Detta samlade Robert Gustafsson och Johan Glans på som unga

Detta samlade Robert Gustafsson och Johan Glans på som unga

Eric Diedrichs
25 december 2023 kl. 15:12

Har en förståelse för "extremt nischat samlande"

I en intervju med Filmtopp skulle Robert Gustafsson och Johan Glans prata om "Ture Sventon". Så blev det, men en hel del annat hann också diskuteras – som extremt nischat samlande.

På vägen till Hotel Kung Carl för att prata med Johan Glans och Robert Gustafsson om nya Ture Sventon-säsongen svänger jag förbi Nostalgipalatset på skivjakt. Senare, inne i intervju-rummet, noterar komikerna mitt inköp. När jag berättar om nya kärlek – Grateful Dead – och hur svårt det är att hitta originalutgåvor av deras album i god kvalitet, triggas ett samtal om nischat samlande. 

Robert: Jag köpte alltid två skivor och så spelade jag över den ena till en kassett. Sen lyssnade jag på kassetten tills den blev sliten och därefter körde jag ena vinylen, liggandes ner med KOSS-lurarna på. Men den oöppnade skivan var alltid oöppnad, så det fanns alltid dubbla exemplar.

Johan: Det var ju smart, som vissa serietidningssamlare gör. Du visste att de skulle bli värda pengar sen?

Robert: Mm.

Samlar ni på något i dag, det låter som att ni har samlartendenser?

Robert: Jag har inte det längre faktiskt. När jag var ung så samlade jag på mikrofoner.

Mikrofoner? Det är rätt otippat.

Robert: Ja, alltså sångmickar och reportagemickar. Det var snyggt med mickar. Hade sett på bild vilka Elvis och Bowie hade och så köpte jag sådana.

Då förstår du nischat samlande?

Robert: O, ja! Motorcyklar har jag fem-sex stycken, så det kanske kan räknas?

Johan: Jag har inte samlat på sådana dyra grejer, men hade Star Wars-figurer. Jag öppnade paketen i de allra flesta fallen, men har några oöppnade.

Johan Glans och Robert Gustafsson
Johan Glans och Robert Gustafsson. Foto: Filmtopp Int.

1989 tävlade Johan Glans i sitt favoritämne

En ung Johan Glans var med i TV-programmet "Kvitt eller dubbelt" 1989 där han tävlade i ämnet James Bond.

Robert: Din tiotusenkronorsfråga, vad handlade den om?

Johan: James Bond.

Robert: Samlade du inte på James Bond då?

Johan: Jo, men det fanns inte så mycket att samla på. Jag hade en sån där Aston Martin-bil och en Lotus Esprit. Alla soundtracks har jag på skivor och så har jag affischer med.

Har du besökt James Bond-museet i Nybro?

Johan: Det har jag. Jag har träffat han som lagligt har bytt namn till James Bond. Det är länge sedan jag var där. Så har jag varit i London på James Bond in Motion där de har alla bilarna och även mini-helikoptern.

I en sketch i "Kvarteret Skatan" pratas det en hel del om rockbandet Marillion. Jag frågar Johan om han samlar på Marillion-vinyler.

– Nä, det gör jag inte. Jag hade en go kompis som hade alla konceptalbum. Det är från honom jag tog den där sketchen, säger Johan.

Han fortsätter:

– En egen genre är ju ”Rejected Bond Themes” för de har ibland haft stora artister som har skrivit soundtracks men som sedan inte blivit valda. Johnny Cash har gjort en, Alice Cooper en annan.

Med det tackar vi Robert Gustafsson och Johan Glans för pratstunden. "Ture Sventon" finns nu att streama på SVT Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL