Solsidan-regissören bakom rodret

Vidare är det klart att Eddie Åhgren, som bland annat har arbetat med Solsidan, Bonusfamiljen och Meningen med livet, ansvarar för regin. Manuset är skrivet av Per Gavatin, som tidigare har jobbat med Grotesco.

– Det är en stor ära att få kliva in i Jönssonvärlden och att få möjligheten att jobba med dessa fantastiska skådespelare. Vi vill hitta tillbaka till en känsla och ton sprungen ur de gamla filmerna samtidigt som det utspelar sig här och nu. Detta känns både spännande och utmanande!, säger Eddie Åhgren.

"Jönssonligan" har biopremiär i Sverige julen 2024 och distribueras av SF Studios. Den som vill ta del av den älskade filmserien innan dess kan streama alla gamla Jönssonligan-filmer direkt från TV-soffan.

NÄSTA ARTIKEL