Recension: Shōgun (2024) – miniserien som är precis vad Disney behöver

Shōgun säsong 2 och 3 ser ut att bli verklighet

  • Disney+
Olivia Samuelsson
17 maj 2024 kl. 11:00

Det verkar som att det blir en andra säsong av succéserien

I februari hade den nya miniserien "Shōgun" premiär på Disney+ och Hulu och blev genast en succé. Trots att det till en början inte såg det inte ut som att det skulle bli någon fortsättning, verkar det nu som att det kan bli en andra säsong.

Miniserien "Shōgun" tar sin början i 1600-talets Japan, som är på randen till ett hundraårigt inbördeskrig. Serien kretsar kring den japanska ledaren Toranga (Hiroyuki Sanada) och den brittiska sjömannen John Blackthorne (Cosmo Jarvis) som blivit strandad i Japan. Två ambitiösa män från helt olika världar och när deras vägar korsas flätas deras öden samman på ett sätt som kan rubba maktbalansen i både Japan, men även mellan England och Portugal.

Shōgun är baserad på James Clavells roman med samma namn, som i sin tur är baserad på verkliga händelser. 

Shōgun säsong 2 – därför lär det inte bli någon fortsättning
Foto: Disney+.

Shōgun säsong 2 – verkade inte bli en fortsättning till en början

"Shōgun" blev snabbt succé och slog rekord när den hade sin premiär på Disney+ och Hulu i februari. På bara sex dagar lyckades serien få 9 miljoner tittare på de två streamingtjänsterna och slog därmed nytt rekord för Disney. Den har även fått otroligt bra kritik både från tittare och kritiker, men trots sitt stora genomslag såg det länge osannolikt ut med en andra säsong. 

Shōgun lanserades trots allt som en miniserie och i en tidigare intervju med The Hollywood Reporter berättade seriens medskapare, paret Justin Marks och Rachel Kondo, att inte ens de trodde på en fortsättning av succéserien. 

– Vi tog berättelsen till slutet av boken och satte punkt i slutet av den meningen. Vi älskar hur boken slutar; det var en av anledningarna till att vi båda visste att vi ville göra det här - och vi avslutade serien precis där. Och jag har varit med om det här med andra serier som den här, där man bara bygger som en hel fabrik och pumpar ut 10 bilar tills fabriken måste stänga. Det är så tråkigt, säger Justin Marks. 

Läs Filmtopps recension av "Shōgun" här.

Ser nu ut som att det kan bli Shōgun säsong 2 

Men nu verkar det som att det trots allt kan bli en fortsättning av den populära serien. Enligt Variety ska FX, Hulu och representanterna för James Clavell, författaren bakom böckerna, ha börjat jobba på ytterligare säsonger. Två nya säsonger av succéserien ska börja utvecklas redan under sommaren och både Justin Marks och Rachel Kondo, samt Hiroyuki Sanada är ombord på projektet. Serien har dock inte förnyats formellt ännu och i nuläget har ingen produktion schemalagts. 

Första säsongen är baserad på James Clavells roman, som är en fristående bok utan fortsättning. Men eftersom romanen bygger på verkliga historiska händelser skulle det vara möjligt att bygga vidare på tv-serien genom att undersöka de verkliga händelserna. 

"Shōgun" finns att streama på Disney+

Filmtopp håller dig uppdaterad om utvecklingen av "Shōgun" säsong 2.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL