Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Stockholms filmfestival

Stockholms filmfestival stöttar Ukraina

Jonathan Smeds | Nyhet
28 februari 2022
Jonathan Smeds | Nyhet
28 februari 2022

Statligt stödda filmer från Ryssland nobbas

Som en av de första i världen har nu Stockholms filmfestival valt att ta ställning mot den ryska invasionen av Ukraina.

I ett pressmeddelande skriver Stockholms filmfestival att man i år kommer rikta fokuset på Ukraina, och att det är en direkt konsekvens av "den oacceptabla ryska invasionen och det hemska kriget som utkämpas." Målet är att skina ett ljus över den ovisshet som den ukrainska filmindustrins framtid går mot, och visa stöd för landet överlag.

Utöver det har filmfestivalen även beslutat att bojkotta alla filmer som finansierats av den ryska staten. Denna bojkott kommer gälla så länge kriget pågår. 

— Det beslutet är beklagligt men en nödvändig markering i en tid som denna. Rysslands agerande är oacceptabelt, säger Beatrice Karlsson som programkoordinator på Stockholms filmfestival. 

Beskedet att Ukraina kommer vara fokuset på Stockholms filmfestival har hyllats. Den ukrainska regissören Oleg Sentsov, var film Rhino blev utnämnd till bästa film på förra årets festival, skriver att han och resten av landet uppskattar stödet. Det ukrainska fokuset kommer innebära att filmfestivalen kommer visa flera filmer, intervjua regissörer och arrangera seminarium som alla är kopplade till den ukrainska filmindustrin.

Stockholms filmfestival äger rum 9-20 november. 

NÄSTA ARTIKEL