Westworld-stjärnan Ed Harris om varför han alltid spelar badguy

Westworld-stjärnan Ed Harris om varför han alltid spelar badguy

Axel Diedrichs
14 juli 2022 kl. 20:07
ANNONS
ANNONS

Vad tror Ed Harris själv gör honom så underhållande i skurkrollen?

I en intervju med Filmtopp diskuterar Ed Harris varför han själv tycker så mycket om Westworld säsong 4, vart han tror att serien är på väg någonstans och hur det kommer sig att han är en så gjuten skurkskådis.

Nu rullar den efterlängtade fjärde säsongen av WestworldHBO Max, och för den som följt med står det tidigt klart att den likt föregående säsonger har sin egen prägel. 

För en av seriens stjärnor Ed Harris del innebär de nya avsnitten att han får omfamna den mörkaste sidan av sin karaktär och tillika tittarfavorit The Man in Black. I en intervju med Filmtopp berättar Harris att det är en välkommen justering för hans egen del: 

– Vad jag än instrueras att göra så försöker jag göra mitt bästa men det var skönt att få lämna min vita galendräkt från förra säsongen och komma in i min svarta outfit igen och återgå till att sköta mina affärer igen. 

"Det här var inget bra svar"

Westworld-stjärnan Ed Harris om varför han alltid spelar badguy
Foto: HBO Max.

Med filmer som The Rock, A History of Violence, Enemy at the Gates och National Treasure: Book of Secrets har Ed Harris under sin karriär spelat otaliga skurkroller, inte helt sällan med ett ondskefullt och uppkäftigt flin. Så är även fallet när han porträtterar sin hänsynslösa karaktär i Westworld.

Inför säsongen sade Jonathan Nolan och Lisa Joy att han inte kunde vänta på att få se dig gå runt och mörda alla. Varför är det så underhållande att se Ed Harris vara en bad guy?

– Varför det är så underhållande? Jag vet inte. Det är en bra fråga. Jag har verkligen ingen aning, kanske för att det, som i det här fallet, finns en särskilt nöje hos The Man in Black när han sköter sina affärer. Kanske gillar publiken honom för att han är bra på det han gör. Jag vill också tro att det finns en del ironi eller viss humor i det. 

– Det här var inget bra svar men jag vet inte riktigt vad annars jag ska säga dig. 

"Jag vet inte hur serien kommer sluta"

Westworld-stjärnan Ed Harris om varför han alltid spelar badguy
Foto: HBO Max.

Flera i Westworlds ensemble har sagt att de fortfarande försöker lista ut var skaparna Jonathan Nolan och Lisa Joy leder berättelsen, som för varje säsong blir mer komplicerad. Ed Harris medger att han själv inte riktigt vet vad det hela kommer leda till i slutändan: 

– Jag vet inte riktigt vad serien kommer att landa i men jag tycker att Lisa (Joy) och Jonathan (Nolan) målat upp en rätt pessimistisk sida av mänskligheten. Som en art har vi inte varit särskilt framgångsrika, vi förstör planeten och krigar mot varandra. Serien börjar nu visa att värdarna inte är så mycket värre än människorna. Och eftersom att de skapats av människor har de oundvikligen mänskliga drag inprogrammerade i sig, som vi får nu se var det leder dem nånstans. 

Du följer Ed Harris i ”Westworld” säsong 4 på HBO Max. Nya avsnitt släpps varje vecka.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL