Stor trailer presenterar flera nya serier på HBO Max 2023

The Last of Us (säsong 1)

  • 9 x 60 min
  • Drama, action
  • HBO
Sebastian Ahokas
Uppdaterad kl. 20:01 | Publicerad 10 januari 2023 kl. 19:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Spelsuccé som mästerlig TV-serie

Sedan TV-spelet The Last of Us släpptes 2013 har prisregnet och hyllningskörerna inte slutat. När det nu blivit dags för det svåra steget till TV-seriernas värld är förväntningarna minst sagt höga. Redan här kan oroliga fans lugnas. Det är en oerhört bra adaption.

  • Skapare:
    Neil Druckmann, Craig Mazin
  • I rollerna:
    Pedro Pascal, Bella Ramsey, Gabriel Luna, Anna Torv, Merle Dandridge m.fl

Precis som spelet så kretsar även HBOs serie kring Joel och Ellie som kämpar för sina liv i ett postapokalyptiskt USA. Världen har gått under efter att ett virus spridit sig och gjort världens alla invånare till människoätande zombies. Serien tar vid precis innan viruset bryter ut och fortsätter flera år efter att samma virus lett till en världsomfattande kollaps. Nu är det inga regeringar som styr längre, utan nyformade grupperingar som med vapen och hot försöker ta över områden och städer. I den nya världen är det "killed or be killed" som gäller, oavsett om det kommer till infekterade eller människor.

Mitt i allt detta hittar vi alltså stenhårda smugglaren Joel (Pedro Pascal) och tonårsflickan Ellie (Bella Ramsey). Tillsammans reser de genom USA genom en jakt på ett möjligt botemedel på viruset. Ett botemedel som sägs finnas i Ellies blod som ska vara immunt mot viruset som gör människor till zombieliknande varelser. Det hela blir en brutal, kärleksfull och livsfarlig resa där båda måste kämpa för varandra och mot alla grupperingar som försöker ta över världen.

En målbild för alla framtida TV-spelsadaptioner

Att göra en TV-serie eller film baserad på ett TV-spel har flera gånger under årens gång visats sig nästan vara en omöjlighet. Många har försökt, få har lyckats. Och de som väl har lyckats hamnar nu under en skugga och en målbild som stavas The Last of Us. Att spelets skapare har varit med i arbetet med serien syns tydligt, samtidigt som HBO har lyckats göra något eget av det hela. Även om du inte har spelat spelet så är detta en serie som troligtvis kommer att sluka dig hel - precis som alla zombieliknande varelser som har tagit över världen i serien. För jösses vad bra serie detta är!

Det kan inte ha varit en enkel uppgift att göra en serie på en så otroligt älskad och prisad spelser som The Last of Us hunnit bli under sina två installationer. Jag kan nästan höra serieskaparna säga: "oavsett vad vi gör kommer fans att bli sura och besvikna". Och mycket riktigt, vissa fans kommer att bli sura och besvikna. Sura på att visa delar inte kommit med, besvikna på castingen eller på hur vissa saker missas. Men trots det så är jag övertygad om att de, precis som jag, till slut kommer att komma fram till att det hela är otroligt välgjort och en serie som har allt man kan önska sig.

Mycket välgjort och välplanerat

Personer som har spelat spelet kommer att älska miljöerna, vissa nästan identiska från spelet. Troligtvis kommer fans också både att le och gråta när vissa bekanta personer eller händelser dyker upp. Framförallt kommer de garanterat att få nackhåren att resa sig när det första klickande ljudet från en clicker dyker upp. Det är helt enkelt en serie där detaljerna, både stora och små, på ett fint sätt har implementerats. För att inte tala om Gustavo Santaolallas förtrollande gitarrspel som även är ledmotiv i serien.

Serien är inte en kopia rakt av från spelet och dess handling. Även detta kommer att dela publiken. Istället gör HBO som sagt något eget av den, men fortfarande med fötterna i spelet och dess universum. Serien stannar upp och ser vad som finns runtomkring i världen och vilka andra människor som påverkats av viruset. Ibland kanske den stannar upp lite väl länge på karaktärer vid sidan, men även dessa delar är mycket fina och starka. Dessutom alltid med en koppling till Joel och Ellies berättelse. Det hela är mycket välgjort och välplanerat.

Avslutningsvis är även castning något som kommer att dela fansen. Men även här kommer de flesta nog ändå landa i att Pedro och Bella gör det lysande som Joel och Ellie. Det kan ta lite tid att komma fram till Bella Ramseys Ellie, men när man väl gör det så ser man att det är precis samma härliga tjej och samma fina kemi till Joel som det är i spelet.

Hyllningen till HBOs adaption av The Last of Us hade lätt kunnat fortsätta ett par A4-sidor till, men jag tror ändå att det viktigaste har sagts nu. Kortfattat är detta en serie som inte kan klassas som annat än lysande. Oavsett om man spelat spelet eller inte så är det en oerhört snygg och välgjord serie som inte får missas. Det är inte mer än rätt att detta blir årets första femma och min första femma någonsin. Otroligt!

NÄSTA ARTIKEL