Kritikernas dom: så bra är Killers of the Flower Moon med Leonardo DiCaprio

Kritikernas dom: så bra är Killers of the Flower Moon med Leonardo DiCaprio

Filmtopp
22 maj 2023 kl. 18:05

Nu har internationella kritikerkårens dom fallit

I höst är det premiär för Martin Scorseses nya storfilm "Killers of the Flower Moon" med Leonardo DiCaprio och Robert De Niro. Redan nu kan vi se vad filmkritikerna som sett den på Cannes tycker.

Martin Scorseses nya film Killers of the Flower Moon har varit högst efterlängtad under flera års tid. Inte minst för att den låter oss se Leonardo DiCaprio och Robert De Niro spela mot varandra, två favoriter till regissören men som först nu är med tillsammans i en av hans filmer. I dag kan vi se vad den internationella kritikerkåren ger filmen, som är en bra bit över tre timmar lång, för omdöme. 

I filmen har den 80-årige Taxi Driver-regissören fått med sig en stark ensemble bestående av sina ovan nämnda parhästar Robert De Niro, Leonardo DiCaprio och andra favoriter som Brendan FraserJohn LithgowJesse PlemonsLily Gladstone och countrymusikerna Jason Isbell och Sturgill Simpsons.

Handlingen i det kommande dramat bygger på sanna händelser och utspelar sig under 1920-talet i Oklahoma där en rad mord ägde rum under mystiska omständigheter. Det hela drar i gång en stor utredning av FBI. 

Kritikernas dom: så bra är Killers of the Flower Moon med Leonardo DiCaprio
Foto: Apple TV+.

Kritikernas dom: Martin Scorseses Killers of the Flower Moon är ett mästerverk

Filmen hade premiär på Cannes och har därför synat en rad internationella kritiker. Majoriteten av dem är överens om att den varit väntan värd, och prisar den som en av Martin Scorseses bästa filmer någonsin. Baserat på 21 recensioner, där flera av de största tidningarna tyckt till, har Killers of the Flower Moon ett kritikersnitt på 91/100. Bland dessa ger Rolling Stone, The GuardianThe Telegraph och The Hollywood Reporter filmen högsta betyg. 

Så här lyder några utdrag av filmens lyriska recensioner:

– Den tre och en halv timme långa speltiden är fullständigt berättigad i en eskalerande tragedi som aldrig släpper taget – en smutsig illustration av en bortglömd historia som gett ekon i dagens bittra och delade politiska spel. (The Hollywood Reporter)

– Detta är en fullständigt fängslande film, en berättelse som Scorsese ser som en hemlig historia om amerikansk makt, en dold våldsepidemi som förorenar mänsklighetens vattenbord. (The Guardian)

– Framför allt är det en Martin Scorsese-film, fylld av vördnad för en kultur som överlevde en fruktansvärd trauma, samtidigt som den är fylld av upphetsande inslag, referenser till filmhistoria och utforskningar av gränsen mellan det heliga och profana. Och ja: Det är ett mästerverk. (Rolling Stone)

Leornardo DiCaprio, Robert De Niro och Lily Gladstone som spelar en av de bärande rollerna får alla väldigt stort beröm av kritikerna för sina prestationer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL