Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Sveriges Oscarsbidrag 2022

Sveriges Oscarsbidrag 2022

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
21 oktober 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
21 oktober 2021

Finalisten är nu redo att skeppas över till Oscarsakademin

Tidigare i år kunde vi rapportera att "Tigrar", "Utvandrarna" och "Clara Sola" tävlade om att bli Sveriges Oscarsbidrag till nästa års gala. Nu är finalisten korad.

Ett annorlunda filmår går mot sitt slut. I dag har Svenska Oscarskommittén gått ut med vilken film som de anser har varit bäst och därmed blir Sveriges Oscarsbidrag till nästa års gala. Bland de tre utvalda filmerna som gick till finalen finner vi Ronnie Sandahls Tigrar, som baseras på Martin Bengtssons självbiografi om hans turbulenta period som fotbollsspelare i Milano, Clara Sola av debutanten Nathalie Álvarez Mesén och Erik Poppes nyfilmatisering av Utvandrarna.

Av dessa filmer är det endast Tigrar som än så länge har haft en chans att möta det svenska folket. Utvandrarna har premiär först till jul och Clara Sola den 26 november. 

Och Sveriges Oscarsbidrag är…

Filmen som har en chans att tävla om priset i Årets bästa icke-engelskspråkiga film är Tigrar. Ett lysande sportdrama som hyllades av Filmtopps Eric Diedrichs på filmfestivalen i Göteborg tidigare i år. "Utmärkt sportfilm även för den som inte gillar sport", skriver han i sin recension som du kan läsa här.

Filmen handlar om unge Martin Bengtsson, en ung supertalang från Örebro som vid 16 års ålder blir signad av Inter. Kort efter att hans dröm har gått i uppfyllelse får han erfara att sportindustrin inte riktigt är så glamorös som han tänkt sig. Tillsammans med andra talanger låses han in i ett hus i Milano där en sak genast står tydligt – vinna eller försvinna.

Vi önskar Tigrar god lycka på Oscarsgalan 2022 som hålls i mars nästa år.

 

NÄSTA ARTIKEL