Joel Kinnaman om utomjordiskt liv: ”Något som alla borde veta om”

Joel Kinnaman om utomjordiskt liv: ”Något som alla borde veta om”

Emil Oscar Rasmussen
02 januari 2024 kl. 19:01

”Jag tror att det är något som skulle kunna vara enande”

Filmtopps Eric Diedrichs och den svenska stjärnan Joel Kinnaman tar sig an ett ofta tabu ämne under ett samtal – utomjordiskt liv. Skådespelaren har mycket att säga om diskussionsklimatet kring frågan.

Finalen av den fjärde säsongen av Joel Kinnamans "For All Mankind" är bara en dryg vecka bort. Vid det här laget har den imponerande sci-fi-serien på Apple TV+ jobbat sig framåt i tiden från det sena 60-talet till att närma sig nutid. När det som varit avverkats är möjligheterna gränslösa för vad som skulle kunna ske härnäst i rymdäventyret.

I en intervju med Filmtopps Eric Diedrichs avslöjar seriens skapare Ronald D. Moore är utomjordingar mycket väl kan komma att introduceras i serien och att det är någonting som ständigt diskuteras. Det är uppgifter som Joel Kinnaman bekräftar för Filmtopp.

– Ja, vi har pratat mycket om det, erkänner Joel.

Han menar dock att det inte är ett helt självklart beslut:

– Vi gör ju en ganska fantastisk sci-fi-serie. På många sätt är ambitionen att göra den mest grundade och jordade sci-fi-serien någonsin. Man vill verkligen att den ska känna sig förankrad i verklighet, just för att konceptet i sin helhet är ganska [framlyft] på det sättet; att det är en alternativ tidslinje [till verkligheten].

Joel Kinnaman om att åldras på film: ”En stor utmaning”
Joel Kinnaman i den fjärde säsongen av "For All Mankind". Foto: Apple TV+

Joel Kinnaman om utomjordiskt liv: ”Något som alla borde veta om”

Det skulle bli en svår balansgång att bevara den verklighetsförankrade känslan om utomjordiskt liv introducerades i For All Mankind, men Joel Kinnaman menar ändå att det kanske inte är en så radikal avstickare från verkligheten som många tänker. Diskussionen kring det tycker han åtminstone är rimlig.

Joel Kinnaman filosoferar kring ämnet:

– Hela idén om att [utomjordiskt liv] skulle vara någonting som är tabu, och själva samhällsklimatet och diskussionsklimatet som finns kring UFO:s eller UAP:s och utomjordiskt liv, att det på något sätt skulle vara någonting som är ... att man ska vara liksom lite knäpp för att tro på det. Att den känslan som är utbredd också är skapad utav informationskampanjer som Project Blue Book, och att anledningen till att den generella synen på den här frågan, den är faktiskt skapad. Det är ganska dokumenterat att det är det, och det var någonting som började på mitten på 50-talet. Innan det så var det inte alls så.

Project Blue Book var det amerikanska flygvapnets program som studerade UFO:s mellan 1952–1969. Under stora delar av Project Blue Books existens var dess syfte att slå hål på teorier om UFO:s snarare än att studera spår av dem, vilket ledde till den typen av informationskampanjer som Joel Kinnaman refererar till.

Med de senaste årens offentliggöranden av UFO-rapporter, inte minst från Pentagon, ser Kinnaman en förändring i hur det pratas om UFO:s (Unidentified Flying Objects) och UAP:s (Unidentified Aerial Phenomena). Skådespelaren tror också att det finns mer information att ta del av och betonar vikten av att den når ut till allmänheten.

– Jag tror att nu börjar den generella medvetenheten kring det ändras och diskussionsklimatet kring det ändras också. Och jag tror att vi kommer att se ännu mera avslöjanden i USA, och så får vi se. Om det är så att de har farkoster från utomjordiskt liv så är det någonting som verkligen alla borde veta om. Att det finns utomjordiskt liv. Jag tror att det är någonting som skulle kunna vara enande.

Vi tackar Joel Kinnaman för hans intressante perspektiv på frågan om utomjordiskt liv. "For All Mankind" säsong 4 går i mål den 12 januari och finns att streama på Apple TV+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL