Bästa norska filmerna

De bästa norska filmerna från 2000-talet

Uppdaterad 27 maj 2021 kl. 13:35 | Publicerad 17 maj 2021 kl. 14:00

Hyllade filmer från vårt grannland.

Idag firas Norges nationaldag och de vill vi på Filmtopp uppmärksamma med dessa norska storfilmer som du kan fira dagen med.

Vågen (2015)

Vågen
Vågen (2015)

I rollerna: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp m.fl.

Vågen är en klassisk katastroffilm. Här handlar det om geologen Kristian som hamnar mitt i sin värsta mardröm när en tsunami hotar det lilla fjordsamhället där han bor. En bit av fjället som var förväntat att rasa gör det och skapar en jättevåg. Men det blir värre för människorna har bara tio minuter på sig att fly innan tsunamin sveper med sig allting. Hög spänning erbjuds. Du hittar den på Netflix.

Enligt en recension från Svenska Yle är filmen baserad på ett verkligt fjäll i Storfjorden som hotar att rasa men ingen vet när. 

Död snö (2009)

I rollerna: Charlotte Frogner, Stig Frode Henriksen m.fl. 

Död Snö är en annan spännande och dramatisk film från grannarna i norr. Filmen handlar om ett gäng läkarstudenter från Norge som beger sig till en ödslig stuga i fjällen för att fira påsk och ha en trevlig skidsemester. Problemet är att en armé av ondskefulla nazistzombier letar efter en skatt som de gömde under andra världskriget just i det området. Därför blir ungdomarna snart föremål för den ondskefulla armén av nazistzombies och deras ilska. 

Ginza beskriver filmen som den blodigaste Norgehistorien du någonsin sett. Den är brutal fast med glimten i ögat och blev en enorm succé i Norge och har även hyllats på skräckfestivaler världen över. 

Hopp (2019)

I rollerna: Andrea Braein Hovig, Stellan Skarsgård m.fl.

Anja lever med sin sambo Tomas i en stor familj och får reda på att hon har obotlig cancer. Tillvaron krossas helt och paret inser hur försummad deras kärlek har blivit. Anja lämnas ensam med tre månader kvar att leva och förstår till slut att hon behöver Tomas mer än någonsin. Om inte för sin egen skull så för barnen. Håp, Hope eller Hopp - handlar om just det. Hopp. Hopp att hålla kvar vid någon då Anja och Tomas måste lära sig att älska varandra igen.  

Kon-tiki (2012)

I rollerna: Pål Sverre Hagen, Gustaf Skarsgård m.fl. 

Kon-Tiki handlar om den legendariske upptäckaren Thor Heyerdahls resa över Stilla havet. Thor har en teori om att Polynesien har blivit befolkat för 1 500 år sedan av Sydamerika och inte Asien som alla andra tror. Därför tar han ett beslut om att han ska segla de 8000 kilometerna över Stilla havet på en flotte. Han lyckas få fem andra med sig bland annat Bengt Danielsson som spelas av Gustaf Skarsgård. Men en hel del faror väntar på vägen allt från hajar, till stormar och faktumet att Thor inte ens kan simma.

Kungens val (2016)

Kungens Val
Kungens val (2016)

I rollerna: Jesper Christensen, Jan Frostad m.fl. 

Kapitulera eller dö! Det är det omöjliga val som den tyska krigsmakten ger den norska kungen 1940. Filmen baseras på verkliga historiska händelser under tre dagar av tyskarnas invasion av Norge i april 1940. Kung Haakon avvisar tyskarnas ultimatum och därför måste kungafamiljen fly för sina liv. Det ultimatumet var startskottet för Norges deltagande i andra världskriget. 

Filmen var den mest besökta i Norge efter sin premiär 2016 med hela 713 000 besökare och innan premiären fick hela den norska kungafamiljen ta del av filmen på det Kungliga slottet i Oslo.

Utøya (2018)

I rollerna: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen m.fl.

Dramatisk och kanske lite väl hemsk på Norges nationaldag, men de flesta karaktärer som vi möter i filmen är fiktiva. Filmen utspelar sig under attacken mot Utøya i juli 2011. Kaja är en av alla ungdomar som kämpar för att överleva när skottlossningen börjat, samtidigt som hon desperat söker efter sin yngre syster. 

För att ta hänsyn till överlevare gjordes filmen i samarbete med dem. En annan intressant sak med Utøya är att den spelades in i en enda lång inspelning för att hålla skådespelarna i bubblan enligt regissören Erik Poppe. 

VIDARE LÄSNING:
Grymma actionfilmer på Netflix!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL