Johan Glans om när skämten bombar: "Trodde jag detta skulle vara roligt?"

Johan Glans om när skämten bombar: "Trodde jag detta skulle vara roligt?"

Eric Diedrichs
26 december 2023 kl. 14:12

Att träffa rätt är inte helt lätt

Johan Glans är dubbelaktuell med en ny säsong av "Ture Sventon" med Robert Gustafsson och juldagsfilmen "Ett sista race". Till Filmtopp pratar han om hur det är när skämten inte flyger.

På julafton hade Ture Sventon och den magiska lampan premiär, i vilken han spelar titelpersonens nemesis Ville Vessla, och i går syntes han i biosatsningen Ett sista race. Huruvida Johan Glans har haft tid för julgröt och dopp i grytan lämnar vi osagt, men det råder inga tvivel om att den folkkära komikern har en del att stå i.

När Filmtopp pratar med honom och Gustafsson om Ture Sventon hinns det med en hel del prat om annat. Exempelvis blev det en del snack om nischat samlande, hur mycket Johan älskar att spela ond och Roberts önskan om att få spela "en elak jävel".

Johan Glans och Robert Gustafsson
Johan Glans och Robert Gustafsson. Foto: Filmtopp Int.

Johan Glans om när skämten bombar: "Trodde jag detta skulle vara roligt?"

Vi pratade också om hur man konstruerar skämt och om de någon gång har känt att de har haft ett riktigt pangskämt – men mötts av publikens tystnad.

Johan: Ja, för mig händer det. Jag tror att Robert har bättre träffyta än vad jag har. För min del, när jag gör standup, så hjälper publiken mig att skriva föreställning. Man gör test, slänger ut ett skämt. Skrattar jag så behåller jag det, annars så försvinner det.

Jo, men har ni bombat någon gång med ett skämt som ni verkligen tror på?

Johan: Jo, men det har hänt och då får man gå tillbaka. Man är ju inte helt dum i huvudet så någonstans, om jag nu trodde att detta skulle vara roligt, är det något som har blivit fel. Att man inte har förklarat upplägget, folk har inte fattat vad jag menade, så får man formulera om det.

Robert: Det kan handla om leverans. Ibland är inte ett skämt ett skämt utan det låter bara roligt på grund av hur man säger det. Att säga ”kopp kaffe” är i sig inget skämt, men det kan ändå vara väldigt kul. Det kanske mer är skådespelarsidan av mig. Tonträffen.

Johan: Det har hänt mig flera gånger att man har någon bit men så funkar inte den stora poängen i slutet, men på vägen dit har folk skrattat åt upplägget. Så då skippar jag det som jag trodde var skämtet.

"Ture Sventon och den magiska lampan" finns nu att streama på SVT Play. Säsongen sänds även linjärt med ett avsnitt om dagen kl. 19:00 på SVT1.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL