Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Don't say gay-kaoset inför nattens Oscarsgala

Don't say gay-kaoset inför nattens Oscarsgala

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
27 mars 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
27 mars 2022

Nu ber Disneys VD om ursäkt

Stämningen är inte helt god inför nattens Oscarsgala då Disney rört upp mångas känslor. Detta på grund av deras hantering av den tillträdande Don't say gay-lagen i Florida.

Inatt går den 94:e upplagan av Oscarsgalan av stapeln på Dolby Theatre i Hollywood. Men så som det varit inför de senaste årens galor, är även den här bemött av kritik och protester på förhand. Förutom att Sean Penn hotar med att smälta sina Oscarsvinster om inte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj får tala under galan, så är även Disney i blåsväder. Det har framkommit att filmjätten skänkt stora summor pengar till politiker i Florida som står bakom delstatens nya ”Don't say gay”-lag.

"Don't say gay"-lagen som verkar komma att gälla från och med den första juli förbjuder bland annat lärare att prata om HBTQ-frågor med grundskoleelever. Efter att president Joe Biden, många av Disneys anställda och dess tidigare VD Bob Iger tagit ställning mot lagförslaget har nu även den sittande VD:n Bob Chapek efter en tids tystnad sagt sitt om saken. I ett uttalande kommenterar han följande: 

– Ni behövde att jag skulle vara en starkare allierad i kampen för lika rättigheter och jag svek er, jag ber om ursäkt.

MER LÄSNING:

På Disneys officiella Twitterkonto skriver de att de tar starkt avstånd från alla lagförslag som inskränker basala mänskliga rättigheter för HBTQ-communityt. Medan flera demonstranter anser att det tog företaget för lång tid att ta ställning, uppges flera anställda inom företaget tycka att deras utlåtande tvärtom var upprörande, rapporterar The New York Post.

Disney har inför nattens Oscarsgala ett gäng nomineringar. Inte minst har "West Side Story" sju nomineringar och "Nightmare Alley" fyra stycken.

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL