Westworld säsong 3

Därför skrotar HBO Westworld – Fansen får ingen avslutning

  • HBO
Filmtopp
05 november 2022 kl. 08:11

Dramatiska omorganiseringen fortsätter

Mot skaparna Lisa Joy och Jonathan Nolans vilja blir det ingen fortsättning på "Westworld". Serien läggs nu ner efter sin fjärde säsong.

Sent i går kväll rapporterade Variety att HBO:s uppskrivna TV-serie Westorld läggs ner med omedelbar verkan. Detta emot skaparna Lisa Joy och Jonathan Nolans vilja, som nu inte får chansen att knyta ihop sitt uppskrivna sci-fi-drama.

Med ett betyg på 8,5 av 10IMDb av över 500 000 användare, är Westworld placerad på plats 197 på databasens topplista över världens bästa TV-serier. Under åren har det också blivit 9 Emmy-vinster och ytterligare 45 nomineringar.

Westworld
Foto: HBO Max.

Westworld tappar i kvalitet och tittarsiffror

Samtidigt är det värt att notera att serien, vars första säsong släpptes 2016, anses ha dalat i kvalitet med varje säsong. Vilket också är en av anledningarna till att serien nu skrotas.

Den första säsongen av Westworld anses generellt vara den bästa – med råge. Det märks också på de enskilda avsnittens IMDb-betyg och säsongsbetygen registrerade på Metacritic. Att serien inte lyckas trollbinda fansen på samma vis längre reflekteras även i tittarsiffrorna.

Medan den första säsongen hade 1,8 miljoner tittare i USA landade den fjärde säsongen på blott 350 000, uppskattar Statista. De dalande tittarsiffrorna är även något som källorna till Variety hänvisar till i kombination med hur dyr serien är att göra.

Westworld-stjärnan Ed Harris
Ed Harris i "Westworld". Foto: HBO Max.

Serieskaparna uttalar sig

"Att göra Westworld har varit en av höjdpunkterna i våra karriärer. Vi är djupt tacksamma för vår otroliga ensemble och filmteam för att skapa dessa outplånliga karaktärer och briljanta ord. Vi har haft privilegiet att berätta dessa historier om framtidens medvetande – både mänskligt och bortom – i detta korta tidsfönster före våra AI-överherrar förbjuder oss från att göra så", skriver Lisa Joy och Jonathan Nolan i ett uttalande.

Till Variety berättar serieskaparna att de hade hoppats på att få göra en femte säsong för att kunna avsluta sin historia som planerat. De säger också att de alltid har haft planen att göra fem säsonger.

Lust
Den svenska serien "Lust" skrotades oväntat. Foto: HBO Max.

Del av Warner Bros Discoverys omorganisering

Efter sammanslagningen mellan WarnerMedia och Discovery har det skett en hel del justeringar som bland annat har drabbat utbudet och satsningar på HBO Max. Många var det som blev förvånade när det nya bolaget, Warner Bros Discovery, bestämde sig för att helt plötsligt ta bort alla sina nordiska TV-serier från tjänsten. Helt utan förvarning plockades exempelvis Björnstad, Lust, Beforegigners och Gösta bort. När Filmtopp pratade med Lust-skaparen Julia Dufvenius sade hon följande:

– Vi skulle precis börja filma säsong två. Vi hade inga kontrakt på plats men hade börjat anställa personal. HBO hade ringt vår producent två-tre veckor tidigare och frågat om det var möjligt att leverera två säsonger snabbt eftersom de var så förtjusta i produkten.

Hon berättade också om ägandeförhållandena till serien och att hon inte tror att den kommer att komma till discovery+ på grund av skattetekniska frågor.

Batgirl
Leslie Grace som Batgirl. Foto: HBO Max.

Backar på flera punkter

Att inte bara sluta producera utan också ta bort alla sina nordiska TV-serier är ett av flera omdiskuterade beslut Warner Bros Discovery har tagit sedan sammanslagningen. De har också skrotat flera av sina färdiginspelade produkter, däribland Batgirl med Leslie Grace, Brendan Fraser, Michael Keaton och J.K. Simmons på rollistan.

Därtill har de sagt att sitt initiala stora lockbete – att släppa biofilmer på streamingtjänsten kort efter premiär – inte längre är ekonomiskt försvarbart. Att det stormas rejält kring Warner Bros Discovery är med andra ord uppenbart.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL