Uppläxning i Över Atlanten när stor våg träffar båten: ”Nu skärper vi oss”

Uppläxning i Över Atlanten när stor våg träffar båten: ”Nu skärper vi oss”

  • Discovery+
Moa  Andersson
17 oktober 2023 kl. 20:10

Gurras uppläxning av besättningen: ”Lite hästvarning just nu”

I Över Atlanten har gänget återhämtat sig efter stormen, men när en stor våg träffar segelbåten läxar Gurra upp besättningen som har blivit slappa med säkerheten.

Det är återigen dags för ett rykande färskt avsnitt av Över AtlantenKanal 5 och Discovery+, där sex kända svenskar korsar Atlanten. Guidade av Gurra Krantz får Anders Svensson, Maria Montazami, Mikkey Dee, Julia Dufvenius, Hans Fahlén och Nassim Al Fakir en tuff seglats.

Uppläxning i Över Atlanten när stor våg träffar båten: ”Nu skärper vi oss”
Foto: Kanal 5 och Discovery+.

Stora dyningar ställer till det – hade kunnat bli j*vligt illa

En stor våg träffar båten och gör att besättningen tappar greppet, vilket får flera personer ombord att ramla omkull inne i båten. Trots omständigheterna verkar alla i besättningen må bra och det är endast ett bord som går sönder. 

– Jag höll i väldigt, väldigt varmt kaffe men jag lyckades parera det så det var ju skönt. Det hade kunnat bli jävligt illa, säger Anders.

Gurra förklarar att matbordet däremot sitter helt löst nu och att det inte går att ta stöd mot bordet i fortsättningen. Det var en enorm smäll och det var Mikkey som styrde båten när det inträffade. Han menar att dyningarna inte är svårlästa men att de är otroligt stora och att vågen kom från sidan.

Gurra i Över Atlanten
Gurra Krantz. Foto: Kanal 5 och Discovery+.

Gurras uppläxning av besättningen: "Nu skärper vi till oss så in i helsike"

Det är lite "hästvarning" på besättningen just nu menar Gurra; att man inte ska låta en häst gallopera hem till lunch. Nu har besättningen under 1 000 sjömil kvar till slutdestinationen.

– Då börjar man kanske slappna av den här skärpan som man får. Det är så saker och ting händer, man säger inte till när det kommer en stor våg, man kanske pratar om någonting och står till rors, man är inte riktigt lika skärpt. Nu är det jätteviktigt att vi skärper till oss så in i helsike in i detalj inne på däck, förklarar Gurra för besättningen. 

Mikkey menar de inte såg vågen som slog till tidigare och att de inte hade kunnat förvarna om den. Men Gurra menar att det alltid går att ropa "big wave" så högt man kan och att detta är något de kan lära sig av. 

"Över Atlanten" 2023 ser du på Kanal 5 och Discovery+.

NÄSTA ARTIKEL