Stor trailer presenterar flera nya serier på HBO Max 2023

HBO:s The Last of Us-premiär näst störst på 13 år

  • HBO
Emil Oscar Rasmussen
17 januari 2023 kl. 16:01

Bättre siffror än Game of Thrones

Den efterlängtade "The Last of Us"-serien hade premiär med dunder och brak i helgen. Tv-spelsadaptionen har hyllats unisont av kritiker och nu fortsätter framgångssagan även i form av imponerande tittarsiffror.

Film- och serieadaptioner av tv-spel har generellt sett resulterat i en stor mängd floppar att hastigt bortglömda produktioner, men The Last of Us, som är baserad på det hyllade spelet med samma namn går kraftigt mot strömmen.

Förra veckan kunde vi rapportera att serien har det bästa betyget för en live-action-speladaption någonsin på sajten Rotten Tomatoes. Sedan dess har snittbetyget dessutom tickat uppåt, från redan imponerande 97 procent i positiva omdömen från kritiker till otroliga 99 procent. Tittarna är dessutom rörande överens med kritikerna och i skrivande stund 96 procent i "audience score". Även i Sverige har The Last of Us tagits emot med öppna armar. Filmtopp delade ut full pott till serien och den har i dagsläget bäst snittbetyg av alla årets serier på Kritiker.se.

De positiva vindarna tar inte slut där – efter de unisona hyllningarna visar serien nu också upp lika imponerande tittarsiffror på tv.

The Last of Us-premiären – näst störst på HBO på över ett decennium

Sedan 2010 har HBO haft premiärer för en stor mängd omtalade serier. Bland dem hittar vi titlar som Game of Thrones, Westworld, Succession, Euphoria och Chernobyl för att bara nämna en handfull, men samtliga av dessa får se sig slagna av söndagens The Last of Us-premiär.

Enligt Variety, som hänvisar till data från Nielsen och Warner Bros. Discovery var det hela 4,7 miljoner amerikaner som klickade igång premiären av The Last of Us på tv. Med de siffrorna stod serien för den näst bästa premiären sedan Boardwalk Empire-premiären 2010, endast slagen av förra årets premiär av House of the Dragon.

Att endast två serier lyckats slå Boardwalk Empires premiärsiffror från 2010 beror till stor del på att det var året då HBO intog streamingmarknaden och en stor del av tv-tittarna gradvis började försvinna dit.

För att sätta tittarsiffrorna i perspektiv så uppges Game of Thrones landat på 4,2 miljoner tittare 2011 och The Last of Us-premiären ska dessutom ha lockat dubbelt så många tittare som den senaste säsongspremiären av Euphoria, som anses vara en av HBO:s mest framgångsrika serier de senaste åren.

"The Last of Us" är skapad för HBO av Craig Mazin och Neil Druckmann.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL