Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Disneys slott

Disney tar ställning mot Floridas Don't Say Gay-lag

David Forssell | Nyhet
29 mars 2022
David Forssell | Nyhet
29 mars 2022

Filmföretaget menar att lagen aldrig borde ha trätt i kraft.

Den 28 mars skrev Floridas Guvernör under den så kallade "Don't Say Gay-lagen". Disney, som mött kritik för att inte ha tagit tillräckligt tydlig ställning mot lagen, har nu gått ut och fördömt den.

Som vi tidigare skrivit om har den amerikanska delstaten Florida röstat igenom en lag om som gör det förbjudet för lärare att prata om HBTQ-frågor med elever nio år och yngre. Anställda på Disney har protesterat mot att företaget inte har tagit tillräcklig ställning mot lagen, samt uppmanat företaget att sluta skänka pengar till de styrande som har gett lagen sitt stöd, vilket flera medier har skrivit om, bland annat SVT.

Nu skriver Variety att Disney har förtydligat sitt motstånd mot lagen genom att meddela att den aldrig borde ha trätt i kraft och att de siktar på att få lagen upphävd med alla till buds stående medel. Vidare menar Disney att de kommer stå upp för HBTQ-personers rättigheter både inom företaget, i delstaten och nationellt. 

Ängslighet över HBTQ-frågor inget nytt

Att det funnits en ängslighet att hantera HBTQ-frågor inom Disney är dock inget nytt. Tidigare i mars detta år gick anställda på Pixar, som ägs av Disney, ut och berättade att nästan alla former av homosexuell närhet censurerats bort kort efter att de lämnat idéstadiet. 

Protester mot lagen på Oscarsgalan

Även på Oscarsgalan var protesterna och motståndet mot lagen synliga, där celebriteter som Wanda SykesAmy Chumer och Regina Hall visade sitt ogillande genom att använda ordet "gay" vid upprepade tillfällen. Mer om detta går att läsa om här.

Kanske kan protesterna, både från branschens och allmänhetens, sida vara det som förändrar Disneys förhållningssätt till dessa frågor i grunden.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL