Filmstaden sänker sina biljettpriser på fredag

Här är de mest sedda biofilmerna i Sverige 2023

Axel Diedrichs
31 december 2023 kl. 18:12

Ingen svensk film med på topp 10

Nu har Filmstaden gått ut med vilka biofilmer som lockat flest besökare under 2023. Då lyser svensk film med sin frånvaro.

2023 har varit ett speciellt år för bio som efter tunga pandemiska år kunnat gasa för fullt. Många fruktade att den omtalade biodöden skulle göra sig än mer påtaglig, men besökare har valt att ta sig ut till biograferna för att ta del av de stora filmupplevelserna på vita duken.

Tidningen Variety kan konstatera att biljettförsäljningen på internationell nivå – när allting är helt räknat – kommer krossa fjolårets på 7,46 miljarder dollar med råge. Däremot tror man inte på att året kommer nå upp till samma försäljningsnivå som åren innan pandemin där man skvalpade tryggt mellan 10-11 miljarder dollar.

Filmälskare kan oavsett dra en lättnadens suck vetandes att folk, trots streamingeran, fortfarande vill gå på bio. 

TIPS: Efterlängtad streamingpremiär för årets största biofilm
Enorm succé för "Barbie". Foto: Warner Bros.

De mest sedda biofilmerna i Sverige 2023

När Filmstaden går ut med sina största dragplåster från 2023 är det de internationella stortitlarna som dominerar. Greta Gerwigs Barbie kniper förstaplatsen framför James Camerons efterlängtade uppföljare till Avatar (som dock hade premiär i slutet av 2022). Fenomenet "Barbenheimer" skulle förstås också gynna Oppenheimer, Christopher Nolans dramathriller om hur den första atombomben kom till.

Bland andra stora filmer som tagit plats på listan över de mest sedda biofilmerna 2023 har vi kidsfavoriten Super Mario Bros. Filmen följd av Harrison Fords sista insats som Indiana Jones i Dial of Destiny. På topp tio-listan bland de största publiksuccéerna finns det inte en enda svensk film.

Här ser du hela listan med de mest sedda biofilmerna i Sverige 2023. Klicka på titlarna för att läsa våra recensioner av dem:

1. Barbie

2. Avatar: The Way of Water

3. Oppenheimer

4. Super Mario Bros. Filmen

5. Indiana Jones and the Dial of Destiny

6. Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One

7. Spider-Man: Across the Spider-Verse

8. Elementärt

9. Den lilla sjöjungfrun

10. Guardians of the Galaxy vol. 3

Inom en hyfsat snar framtid kommer den svenska topplistan att publiceras.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL