Här är Danmark och Norges Oscarsbidrag

Här är Danmark och Norges Oscarsbidrag

Emil Oscar Rasmussen
26 oktober 2021 kl. 18:10
ANNONS
ANNONS

Våra grannländer har valt ut sina kandidater till Oscarsgalan

Danmark och Norge har valt ut sina kandidater till bästa utländska film inför nästa års Oscarsgala. Kommer Danmark att kunna återupprepa sin succé från den senaste galan eller kan det vara Norges tur att ta emot priset?

Länder runt om i världen har börjat presentera de filmer som ska representera dem under Oscarsgalan 2022. Förra veckan stod det klart att Ronnie Sandahls Tigrar blir Sveriges bidrag.

Nu har även våra grannländer Danmark och Norge offentliggjort vilka filmer som får representera dem.

LÄS OCKSÅ: Sveriges Oscarsbidrag 2022

Animerade dokumentären Flykt är Danmarks bidrag

Efter succén på den senaste Oscarsgalan, då Thomas Vinterbergs En runda till vann priset för bästa utländska film, är förväntningarna på Danmarks bidrag per automatik skyhöga. Det har inte stoppat vårt grannland från att ta ut svängarna och nominera något så ovanligt som en animerad dokumentärfilm.

Flykt, gjord av Jonas Poher Rasmussen, berättar den sanna historien om Amin, en man som snart ska gifta sig och känner sig manad att för första gången dela med sig av sitt dolda förflutna. 

Kategorin för bästa utländska film brukar knappast svämma över av animerade dokumentärfilmer, men tittar man på det mottagande som Flykt har fått känns det danska valet av kandidat inte riktigt lika oväntad. Filmen har kammat hem stora framgångar på filmfestivaler runt om i världen och har bland annat vunnit pris på Göteborg Film Festival och det stora jurypriset på Sundance Film Festival.

Flykt valdes ut som bidrag framför Drottning Margareta och Skyggen i mit øje.

LÄS OCKSÅ: Recension: En runda till

Joachim Triers Världens värsta människa är Norges bidrag

För tredje gången har Norge valt ut en film av Joachim Trier som kandidat till Oscarsgalan. Denna gången är det Världens värsta människa som förärats uppdraget att representera norsk film.

I filmen får vi följa Julie (Renate Reinsve) under fyra år av hennes liv som ung kvinna, i en tid då allt från hennes kärleksliv till professionella mål saknar en tydlig riktning, vilket leder till frågan om vem hon egentligen är som människa.

Världens värsta människa valdes ut som bidrag framför Den största förbrytelsen och Ninjababy.

LÄS OCKSÅ: De bästa norska filmerna från 2000-talet

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL