Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Songs of the South

Disneyfilmen som ALDRIG släpps på Disney+

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
15 september 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
15 september 2020

Disney tar avstånd från notoriska "Sånger om södern".

1946 producerade Disney spelfilmen "Sånger om södern", en film som har fått stark kritik för att vara rasistisk.

Disney har haft en del kontroverser under åren, ofta när det kommer till frågor om rasism och antisemitism. Faktiskt till den grad att många tror att Walt Disney var antisemit. Inte minst efter att han bjöd in Leni Riefenstahl, som gjorde propaganda filmer åt Hitler, till sin studio bara en vecka efter Kristallnatten.

En annan kontrovers som har varit svår att tvätta bort är långfilmen Sånger om södern, som enligt Decider aldrig kommer att släppas på Disney+.

Sånger om södern är delvis tecknad, delvis live-action och baseras på ett antal nostalgiska barnböcker från sydstaterna, skrivna under slutet av 1800-talet. Nostalgin i centrum? Slaveri.

MER LÄSNING:

Sånger om södern handlar om lille Johnny, vars föräldrar ska separera. När han bestämmer sig för att rymma hemifrån i protest, kommer Uncle Remus (en jovialisk, svart plantagearbetare) till undersättning. Genom sina historier försöker han få Johnny på bättre tankar. Detta resulterar bland annat i att han sjunger Zip-a-Dee-Doo-Dah, som sedan vann en Oscar för Bästa låt.

Filmen har fått stor kritik för att försköna relationen mellan slavar och slavägare. Samtidigt har åsikterna gått isär. Medan vissa menar att den romantiserar slaveriet, menar andra att den är gjord av goda intentioner för att släta ut rasistiska klyftor.

Oavsett vilket är en sak säker. Du kommer aldrig att kunna se "Sånger om södern" på Disney+. Och efter att Disney+ censurerade Daryl Hannahs sjöjungfrurumpa i "Splash" kommer du nog inte att se något avklätt heller.