Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fenris

Fenris – Viaplays nya norsksvenska kriminalserie

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 november 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 november 2021

Ida Elise Broch spelar huvudrollen i intensivt krimdrama

Viaplay spelar just nu in en ny, norsk kriminalserie med bland andra Ida Elise Broch. "Fenris" tar tittarna med på ett intensivt drama från de norsk-svenska skogarna centrerat kring försvinnandet av en ung pojke.

I Fenris möter vi biologen Emma Salomonsen (spelad av Ida Elise Broch), som besöker sin pappa i en liten by vid svenska gränsen. Pappan är den kontroversiella vargforskaren Marius Stenhammar (Magnus Krepper) som har hamnat i en allvarlig sits.

I byn har en ung pojke försvunnit och rykten sprids om att han har dödats av en varg. Till sin stora förtvivlan hittar Emma pojkens blodiga jacka hemma hos sin egen pappa. Detta är bakgrunden till en serie fylld av intensiv action och personliga konflikter.

– Jag var helt uppslukad när jag först läste manuset. Det var så spännande att jag inte kunde lägga ifrån mig det, säger huvudpersonen Ida Elise Broch.

När även Emmas pappa försvinner spårlöst, efter att ha antytt att han bär på en hemlighet, tar handlingen en ny riktning. Tillsammans med den lokala journalisten Naim Karimi (Cengiz Al) börjar Emma utreda vad som har hänt. För att avslöja sin fars mörka hemlighet måste hon gå på sina egna instinkter och kunskap om vargar.

– Emma är en gåta, och det ska hon få vara. Jag kände lite likadant när jag spelade Ibsens Hedda Gabler, det otillgängliga och extremt komplexa, säger Broch.

De senaste åren har hon bland annat haft stora framgångar med serien Hjem till jul. För rollen som Emma i Fenris fick hon förbereda sig på ett lite annorlunda sätt.

– Jag var tvungen att lära mig att köra bil. Och inte bara det, jag var tvungen att lära mig att köra tufft. Det var riktigt svettigt för någon som knappt ens hållit i en ratt, säger hon.

Fenris skapare och regissör är Simen Alsvik (Lilyhammer, Ragnarok). För honom har det varit viktigt att få fram naturens stora mångsidighet – från storslagen och vacker i dagsljus, tills den ändrar karaktär mot en mardrömsliknande labyrint i mörkret.

– Det är en rad starka karaktärer som är villiga att gå långt för det de tror på. Ytterst handlar det om överlevnad, säger regissören.

Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group, tror att serien kommer att vara en imponerande mix av mänskligt drama och nordisk natur.

Fenris är spektakulär både på ett mänskligt och visuellt plan. Det lockar dig och håller dig fast medan du undrar vad som har hänt och vem du kan lita på. Tittarna tvingas ställa karaktärernas egna motiv mot vad de säger och som en visuell, röd tråd genom dramat har vi den fantastiskt vackra, och ofta brutala, nordiska naturen som spelar en stark roll, säger Filippa Wallestam.

Serien består av sex avsnitt på 45 minuter och har premiär på Viaplay 2022.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL