Recension: Shōgun (2024) – miniserien som är precis vad Disney behöver

Stor succé för Shōgun – över 9 miljoner tittare

  • Disney+
Emil Oscar Rasmussen
07 mars 2024 kl. 15:03

Shōgun omfamnas av såväl tittare som kritiker

FX-satsningen "Shōgun" hade nyligen premiär på Disney+ och Hulu – och det har blivit omedelbar succé for storserien. Nu rapporterar Disney att seriens öppning slår rekord på de två plattformarna.

"Shōgun" är miniserien från FX som visas på Disney+ (samt på Hulu i vissa regioner), baserad på James Clavells roman med samma namn. Satsningen hade premiär den 27 februari och redan innan dess hyllades serien unisont av kritiker, inklusive av Filmtopp.

Det var allt annat än överraskande att även tittarna skulle fatta tycke för serien, men att den skulle bli en omedelbar framgång i den utsträckningen som har skett var det sannolikt ingen som räknade med. I dag meddelar Disney att serien slår rekord på Disney+ och Hulu med hela 9 miljoner tittare världen över – flest av alla Disneys manusbaserade underhållningsserier – under sina första sex dagar på streamingtjänsterna.

Stor succé för Shōgun – över 9 miljoner tittare
Foto: Disney+

Shōgun trumfar The Bear och The Kardashians

Med sina imponerande debutsiffror har Shōgun slagit tidigare rekord av The Bear (säsong 2) och The Kardashians (säsong 1). På den amerikanska marknaden var det The Bear som hade rekordet för bästa öppningen för en manusbaserad serie på Hulu innan Shōgun och globalt. Med även Disney+ inräknat globalt, tar sig Shōgun också förbi The Kardashian på listan över den bästa öppningen för en underhållningsserie, alla kategorier.

Shōgun är inspirerad av verkliga händelser och utspelar sig i Japan, på tidigt 1600-tal, där den första engelsmannen tar sig i land på de japanska öarna samtidigt som maktkampen i landet tätnar efter att fyra av fem regenter gått samman för att röja den femte av dem ur vägen. När den hårt pressade regentens öde korsas med engelsmannen uppstår möjligheten till ett samarbete som kan komma att ändå Japans historia för alltid.

De första tre avsnitten av "Shōgun" finns nu att streama på Disney+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL