Recension: Killers of the Flower Moon (2023)

Killers of the Flower Moon-kritiken: ”Helvete att se som ursprungsamerikan”

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad kl. 12:10 | Publicerad 24 oktober 2023 kl. 11:10

Stjärnskottet går till stenhård attack mot Scorseses och DiCaprios nya film

Devery Jacobs går till hård attack mot Martin Scorseses "Killers of the Flower Moon" och menar att den är "ett j*vla helvete att se som ursprungsamerikan".

Devery Jacobs är skådespelaren som fått sitt stora genombrott i Taika Waititis och Steven Harjos succéserie Reservation Dogs, och som har en roll i kommande Marvel-satsningen Echo (förmodad premiär 2024). Efter att ha sett Martin Scorseses tokhyllade nya film, Killers of the Flower Moon, har Jacobs tagit till sociala medier för att dela med sig om sina tankar. Och hon inleder med att säga sig ha starka känslor gällande filmen.

Killers of the Flower Moon-kritiken: ”Helvete att se som ursprungsamerikan”
Foto: UIP.

Devery Jacobs med hårt kritik mot Martin Scorseses nya film

Martin Scorseses Killers of the Flowers Moon med Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone och Robert De Niro i huvudrollerna, har haft premiär – och överösts av hyllningar. Såväl kritiker som den större publiken ger den historiska dramathrillern överväldigande positiva omdömen. Men det är inte alla som uppskattar Scorseses nya film.

Under gårdagen tog Devery Jacobs till X (tidigare Twitter) för att dela med sig av sina tankar. I en X-tråd med 15 separata inlägg riktar Jacobs stenhård kritik mot filmen. Hon inleder med att förklara att hon känner starka känslor efter filmen och kallar den för "smärtsam, slitsam, obeveklig och onödigt avslöjande".

– Att se den här filmen som ursprungsamerikan var ett j*vla helvete. Föreställ dig de värsta ohyggligheterna som dina förfäder utsattes för, och sen tvingas titta igenom en film som är medvetet fylld med dem, med en 30 minuter lång scen där mordiska vita personer som pratar om/planerar morden är det enda andrummet, skriver Devery Jacobs i sitt efterföljande inlägg.

Killers of the Flower Moon-kritiken: ”Helvete att se som ursprungsamerikan”
Devery Jacobs (längst till höger) i "Reservation Dogs". Foto: Disney+

Jacobs fortsätter därefter med att hylla Lily Gladstone (och uppmanar till att belöna henne med en Oscar) och poängtera att hon kan se lockelsen med filmen, men hävdar att filmens urfolkskaraktärer var begränsat skrivna samt att de inte visades värdighet. Skådespelaren betonar också att hon tror den här typen av skildringar normaliserar våld mot ursprungsamerikaner och avhumaniserar dem.

– Jag fattar inte att det behöver sägas, men ursprungsfolk existerar bortom vår sorg, trauma och illdåd [mot oss]. Vår stolthet över att vara urfolk, våra språk, kulturer, glädje och kärlek är mycket mer intressant och humaniserande än att visa grymheten som vita män utsatte oss för, skriver Jacobs i ett annat inlägg.

Reservation Dogs-skådespelaren visar därefter stöd för alla ursprungsamerikaner som bidragit till filmen, men betonar att hon hellre hade sett en filmskapare ur Osage-befolkningen ligga bakom den här typen av film.

Devery Jacobs avslutar sin tråd på X med att ifrågasätta hur Scorsese valde att avrunda filmen, med att lyfta fram personerna som mördades under händelserna som skildras i filmen, och med att be alla verkliga vita människor i Oklahoma som fortfarande drar nytta av förtrycket att "dra åt helvete".

Hon skriver sedan ett sista inlägg:

– Allt som allt, efter sättet som ursprungsbefolkningar har framställts på film i 100 år, är det här verkligen den representation vi behöver?

Läs hela Devery Jacobs tråd om "Killers of the Flower Moon" nedan. OBS! Innehåller spoilers.

 

NÄSTA ARTIKEL