Recension: Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)

Recension: Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)

 • 2 tim 30 min
 • Äventyr, Komedi
Nine Selander
28 april 2023 kl. 19:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En film för alla

Våra rymdvänner är tillbaka. "Guardians of the Galaxy Vol. 3" har allting man kan förvänta sig av en uppföljare.

 • Regi:
  James Gunn
 • Manus:
  James Gunn, Dan Abnett, Andy Lanning
 • I rollerna:
  Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillan m.fl.

När man sätter sig ner i stolen för att titta på en Marvelfilm vill man ha spänning, komedi och känslor i ett snyggt skapat paket på några timmar med bra musik. Allt detta får man i Guardians of the Galaxy Vol. 3.

Denna gången får vi följa Rocket (vars röst görs av Bradley Cooper) närmare och vi får veta hans bakgrund. Peter Quill (Chris Pratt) däremot sörjer förlusten av Gamora (Zoe Saldana) men måste samla ihop sig för att rädda en av sina egna och hela världen.

Rocket i Guardians of the Galaxy vol. 3
Guardians of the Galaxyy vol. 3 är Rockets film. Foto: Disney

Rolig och storymässigt stark

Tidigare i år släppte Marvel Studios Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023), en film som lämnade en lite besviken medan nya Guardians of the Galaxy erbjuder mer av allt – den är rolig och garanterat finns det något skämt som du gillar. Det var skämt som jag vet att min tonåriga kusin skulle gilla och skämt som min mormor skulle skratta åt.

Oavsett om vi följer ett påhittat universum så ska det finnas sanningar i karaktärerna och deras beteende. I denna film har karaktärernas känslomässiga story utvecklats bra och det skapar stark empati för våra rymdhjältar. Min favoritkaraktär i denna film var Rocket – den som inte bryr sig om Rockets storyline har ett hjärta gjort av sten. Temat i filmen kretsar kring att vara sann till den man är och våga fortsätta kämpa för det man tycker är rätt – tidlöst och enkelt. 

Guardians of the Galaxy vol. 3
Foto: Disney

En i mängden och väldigt sevärd

Marvel har gjort flera filmer och har inga planer på att sluta. Å ena sidan är det bra för oss fans. Å andra sidan kan det vara svårt att urskilja en film ur mängden och verkligen minnas vad en film i en serie egentligen handlade om. Mycket på grund av att Marvel-filmerna ofta använder sig av liknande formula och stilgrepp. Efter att ha sett den tredje filmen i Guardians of the Galaxy-serien tror jag att jag främst kommer att minnas densom Rockets film, det var hans delar som mest berörde mig.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 är en välgjord film med bra balans av känslor, action och skämt. Men det tycker jag också om Volym 1 och 2 - och förmodligen kommer att tycka om volym 4 också. Hurra för det!

"Guardians of the Galaxy Vol. 3" har svensk biopremiär 3 maj.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL