Hans Fahléns erkännande i Över Atlanten: Jag var misstagets mästare

Hans Fahléns erkännande i Över Atlanten: "Jag var misstagets mästare"

  • Discovery+
Moa  Andersson
12 september 2023 kl. 16:45

Vägen till Hans Fahléns karriär: "Alla mina misstag kom ofta med"

När Hans Fahlén var ung visste han att han ville arbeta med att berätta historier på något sätt, men resan till att bli programledare blev inte exakt som han tänkt sig.

Över Atlanten är i full rullning på Kanal 5 och Discovery+ där sex kända svenskar korsar Atlanten med hjälp av Gurra Krantz. Över Atlanten är inte Hans Fahlén första resa. Han har haft många förmåner att fått resa mycket via jobbet som programledare. Hans första resa var som fotograf i reseprogrammet När & fjärran var till Thailand. Det var däremot inte där hans resa inom mediebranschen startade.

– När jag började framför kameran så var det faktiskt hemma i Åre, säger Hans, som är född och uppväxt där.

När Hans kollar tillbaka på sitt val av yrke är han inte förvånad. Han och hans kompis Henrik brukade spela in Super 8-filmer, det fanns ingen plan med det utan de tyckte att det var en rolig grej. 

– I slutet av 80-talet kom jag på vad jag ville bli, jag ville berätta historier i någon form. Någonstans vid 26-års ålder bestämmer jag mig för att åka till Stockholm och lära mig långfilm. Jag drar kabel och är assistent, berättar Hans. 

Hans Fahlen i Över Atlanten
Hans Fahlén. Foto: Kanal 5 och Discovery+

Hans Fahléns erkännande i Över Atlanten: "Jag var misstagets mästare inom media"

Det blev däremot inte riktigt som Hans tänkt sig. En flytt till Stockholm blev inte av som han tänkt eftersom han blev erbjuden att ta hand om Åre visionen.

– Det var en timmes direktsänd tv varje morgon på kabel till alla som hade kopplat upp sig på turistbäddarna i Åre. Det lät jätteintressant. Jag kunde ingenting teknist, men fick tag på en kille i Stockholm som hette Allan Förberg, förklarar Hans. 

Allan var mer tekniskt bevandrad än Hans, men han ville absolut inte stå framför kameran. De löste problemet genom att Hans fick stå framför kameran medan Allan var i det lilla kontrollrummet. Tillsammans sände de en timmes direktsänd tv varje dag.

– Vi gjorde så mycket dåligt, jag var misstagets mästare inom media insåg jag, berättar Hans.

Åre vision med Hans Fahlén
Hans Fahlén i Åre Vision. Foto: Kanal 5 och Discovery+

"Alla mina misstag kom ofta med"

Hösten 1995 fick Hans ett samtal från Adam Alsing som berättade att de hade fått i uppdrag att starta ett reseprogram för TV4. De ringde honom för att de behövde en fotograf eftersom att Hans tidigare var fotograf.

– Efter ett år var jag rätt trött på det, det var ganska slitsamt att vara både fotograf och inslagsproducent. Jag var borta väldigt mycket, säger Hans.

Då frågade hans dåvarande producent vad han ville göra och då vågade Hans säga att han ville prova på att vara programledare på riktigt. Visst, han hade provat på det tidigare, men inte för en sådan stor kanal som TV4. Producenter föreslog då att han kunde prova på att vara programledare för När & fjärran

– I början var jag väldigt manusbunden och stolpig, sedan insåg jag att det här går inte, jag måste vara mig själv. Det fungerar mycket bättre. Alla mina misstag blev ofta med på de här programmen för det blev mer levande, säger han.

Över Atlanten 2023 ser du på Kanal 5 och Discovery+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL