Recension: Killers of the Flower Moon (2023)

Recension: Killers of the Flower Moon (2023)

 • 3 tim 26 min
 • Drama
 • Apple TV+
Axel Diedrichs
16 oktober 2023 kl. 16:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Magisk regi i Scorseses historiska epos

80 år gammal känns det som att Martin Scorsese når nya höjder som regissör. Räds inte speltiden – “Killers of the Flower Moon” är en fröjd att titta på.

 • Regi:
  Martin Scorsese
 • Manus:
  Eric Roth, Martin Scorsese, David Grann
 • I rollerna:
  Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Brendan Fraser, Jesse Plemons, John Lithgow m.fl.

Medan många andra streamingtjänster viker ned sig flexar Apple TV+ mer än någonsin med sina muskler. Killers of the Flower Moon visar att de mår lika bra som Netflix gjorde innan pandemin, när de kunde skjuta ut The Irishman och sudda ut gränserna mellan bio, streaming och Oscarsgalan. I båda fallen rör det sig om ett mer än tre timmar långt epos av Martin Scorsese och med Robert De Niro i en av de bärande rollerna. Av de två mycket vassa filmerna, så föredrar jag hans senaste. 

Recension: Killers of the Flower Moon (2023)
Lily Gladstone och Leonardo DiCaprio. Foto: Apple TV+.

"Scorsese ohotad mästare av tragiska uppgång-och-fall-historier"

Handlingen i Killers of the Flower Moon tar vid i oljerika Osage Nation i Oklahoma på 1920-talet, dit den tidigare tjänstemannen Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) kommer för att arbeta under sin morbror, den inflytelserika affärsmannen William K. Hill (Robert De Niro). När Ernest faller för Mollie (Lily Gladstone), som tillhör områdets ursprungsbefolkning, blir han allteftersom en viktig kugge i ett maktspel som går ut på att få hennes familjs rikedomar. 

"Killers of The Flower Moon" är sannerligen en motsats till den moderna biofilm Scorsese själv säger sig förakta. Rakt igenom bjuder denna lektion om våldsam amerikansk historia på rått och äkta hantverk, som får gröna dukar och digitala superkrafter att kännas töntiga. Här har man jobbat ursinnigt hårt med att vässa ett ambitiöst manus som trots sin längd aldrig tappar flåset – Scorsese är den ohotade mästaren av tragiska uppgång-och-fall-historier. Lägg där till det brutalt snygga och Bergman-osande bildberättandet och ett helgjutet skådespeleri, så har du bara där en grund stark nog för att klara dig utan varken väggar eller tak. 

Recension: Killers of the Flower Moon (2023)
Robert De Niro och Leonardo DiCaprio. Foto: Apple TV+.

"Stötta Team Scorsese i höst"

Att para ihop sina favoriter Robert De Niro och Leonardo DiCaprio kan ju bara bli bra, så frågan är varför Scorsese väntat så länge på att aktivera sin fuskkod – det är inte som att han behöver dem mer nu än tidigare. Han är lika bra som någonsin förut, om inte ännu bättre. Snarare känns det som något han vill ha gjort innan han, eller lika gamla De Niro, tackar för sig. Vi får oavsett tacka för att det nu har skett och att det blev precis så bra som en hade kunnat föreställa sig. Andra som ska lyftas fram lite extra är Lily Gladstone som även hon briljerar när hon för första gången presenterar sig på allvar för den breda massan, och Brendan Fraser när han dyker upp under filmens andra halva som fulspelande advokat. 

Efter att ha fullständigt slukats upp är det bara att ta av sig hatten och buga ännu en gång; den nu 80-årige Scorsese visar hur film görs bäst och pulveriserar de fabricerade Marvelprodukterna. Är Killers of The Flower Moon värd att betala extra för att se i IMAX? Det kan jag inte säga att den är på grund av upplevelsen i sig. Men den är en fröjd rakt igenom, så om du känner för att stötta Team Scorsese istället för att se The Marvels i höst finns det inget tvivel. Det här är väl spenderade pengar.

Det är ett långt svek av Oscarsakademin att Scorsese, som försett oss med filmer som Taxi Driver, Maffiabröder, Casino, Tjuren från Bronx, The Wolf of Wall Street, The Irishman, och nu även Killers of the Flower Moon, endast vunnit en Oscar för bästa regi. Då för The Departed, som är långt ifrån hans bästa film. Oscarsregnet över hans nya film står skrivet i stjärnorna och skulle han vinna sin andra för regi kan jag – utan att ha sett hans motståndare – säga att det vore högst välförtjänt.

"Killers of the Flower Moon" har biopremiär den 20 oktober och kommer till Apple TV+ senare i år.

NÄSTA ARTIKEL