Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Flera filmstudios, exempelvis Disney, bojkottar Ryssland

Flera stora filmstudios bojkottar Ryssland

Jonathan Smeds | Nyhet
01 mars 2022
Jonathan Smeds | Nyhet
01 mars 2022

Flera kommande biopremiärer stoppas i landet

Den ryska invasionen av Ukraina fortgår, och likaså sanktionerna mot Ryssland. Nu har flera stora filmstudios bestämt sig för att bojkotta landet.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina för snart en vecka sedan har sanktionerna varit många. Stockholms filmfestival meddelade i går att filmer som fått stöd från ryska staten nobbas, och landet kommer inte heller få tävla i Eurovision. 

Nu väljer dessutom flera stora filmstudios i Hollywood att ta ställning mot Ryssland. Flera av de kommande storfilmerna kommer inte att visas på ryska biografer.

Disney var först med detta ställningstagande, och i ett uttalande som Variety tagit del av kommenterar de sitt beslut.

– På grund av den oprovocerade invasionen av Ukraina och den tragiska humanitära krisen så pausar vi biografsläpp i Ryssland, vilket inkluderar den kommande filmen Röd från Pixar.

Vidare berättar företaget att framtida beslut kommer baseras på hur situationen utvecklas, och att de nu kommer samarbeta med olika organisationer för att ge hjälp och humanitärt bistånd till alla som behövt fly från Ukraina.

Bara timmar efter Disneys beslut meddelade även Warner Bros. att de gör samma sak. Det innebär till exempel att The Batman, som har premiär nu i veckan, inte kommer visas på ryska biografer. Sony Pictures, vars film Morbius har biopremiär i april, har också de lämnat beskedet att deras filmer inte kommer visas på ryska biografer.

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL